Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy

Čerstvě natrhané pestrobarevné květy servírovaný pokrm nejenom netradičně ozdobí, ale často i zajímavě dochutí. Mnohé jedlé květy jsou navíc léčivé a ukrývají celou řadu mikroživin, což jim propůjčuje přidanou hodnotu. Při procházce rozkvetlou jarní přírodou si proto nezapomeňte natrhat voňavou kytičku. Část úlovku můžete poté zpracovat přímo v kuchyni.

Reklama

Violka vonná

Přestože je violka poměrně drobná rostlinka, v jarních měsících upoutá něžnou krásou svých barevných voňavých květů.

Květy fialky mají příjemnou nasládlou chuť, a proto se perfektně k dozdobení zmrzlinových pohárů a rozličných dezertů. Často se používají v kandované podobě. Je také možné květy zamrazit do ledových kostek, v domácí limonádě či drinku se budou skvěle vyjímat.

Levandule lékařská

Bohaté fialové květenství levandule je neodmyslitelně spojeno především s prosluněným krajem jihofrancouzské Provence.

Pro své relaxační a celkově zklidňující účinky se levandule hojně používá v aromaterapii a čajových směsích. Čerstvé květiny jsou ale výtečné i do domácích sušenek, zmrzliny a rovněž mohou sloužit jako efektní posypka dezertů.

Sedmikráska chudobka

Na jaře je sedmikrásky všude plno. Její narůžovělé květy s výrazným žlutým středem se statečně vyhřívají v záři slunečních paprsků záhy poté, co se trochu oteplí.

Reklama

Sedmikráska je vyhledávanou léčivou rostlinou. Má jedlé květy, pro které je charakteristická zajímavá mírně nasládlá chuť. Lze je trhat přímo do pusy, ale jsou i velice populární do domácího medu, sirupů a limonád, stejně jako jarních salátů a k dozdobení sladkých jídel.

Brutnák lékařský

Tato vysoká a statná letnička, která se používá jako léčivka a netradiční zelenina, má svůj původ ve Středomoří. Ceněná jsou i její semena, ze kterých se lisuje olej.

Využití v kuchyni najdou kromě listů také hrozny modrých až fialových hvězdicovitých květů. Lze je kandovat a následně používat ke zdobení moučníků, mohou oživit saláty a hodí se do studených polévek.

Měsíček lékařský

V zahradách se běžně pěstuje půvabný měsíček lékařský, který se proslavil svými léčivými účinky. Je oblíbenou součástí hojivých mastí, které pečují o poškozenou pokožku.

Okvětní lístky měsíčku se ale skvěle uplatní i v kuchyni. Posloužit mohou třeba jako přírodní potravinářské barvivo, pokrmům totiž propůjčí nádherný žlutooranžový odstín. Obarvit mohou například vařenou rýži nebo domácí sýry. Hodí se ale také do salátů či moučníků.

Bez černý

Tento rozložitý keř až strom je tradiční součástí české přírody. Nepřehlédnutelným se stane zejména v období pozdního jara, kdy vykvétá záplavou krémových květů, které kolem sebe šíří výraznou vůni.

Květy černého bezu jsou oblíbenou surovinou na výrobu lahodného domácího sirupu a limonád. Dobře chutnají ale i obalované v těstíčku a smažené na pánvi, případně se mohou použít dokonce do zmrzliny.

Lichořeřišnice větší

Ačkoliv pochází lichořeřišnice z Jižní Ameriky, v současnosti se pěstuje prakticky po celém světě. Na první pohled zaujme velkými žlutými, oranžovými až červenými květy.

Tinktura z lichořeřišnice je vyhledávaným doplňkovým lékem při zánětu močových cest a během nachlazení. Pochlubit se však může i jedlými květy, které jsou nejenom půvabné, ale mají pikantní pepřovou chuť. Nádherně ozdobí dorty a lze je použít k dochucení salátů.

Smetanka lékařská

Na jaře ozdobí louky a zahrady stovky nepřehlédnutelných jasně žlutých květů pampelišky. Ačkoliv se tato rostlina považuje za plevel, ve skutečnosti je velice ceněnou léčivkou se širokým spektrem prospěšných účinků.

Mnoho možností využití nabízí i její jedlé květy. Jsou vynikající na výrobu domácího vína, sirupů a želé, mohou oživit saláty či polévky, a dokonce je lze smažit v těstíčku.

K dozdobení a dochucení rozličných pokrmů se dají využít mimo jiné i květy slézu, chrpy, růže, popence, pelargonie a hvozdíku.

Zdroje: whatscookingamerica.net, gardeners.com, healthline.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 26.4.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama