Jarní bylinky v kuchyni: Zkuste i ty méně tradiční, jsou chutné a zdravé

Jaro je tu a zelenající se příroda nabízí mnoho zajímavých možností pro kulinářské experimenty. Kopřivu a medvědí česnek jistě dobře znáte, ale i mnoho dalších jarních bylin vás může v kuchyni příjemně překvapit. Jídlo nejenom dochutí, ale navíc jsou plné živin a vitamínů.

Reklama

Nenápadný popenec překvapí chutí

Velice nenáročný popenec připomínající hluchavku není na zahradě příliš vítaným hostem. Než ale tento fialově kvetoucí plevel ze záhonků všechen vytrháte, ponechte si pár jeho lístků stranou. Popenec je jedlý a lahodný. Má příjemnou lehce pikantní až zemitou chuť. Navíc působí jako balzám na trávení a dokáže ulevit i při nachlazení.

Čerstvé či sušené listy popence se hodí hlavně do vaječných jídel, tvarohových pomazánek, zapečených brambor a masových nádivek. V sušené podobě je chuť popence více nahořklá.

Recept na míchaná vajíčka s popencem

Nachystejte si 3 vejce, 1 polévkovou lžíci másla, několik čerstvých listů popence a sůl.

Popenec opláchněte pod proudem čisté vody, osušte a nasekejte na kousky. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte popenec a dle chuti dosolte. Pánev rozehřejte s polovičním množstvím másla. Jakmile se máslo rozpustí, nalijte na pánev vejce a míchejte plochou obracečkou, aby se nepřipalovala. Přibližně po 1 minutě vypněte a hned poté do míchaných vajíček zamíchejte i zbylé máslo.

Něžná sedmikráska pro krásu i zdraví

Do velké výšky sice nevyrostla, její účinky ale malé rozhodně nejsou. Tato skromná kráska, která zdobí od brzkého jara nejednu louku a zahradu, obsahuje vitamín C, hořčík, saponiny, hořčiny, sliz, flavonoidy a další léčivé látky. Povzbudí imunitu, ochrání buňky před oxidativním stresem a podpoří přirozenou krásu vlasů, pokožky a nehtů.

Reklama

V kuchyni se používají květy, ze kterých vytvoříte lahodný med či sirup. Pár lístků nezapomeňte přihodit ani do salátů či jarních polévek. A efektně s nimi ozdobíte i dorty, dezerty nebo nápoje.

Recept na sedmikráskový sirup

Připravte si 700 až 800 čerstvých květů sedmikrásky (to odpovídá zhruba 50 g), 3 citrony, 1,5 l vody a 1,5 kg krystalového cukru.

Květy opláchněte, nechte oschnout a nasypte do hrnce. Zalijte je právě vroucí vodou. Přidejte citrony nakrájené na kolečka (pokud jsou chemicky ošetřené, nejdříve je oloupejte). Uložte na 24 hodin na tmavé a chladné místo. Druhý den přiveďte k varu, přidejte cukr a vařte přibližně 1 hodinu do zhoustnutí.

Na rozkvetlou louku za pampeliškou

Žluté květy pampelišky potěší lidské oko, lákají však i k nakousnutí. Pampeliška je úžasnou bylinkou, která ukrývá poctivou dávku vitamínů A, B, C a D, křemík, železo a další cenné látky. Pročistí tělo, podpoří činnost jater a zatočí s jarní únavou.

Z květů připravíte skvělé víno, med či sirup. Svěží mladé listy s příjemnou nahořklou chutí se hodí do salátů, z usušeného praženého kořene pro změnu vykouzlíte zdravější alternativu běžné kávy.

Recept na pampeliškový salát se slaninou

Budete potřebovat 110 g mladých listů pampelišky, 50 g slaniny, 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje, ½ polévkové lžíce bílého vinného octa, 1 stroužek česneku, olej na smažení a sůl s pepřem dle chuti.

Listy propláchněte pod proudem vody a osušte. Slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi s trochou oleje orestujte dozlatova. Vložte podrcený česnek, a ještě krátce osmahněte, aby se rozvoněl. V míse rozmíchejte olej s octem. Přidejte ostatní ingredience a vše promíchejte. Na závěr dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete například s opečeným toastem.

Další jarní jedlé rostliny

Existuje mnoho dalších druhů jarních rostlin, které jsou jedlé, a nezřídka i chutné. Pokud vás lákají netradiční chutě, můžete s nimi oživit třeba polévku, přidat je do pomazánky, nádivek, smoothies nebo domácího pesta. Vždy se ale řiďte pravidlem, že méně je v tomto případě více.

Zde další zajímaví poslové jara, na kterých si můžete v kuchyni pochutnat:

  • Kopřiva dvoudomá

  • Ptačinec žabinec

  • Violka vonná (fialka)

  • Bršlice kozí noha

  • Medvědí česnek

  • Podběl lékařský

Zdroje: growforagecookferment.com, thekitchn.com, steemit.com, ruralsprout.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 4.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama