Měsíček lékařský: Jídlu dodá šmrnc, pokožku pohladí

Jeho výrazné květy zdobí nejednu okrasnou zahrádku. Ale měsíček není jen dekorativní květinou, patří také mezi tradiční léčivé rostliny. A neztratí se dokonce ani v kuchyni, kde šlape na paty slavnému šafránu.

Reklama

Měsíček lékařský ve zkratce

Ačkoliv nevyniká vzrůstem, zaujme na první pohled. Pozornost přitáhne půvabnými květy, které mají výraznou žlutou až oranžovou barvu. Těmi se pyšní od jara až do podzimu. Měsíček lékařský je nenáročnou rostlinou, které se daří takřka na jakékoliv půdě, vyhovuje mu zejména prosluněné stanoviště. V zahradách je vysazován pro svou odolnost, atraktivní vzhled a léčivé vlastnosti.

Měsíček v kuchyni

Zelené listy se v kuchyni obvykle nepoužívají, avšak květy měsíčku, respektive jejich okvětní lístky jsou jedlé, a dokonce chutné. Mají lehce nahořklou, příjemnou pikantní až pepřovou chuť, která jim propůjčuje pestré možnosti uplatnění.

Květy měsíčku se hodí například pro oživení a dochucení zelených čí míchaných salátů, stejně jako do rozličných polévek a smetanových omáček. Tradičně se používají jako potravinářské barvivo, jídlu totiž propůjčí zlatavý žluto-oranžový odstín.

Právě kvůli své barvě a chuťovým vlastnostem představují zajímavou alternativu drahého šafránu. Mohou dobarvit například domácí sýry, pokrmy z rýže a vaječné žloutky. Zajímavou barvu a chuť dodají také omeletám, lívancům a palačinkám.

Vyzkoušet je ale můžete třeba i do těsta na bábovku, muffiny nebo jiného moučníku. Rovněž ten krásně dobarví a dodají mu novou chuťovou dimenzi.

Reklama

Recept na sušenky s měsíčkem a tymiánem

Připravte si 1 a ½ šálku hladké mouky, 14 lžic změklého másla, ¾ šálku cukru, ½ šálku kukuřičného škrobu, 1 žloutek, 3 lžíce čerstvých nasekaných okvětních lístků měsíčku, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, 1 lžíci citronové kůry, 1 lžíci najemno nasekaného tymiánu a špetku soli.

Máslo s cukrem utřete ve větší míse do pěny. Přidejte žloutek, citronovou šťávu a kůru, promíchejte. Poté do těsta zapracujte také mouku, kukuřičný škrob, bylinky a sůl. Z těsta vytvořte válcovitý tvar. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na 1 hodinu do lednice utuhnout.

Ostrým nožem těsto rozkrájejte na zhruba 0,5 cm silná kolečka. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte zhruba 25 až 30 minut dozlatova. Nechte je vychladnout přímo na plechu, tím ještě trochu dojdou a zpevní se.

Sklizeň měsíčku lékařského

Květy měsíčku se sklízí přímo na zahrádce, případně z rostlin rostoucích ve volné přírodě. Pro použití v kuchyni naopak nejsou vhodné kusy zakoupené např. v květinářství, protože na ně mohl být aplikován chemický postřik.

Doporučuje se sklízet květy v pozdních ranních hodinách za jasného dne, kdy jsou květy dobře rozvité a suché. Vybírejte pouze takové květy, které jsou zcela zdravé a bez napadení od mšic či jiného hmyzu. Před dalším zpracováním je nezapomeňte důkladně opláchnout.

Jak léčí měsíček lékařský

Již tradičně se z bylinky vyrábí nejrůznější masti, krémy, oleje a obklady. Ty pečují o zdraví pokožky, mají zklidňující a protizánětlivý účinek, a proto přispívají k rychlejšímu hojení ran. Kromě zevního použití se užívá léčivka také vnitřně, zejména ve formě bylinného nálevu.

Nejzajímavější zdravotní benefity květů měsíčku lékařského:

  • podporují zdraví jater a žlučníku

  • mají pozitivní vliv na trávení, pohyb střev, působí proti nadýmání

  • udržují normální činnost dýchacího systému a cévní soustavy

  • působí jako antioxidant (chrání buňky těla před oxidativním stresem)

  • u žen posilují rovnováhu vaginální mikroflóry

  • mají antibakteriální, antifungální a antivirové vlastnosti

Kde ještě se používá měsíček

Také v kosmetickém průmyslu najdeme celou řadu produktů, které používají výtažky z měsíčku lékařského. Jedná se například o pleťové vody, intimní mycí gely a tuhá mýdla, stejně jako vlasové přípravky.

Pro dekorativní vzhled je měsíček oblíbenou součástí květinových vazeb, kde se uplatňuje v čerstvé či sušené podobě.

Zdroje: growforagecookferment.com, healthline.com, verywellhealth.com, mountsinai.org, gardenary.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 8.2.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama