Moderní skladování potravin, aneb jak uchovat dlouho čerstvé potravin

Divíte se, proč se vám vaše potraviny rychle kazí? Na vině může být i jejich špatné skladování. Při správném skladování potravin se totiž jejich životnost může až několikanásobně zvýšit – naopak při tom špatném se vám jídlo může zkazit velmi rychle.

Reklama

V našich domovech se nachází hned několik míst na skladování potravin. Jde o místo, kde je sucho (spíž, potravinová skříň), chladno (sklep); nebo chlazenou a mrazicí zónu (lednice a mrazák). Každé z těchto míst má svá specifika a je vhodné ke skladování určitého druhu potravin. Nyní si tyto zóny rozdělíme a řekneme si, co v nich můžeme uchovávat.

Skříň / Spíž

  • Čaje, káva, mouka, obiloviny, těstoviny, rýže, cereálie, koření, konzervy, luštěniny, olej, ocet, čokoláda, pečivo, apod.

U pečiva myslete na to, v čem ho skladujete. Mikrotenové sáčky zkrátí dobu trvanlivosti, navíc podpoří i vznik plísně. Proto volte raději prodyšné obaly – utěrku. Nikdy neskladujte aromatické věci vedle sebe, aby od sebe nechytly nepříjemný zápach.

Sklep

  • Ovoce, zelenina, brambory, balené nápoje

Ve sklepě by měla být co nejvíce stálá teplota, aby se zamezilo množení mikroorganismů na potravinách – k tomu dochází při kondenzaci vzduchu, k němuž dochází při výkyvech teplot.

Reklama

Lednice

  • Maso, mléko, mléčné výrobky, vejce, uzeniny, dochucovadla a nedojedené pokrmy.

Pokud do lednice dáváte i ovoce se zeleninou, myslete na to, že ne každý druh se do ní hodí. Například rajčata, okurky či citrusy je lepší skladovat mimo lednici.

Mrazák

  • Mražené ovoce, zelenina; maso, zmrzlina, apod.

Při mražení nezapomeňte na potraviny napsat datum, kdy jste jídlo zamrazili, abyste jej stihli zkonzumovat. Snažte se nepřesahovat více než jeden rok.

Reklama

Autor: Stanislava Vaďurová, 21.11.2018

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama