Zakousněte se do zdraví: Jak zpracovat pampelišku od květů až po kořen

Jarní přírodu zdobí žlutými hvězdami, které září do dálky. Pampeliška je takřka všude kolem nás, přesto ji často přehlížíme. A je to veliká škoda. Ukrývá totiž cenné látky, po kterých nejen naše játra zoufale touží. Naučte se využít pampelišku od půvabných květů až po kořen ukrytý pod zemí.

Reklama

Stonky pampelišky rovnou do pusy

Jakmile se v trávě objeví první odvážné žluté květy, můžete se pustit do očistné kúry z pampeliškových stonků. Na jejich chuť je třeba si zvyknout, ale kupodivu nejsou příliš hořké, některé stonky jsou dokonce lehce nasládlé. Po dobu alespoň 1 týdne snězte každý den až 5 čerstvých pampeliškových stonků. Dopřát si je však můžete klidně i po celé vegetační období, jen nezapomeňte udělat vždy po 3 týdnech několikadenní pauzu.

Stonky pampelišky můžete také posekat na menší kousky a přidat do zeleninových salátů, případně použít jako ozdobnou posypku na chleba nebo třeba bramborovou kaši.

Listy pampelišky nejenom do salátů

Nejlahodnější jsou čerstvé a mladé pampeliškové listy. Ty starší jsou sice také jedlé, ale mají výraznější hořkou chuť. Po opláchnutí je můžete zpracovat do zeleninového salátu podobně jako rukolu. Ale hodí se rovněž do zapečených těstovin nebo bramborových jídel, k oživení toastů a nasekané nadrobno propůjčí novou dimenzi tvarohovým pomazánkám.

Pampeliškové pesto s dýňovými semínky

Budete potřebovat ¾ šálku dýňových semínek, 3 stroužky česneku, ¼ šálku nastrouhaného parmazánu, zhruba 2 šálky čerstvých pampeliškových listů, 1 polévkovou lžíci citronové šťávy, ½ šálku extra panenského olivového oleje, ½ lžičky soli a pepř dle chuti.

Dýňová semínka nasypte na plech vyložený pečicím papírem a asi 5 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud se nerozvoní. Vyjměte a nechte je vychladnout. Poté je společně s česnekem rozmixujte. Do mixéru přidejte parmazán, listy pampelišky, citronovou šťávu a znovu promixujte, aby vznikla jednolitá hustá hmota. Po troškách přilévejte olivový olej, pesto získá jemnější konzistenci. Na závěr dochuťte solí a pepřem.

Reklama

zdroj: Depositphotos

Pampeliškové kvítí v kuchyni

Ozdobou bylinky jsou bezesporu její jasně žluté květy. I ty můžete šikovně zpracovat v kuchyni a přetvořit je v nejednu voňavou dobrotu. Připravuje se z nich lahodné víno, hustý sirup nebo třeba želé. A ti nejodvážnější si je mohou dokonce osmažit. Smažené pampeliškové květy připravíte tak, že je obalíte v klasickém těstíčku z vajec, mléka a mouky. Poté je již pouze osmažíte na pánvi dozlatova a můžete ještě teplé podávat.

Kořen pampelišky

Na kořen pampelišky je nejlepší se vypravit v brzkých jarních měsících ještě před tím, než začnou pampelišky kvést, případně až na podzim po odkvětu. Léčivé vlastnosti pampeliškového kořene lze vyzkoušet například ve formě odvaru. Kořen očistěte, nasekejte a nasušte. Na 250 ml použijte přibližně 2 lžičky sušeného kořene a vařte 10 minut. Poté odvar sceďte a popíjejte. Počítejte s jeho přirozenou hořkostí.

Pampeliška pro zdraví

Pampeliška neboli smetánka lékařská je vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a dalších cenných látek, které mají pozitivní zdravotní účinky.

Bylince se připisují především tyto schopnosti:

  • blahodárný vliv na zažívání a žaludek

  • pročištění organismu od nežádoucích látek

  • podpora zdraví jater

  • antioxidační vlastnosti (ochrana buněk před oxidativním stresem)

  • udržení normální hladiny cholesterolu v krvi

Kde sbírat pampelišky

Pampelišky sbírejte pouze mimo městské a průmyslové oblasti. Vyhýbejte se také chemicky ošetřovaným plochám (např. postřikem). Ideálním místem jsou odlehlejší lokality v přírodě, ale dobře může posloužit i vlastní zahrádka.

Zdroje: gardeningknowhow.com, theprairiehomestead.com, thenerdyfarmwife.com, ruralsprout.com, thekitchn.com, allrecipes.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 12.5.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama