15 jednoduchých kulinářských fíglů (nejen) pro začátečníky

Jsou snadné, přesto vám pomohou k ještě lepším výsledkům. Navíc práci usnadní a zefektivní, čímž šikovně zkrátí čas strávený v kuchyni.

Reklama

1. Při vaření těstovin nikdy nezapomeňte na sůl

Dodatečně osolené těstoviny už nikdy nechutnají tak dobře. Na 1 litr vody použijte vždy 10 gramů soli (jedná se zhruba o 1 vrchovatou čajovou lžičku soli).

2. Trik na bleskové oloupání rajčat

V mnoha receptech se používají oloupaná rajčata. Každé rajče na slupce nařízněte do tvaru kříže a na 15 až 30 sekund ponořte do velmi horké vody. Ihned poté rajčata prudce zchlaďte. Oloupat již půjdou snadno.

3. Vždy čtěte celý recept

Reklama

I když si myslíte, že už ho znáte, než se pustíte do díla, vždy si přečtěte recept celý. Nezapomeňte zkontrolovat, zda máte po ruce skutečně všechny ingredience a pomůcky. Rovnou si je i nachystejte, práce půjde rychleji od ruky.

4. Čerstvé bylinky až na konec

Na rozdíl od sušených bylinek se přidávají ty čerstvé do jídla až na samotný závěr. Při dlouhém tepelném zpracování by totiž ztratily barvu i chuť.

5. Aby prkénko necestovalo

Při krájení houževnatých potravin se prkénko po lince často posunuje nebo poskakuje, což zvyšuje riziko říznutí. Na svém místě zůstane, pokud pod něj dáte přeloženou textilní utěrku. Ta navíc utlumí nárazy při klepání masa.

6. Předcházejte připálení

Pokud poprvé zkoušíte nový recept, vždy si nastavte časovač na kratší dobu, než je uvedeno. Pokrm zkontrolujte a v případě potřeby dopečte. Týká se to hlavně buchet a dalších dobrot připravovaných v troubě. Každý spotřebič má totiž trochu jiné vlastnosti.

7. Pořiďte si kuchyňskou váhu

Ačkoliv existuje spousta jednoduchých hrníčkových receptů, bez kuchyňské váhy se stejně nejspíše neobejdete. Využijete ji především k vážení suchých ingrediencí a pomůže vám dodržet přesný poměr surovin v receptu.

8. Recepty si zapisujte

Objevili jste nový zajímavý recept, který vám chutnal? Co nejdříve si ho zapište, zpětně už by se vám možná špatně dohledával. Zapisujte si také inovace receptu, které se vám osvědčily, příště si je už nemusíte pamatovat.

9. Nakrájejte si cibuli do zásoby

Cibule patří k nejoblíbenějším a nejčastěji používaným ingrediencím. Pokud si chcete ušetřit práci, připravte si ji do zásoby. Po nakrájení ji vysušte v papírové utěrce a poté přesypte do vhodné nádoby nebo uzavíratelného sáčku. Vložte ji do mrazáku a postupně odnímejte aktuálně potřebné množství.

10. Prodlužte životnost čerstvých bylinek

Čerstvé bylinky opatrně zabalte do navlhčené papírové utěrky, vložte do sáčku a dejte do lednice. Celé snítky můžete dát také do nádoby s vodou, i tak vydrží delší dobu v dobré kondici.

11. Pozor na přepálení másla

Máslo se přepaluje již při teplotě v rozmezí 120 až 150 °C, nehodí se proto příliš na smažení. Na pánev přidejte kromě másla vždy trochu oleje, ten zabrání přepálení. A aby máslo nezhnědlo, můžete přidat i malé množství citronové šťávy.

12. Jak se vyvarovat prasknutí vajec při vaření

Před vařením vejce vždy vytáhněte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Vařte je ve vydatně osolené vodě. Nikdy je také nevkládejte do studené vody, ale až do vody vroucí.

13. Snazší sekání česneku

Máte raději na kousky nasekaný česnek? Před přípravou potřete čepel nože troškou oleje, česnek se nebude lepit a práce bude jednodušší. Místo lisu na česnek můžete použít malé struhadlo, na rozdíl od celé řady lisů funguje spolehlivě a snadno se čistí.

14. Předehřejte si troubu

Pokud rádi pečete, vždy s určitým předstihem předehřejte troubu. Jakmile budete mít jídlo nachystané k pečení či zapečení, trouba by již měla mít ideální teplotu.

15. Jak urychlit uvaření vody

Nejen na těstoviny je zapotřebí větší množství vroucí vody. Abyste celý proces urychlili, vždy používejte odpovídající průměr hrnce a poklici. Pokud opravdu spěcháte, můžete ohřát část vody v rychlovarné konvici.

Zdroje: smartchicken.com, delish.com, kroger.com, tasty.co

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 9.1.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama