Bylinky pro krásu zahrady i zdraví na talíři

Bylinky jsou všemocné rostlinky. Dokáží ozdobit zahrádku, talíř a mají blahodárný vliv na naše zdraví!

Reklama

Uvedeme několik druhů, které nejen svými květy budou bezpochyby vnášet krásu a rozmanitost do vaší zahrady. Velkou chloubou každého pěstitele je, že může svou zahrádku využít nejen k odpočinku a rozjímání, ale i pro všechny mlsné jazýčky. Jako pohlazení na duši bude vědomí, že vypěstované bylinky budou mít blahodárný vliv na zdraví a dokážou dokonce zahnat chmury všedního života. Opravdová píle a péče se vyplatí a budete sklízet nejen bylinky, ale také velké úspěchy jak v kuchyni, tak na zahradě.

Máta

zdroj: Shutterstock

Nejen, že krásně voní, ale dokáže ozdobit i zahrádku. Existuje nespočet druhů mát a každá je trochu jiná. Já jsem si oblíbila mátu huňatou. Má trochu jemnější chuť a její vůně není tak intenzivní a štiplavá. Má velmi krásné jemné růžovo fialkové kvítky a jemně zelenkavou barvu listů.

Pěstování

Kvete od července do září a dosahuje až 1,3 metrů. Na pěstování je nenáročná, má ráda slunce, polostín a trochu lehčí půdu. Roste kdekoliv, kde má trochu vláhy. Pozor je to menší nenasyta, a tak trochu utiskuje jiné květiny. Protože se množí oddenky, je dobré trochu usměrňovat její pole působnosti a občas odkopat, nebo pěstovat v nádobách či ohraničených záhonech. Pokud máte mnoho místa, určitě se časem vytvoří i mátové políčko.

Využití

Hodí se jen tak do salátů, na vaření, můžete z ní udělat čaj nebo se hojně používá i v kosmetice. Dá se jíst jen tak, takže její lístky a zvlášť ty čerstvé se krásně vyjímají jako ozdoba pokrmů a podtrhávají chuť základního jídla. Dá se s ní ochutit snad vše na co si vzpomenete. Neméně známá je i v kosmetice, kde se hodí do krémů, mýdel, šampónů a používá se jako různá aromata. Výborné jsou osvěžující letní limonády a čaje. Zklidňuje zažívání, uvolňuje dýchací cesty a zklidňuje podrážděnou pokožku.

Reklama

Opravdu jednoduché a rychlé recepty

Mátový cukr: smícháte lístky máty s býlím cukrem krystal a jemně podrtíte v hmoždíři. Vznikne zelený cukr, kterým můžete dochutit a ozdobit ovoce. Výborně se hodí třeba k jahodám.

Mátový led: podrtíte mátu a drcenou vložíte do předem připravených formiček na led. Zakápnete citronem a dolijete vodou. Máte efektní ledové kostky, které vám ochutí domácí limonádu, a ještě příjemně ochladí.

Mojito bez alkoholu: nadrtíme čerstvou mátu s třtinovým cukrem, zakápneme citronem nebo llimetkou a dolijeme sodovkou. Krásně osvěžující letní nápoj.

Mátová voda ve spreji na provonění, dezinfekci a osvěžení: zalijeme čerstvě nasbírané mátové lístky převařenou vodou z konvice a necháme vylouhovat 15-20 min. Po vychladnutí nalijeme do rozprašovače. Za horkých letních dnů se můžete osvěžit, nebo jí použít i na problematickou pleť, stahuje póry a je mírně dezinfekční.

Čaj: zalijeme čerstvé nebo sušené listy horkou vodou, necháme vylouhovat zhruba 15 min. Používá se při poruchách trávení, plynatosti, uklidňuje a uvolňuje napětí.

Měsíček lékařský

zdroj: Shutterstock

Opravdová a zdravá okrasa zahrádky. Jeho krásně žluté až oranžové kvítky připomínají letní sluníčko. Jedná se pouze o jednoletou rostlinu, ale věřte, že se vyplatí jí každý rok na své zahrádce znovu pěstovat. Je velmi dekorativní, chutný a zdraví.

