Moderní skladování potravin, aneb jak uchovat dlouho čerstvé potravin
Divíte se, proč se vám vaše potraviny rychle kazí? Na vině může být i jejich špatné skladování. Při správném skladování potravin se totiž jejich životnost může až několikanásobně zvýšit – naopak při tom špatném se vám jídlo může zkazit velmi rychle.
V našich domovech se nachází hned několik míst na skladování potravin. Jde o místo, kde je sucho (spíž, potravinová skříň), chladno (sklep); nebo chlazenou a mrazicí zónu (lednice a mrazák). Každé z těchto míst má svá specifika a je vhodné ke skladování určitého druhu potravin. Nyní si tyto zóny rozdělíme a řekneme si, co v nich můžeme uchovávat.
Skříň / Spíž
- Čaje, káva, mouka, obiloviny, těstoviny, rýže, cereálie, koření, konzervy, luštěniny, olej, ocet, čokoláda, pečivo, apod.
U pečiva myslete na to, v čem ho skladujete. Mikrotenové sáčky zkrátí dobu trvanlivosti, navíc podpoří i vznik plísně. Proto volte raději prodyšné obaly – utěrku. Nikdy neskladujte aromatické věci vedle sebe, aby od sebe nechytly nepříjemný zápach.
Sklep
- Ovoce, zelenina, brambory, balené nápoje
Ve sklepě by měla být co nejvíce stálá teplota, aby se zamezilo množení mikroorganismů na potravinách – k tomu dochází při kondenzaci vzduchu, k němuž dochází při výkyvech teplot.
Lednice
- Maso, mléko, mléčné výrobky, vejce, uzeniny, dochucovadla a nedojedené pokrmy.
Pokud do lednice dáváte i ovoce se zeleninou, myslete na to, že ne každý druh se do ní hodí. Například rajčata, okurky či citrusy je lepší skladovat mimo lednici.
Mrazák
- Mražené ovoce, zelenina; maso, zmrzlina, apod.
Při mražení nezapomeňte na potraviny napsat datum, kdy jste jídlo zamrazili, abyste jej stihli zkonzumovat. Snažte se nepřesahovat více než jeden rok.
Přečtěte si více na téma
Související články
Jak prodloužit životnost potravin: tajemství správné organizace v lednici
Šoupnete nákup bezmyšlenkovitě do lednice? Pak v ní budete mít brzy asi pořádný chaos a zároveň zbytečně snížíte životnost potravin. Při správném skladování si naopak uchovají cenné živiny, chuť, vůni, a navíc vydrží déle čerstvé. Ve výsledku si proto lépe pochutnáte a zároveň ušetříte.
Jednoduché triky, které prodlouží trvanlivost potravin
Vadí vám plýtvání potravinami a je vám líto, že občas mnohé z nich nestačíte zavčas zkonzumovat a musíte je nakonec vyhodit? Pak vyzkoušejte některý z jednoduchých způsobů, jak jejich trvanlivost prodloužit. Bude tak mnohem větší šance, že je zvládnete zpracovat ještě před tím, než se zbytečně zkazí.
Jednoduché triky, jak udržet čerstvé ovoce a zeleninu
Jak často chodíte na nákup? Jednou týdně nebo ještě méně? Pak si jistě lámete hlavu nad tím, jak uskladnit ovoce a zeleninu, aby zůstalo čerstvé co nejdéle. Poradíme vám několik užitečných triků pro skladování ovoce a zeleniny.