Moderní skladování potravin, aneb jak uchovat dlouho čerstvé potravin

Divíte se, proč se vám vaše potraviny rychle kazí? Na vině může být i jejich špatné skladování. Při správném skladování potravin se totiž jejich životnost může až několikanásobně zvýšit – naopak při tom špatném se vám jídlo může zkazit velmi rychle.

V našich domovech se nachází hned několik míst na skladování potravin. Jde o místo, kde je sucho (spíž, potravinová skříň), chladno (sklep); nebo chlazenou a mrazicí zónu (lednice a mrazák). Každé z těchto míst má svá specifika a je vhodné ke skladování určitého druhu potravin. Nyní si tyto zóny rozdělíme a řekneme si, co v nich můžeme uchovávat.

Skříň / Spíž

U pečiva myslete na to, v čem ho skladujete. Mikrotenové sáčky zkrátí dobu trvanlivosti, navíc podpoří i vznik plísně. Proto volte raději prodyšné obaly – utěrku. Nikdy neskladujte aromatické věci vedle sebe, aby od sebe nechytly nepříjemný zápach.

Sklep

Ve sklepě by měla být co nejvíce stálá teplota, aby se zamezilo množení mikroorganismů na potravinách – k tomu dochází při kondenzaci vzduchu, k němuž dochází při výkyvech teplot.

Lednice

Pokud do lednice dáváte i ovoce se zeleninou, myslete na to, že ne každý druh se do ní hodí. Například rajčata, okurky či citrusy je lepší skladovat mimo lednici.

Mrazák

Při mražení nezapomeňte na potraviny napsat datum, kdy jste jídlo zamrazili, abyste jej stihli zkonzumovat. Snažte se nepřesahovat více než jeden rok.

Od: Stanislava, 21.11.2018