Pěstování

Až 50 cm vysoký a podlouhlé, trochu chlupaté zelené listy. Kvete žlutě, a to od června do podzimu. Na pěstování je celkem nenáročný. Má rád slunné a předem připravené stanoviště. Semínka zaséváme ne moc hustě zhruba 2-3 cm pod povrch půdy. Zaléváme tak 2-3 x týdně podle potřeby.

Využití

Sbírá se pouze jeho květ. Jeho chuť je trochu slaná a nahořklá. Můžeme ho použít do salátů, jako ozdobu slaných i sladkých jídel, kde se bude krásně vyjímat. Využívá se při jaterních onemocněních, zastavuje růst bakterií a urychluje hojení hnisavých ran. Používá se v kosmetice a pro jeho hojivé účinky i v lékařství.

Rychlé recepty

Čaj: 1-2 čajové lžičky na půl litru vody vařící vody ve které necháme vylouhovat cca 15 min. nikdy ale nevaříme.

Obklady: vhodný na akné, můžeme použít měsíček z čaje, nebo přelijeme vroucí vodou květy, vložíme do pleny a přikládáme vychladlí na obličej.

Čistý měsíčkový olej: vysokou sklenici, nebo láhev s širokým hrdlem dobře vyčistíme nebo vysterilizujeme a napěchujeme okvětními lístky měsíčku až po uzávěr a lahev dobře utěsníme. Dáme na dva týdny na přímé slunce. Usazený olej na stěnách lahve sebereme. Tento olej má nejsilnější účinek.

Využití v kuchyni: je dobré přidat okvětní lístky do rýže, okořenit plátek kuřecího prsa, dozdobit salát i sladký pokrm a lze ho přidat také do ovocného smoothie.

Čekanka

zdroj: Shutterstock

Záplava blankytně modrých květů bude vaší zahrádce velmi slušet. Vyskytuje se sice v hojném množství na našich loukách ale co ji takhle vypěstovat i na zahradě. Celá rostlina má blahodárné účinky a dnešní svět na ní tak trochu zapomněl. Přiláká na zahradu včeličky, které jí pro svůj sladký nektar milují.

Pěstování

Vysévat by se měla v polovině dubna na slunné místo a v dobře propustné zemině. Nemá ráda stále mokrou půdu. Kvete od června do září a dosahuje asi 50-100 cm. Krásně vyniká v bylinných i trvalkových záhonech a svými blankytně modrými květy pohladí vaše oči, a to do slova.

Využití

Květy se používají na záněty spojivek a různé oční neduhy. Okvětní lístky jsou dobré jako zdobení pochutin a do lahodných čajů. Listy se hodí do salátů a nejvíce se využívá kořen, který má opravdu léčivé účinky. Podporuje trávení a má čistící vliv na játra, žlučník a je mírně močopudná. Vyčistí trávicí trakt a je balzámem na vaše nervy. Požívá se ve směsích pro diabetiky.

Recepty

Zdravá káva: od konce září sbíráme její kořen. Omyjeme a nakrájíme na menší kousky a usušíme. Až bude kořen opravdu suchý dáme nejlépe na litinovou pánev, nebo do trouby a zprudka pražíme do zlatavě hnědé barvy. Nesmí zčernat, tak pozor ať to nepřeženete. Necháme vychladnout a máme hotovo. Teď stačí jen rozemlít v kávovém mlýnku a používat jako kávu. S cukrem opatrně už tak je čekanka dost nasládlá. Tato káva je velmi zdravá a vhodná i před spaním.

Čekankový salát: nakrájíme zeleninu co máte rádi, přidáme čerstvé čekankové lístky a lístky mladé kopřivy. Je možné také přidat i list pampelišky. Smícháme a pokapeme olivovým olejem.

Obklady: hrst čerstvých listů i květu čekanky vložíme na plátýnko a paličkou podrtíme a přikládáme jako obklad na bolavé klouby, mykózy, lupenku, akné a zanícenou pokožku.

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 29.6.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama