Bleskové recepty, uvařte za 15 minut

Přicházíte pozdě večer domů a čeká vás ještě povinnost přípravy rodinné večeře? Nebo se chystáte o víkendu na výlet a nemůžete ztrácet čas vařením? Pak vám poradíme několik jídel, která jsou hotová i za 15 minut v kuchyni.

Reklama

Užiteční pomocníci pro rychlé vaření

Pro rychlé vaření se vám bude hodit několik užitečných pomocníků. Zvažte pořízení multifunkčního hrnce s časovačem. Můžete si pokrm připravit před odchodem do práce a jen zapnout funkci odloženého startu. Velkým pomocníkem je i běžný tlakový hrnec, i když manipulace s ním je trochu náročnější. Rychlá příprava jídel vás čeká s indukčním sporákem a kvalitními hrnci. Při přípravě jídel vám pomohou nejrůznější multifunkční kráječe na zeleninu. Spoustu času trávíte například krájením cibule, která je základem mnoha pokrmů české i světové kuchyně.

Restovaný losos se špenátem

Rychlý, zdravý a lehký pokrm je restovaný losos. Lososa nakrájejte na filé, osolte a opepřete z obou stran a pokapejte citrónem. Dejte na rozehřátou pánev nejprve kůží dolů. Každá strana se restuje asi 6 minut, mezitím stihnete oškrábat brambory. Nakrájejte je na menší kousky a dejte vařit do tlakového hrnce. V tlakovém hrnci uvaříte brambory i za 10 minut, podle velikosti kousků. Jakmile máte lososa otočeného a restujete druhou stranu už 4 minuty, vhoďte na pánev několik hrstí baby špenátu. Poduste. Nakonec pánev vypněte a podlijte smetanou ke šlehání.

Kuřecí nudličky s fazolkami

Kuřecí stehenní řízky nakrájejte na nudličky a dejte na noc do kefíru nebo jogurtu smíchaném se sladkou paprikou. Maso bude křehčí a příprava rychlejší. Na rozehřáté máslo dejte nudličky i s jogurtem, osolte, přidejte prolisovaný česnek. Dobře promíchejte. Přikryjte poklicí. Po 8 minutách přidejte sterilované fazolové lusky bez nálevu. Ve stejnou chvíli zalejte kuskus horkou vodou. Na restování kuřecích kousků vám bude stačit 15 minut. Podávejte s hotovým kuskusem.

Jablkový koláč z pánve

Sladké jídlo může být připraveno bez dlouhého pečení. Připravte si sklenici jablkového kompotu a obyčejné těsto na palačinky. Na másle restujte jablka, přidejte rozinky, skořici a trochu rumu. Vše zalijte těstem na palačinky, chvíli restujte, otočte přes poklici a restujte druhou stranu. Nakonec můžete posypat mandlovými lupínky.

Tortilly se špenátem a slaninou

Na pánev dejte rozehřát na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, přidejte cibuli, prolisovaný česnek a baby špenát. Přidejte trošku smetany ke šlehání. Vmíchejte sterilovanou cizrnu. Ochuťte solí a pepřem a zabalte do tortilly.

Reklama

Rybí filé se žampióny

Předem si rozmrazte rybí filé a rozehřejte troubu. Filé osolte a opepřete z obou stran. Dejte do zapékací mísy a přikryjte nakrájenými žampióny. Ochutit můžete směsí koření na ryby a prolisovaným česnekem. Dejte péct na 15 minut, a nakonec posypejte strouhaným sýrem. Společně s rybou můžete připravit i hranolky na plechu.

Špagety s pestem

Pesto vás zachrání, když není času nazbyt. Uvařte špagety a na pánvi je promíchejte s pestem. Posypejte krájenou šunkou a strouhaným parmazánem. Můžete přidat i piniové nebo pistáciové ořechy.

Kovbojské fazole

Fazole v rajčatové omáčce jsou další surovinou, kterou byste měli mít vždy při ruce. Pak stačí na pánvičce osmažit nakrájenou cibuli a slaninu nebo uzeninu. Přimícháte fazole v rajčatové omáčce a podáváte s pečivem.

Pár tipů pro rychlé vaření přes týden

  • Mějte v lednici na pár dní uschovaný oloupaný česnek a oloupanou cibuli. Česnek skladujte v uzavřené sklenici, oloupanou cibuli balte do alobalu. Urychlí vám to přípravu jídel.

  • Den předem můžete skladovat oškrábané brambory. Syrové je dejte do vody s trochou mléka.

  • Vždy mějte zásobu mrazené zeleniny.

  • O víkendu uvařte větší množství hotového jídla a část dejte do mrazáku.

  • Pokud zakoupíte kvalitní těstoviny, příprava bude mnohem rychlejší.

  • Rychle připravíte kuskus, bulgur, pohanku nebo rýži.

  • Mějte doma loupaná rajčata, je to výborný základ různých omáček.

  • Když si namočíte předem luštěniny, máte rychle připravenou vydatnou polévku.

Zdroje: AllRecipes.com, BBCGoodFood.com, HalfBakedHarvest.com, RecipeTinEats.com, HealthLine.com, EatThisNotThat.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 7.6.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama