Máta léčí i chutná. Vyrobte si mátový sirup, likér nebo zmrzlinu
Máta bohatá na mentol ulevuje při potížích s trávením, znecitlivuje bolestivá místa, pomůže při zánětech dutiny ústní. Chladivá mátová voda zklidní popálená místa od sluníčka. Máta má ale i široké využití v kuchyni, představíme vám hned několik receptů s mátou.
Máta bohatá na mentol
Na našich zahradách i v květináčích se rychle usídlila máta. Obvykle se jedná o mátu peprnou nebo mátu klasnatou. Existuje však několik druhů máty, a dokonce můžete zakoupit kultivary, které mají jahodovou, banánovou, citronovou nebo čokoládovou příchuť.
Má pronikavou a nezaměnitelnou vůni, nápoje z ní působí jak hřejivým, tak osvěžujícím dojmem. Původní domov má ve Středomoří, ale rozšířila se do celého světa. Pro kuchyňské využití a léčebné účely se používá čerstvá máta i máta sušená.
Při komerčním zpracování ji najdete například v zubní pastě, krémech proti vyrážkám nebo v masážních krémech. Obsah mentolu ji předurčuje k přidávání do cukrářských výrobků, bonbonů, žvýkaček, čokolád, sirupů ale najdete ji i v kosmetice.
Jestliže se rozhodnete pro domácí pěstování máty, sázejte ji vždy samostatně do nádoby. Má bohatý kořenový systém a ostatní bylinky v její blízkosti špatně prospívají.
Prospěšná bylinka nejen pro trávení
O mátě je známé, že prospívá trávení a zmírňuje nadýmání. Doporučuje se pro žlučníkové a žaludeční potíže. Horký mátový čaj s citronem ulevuje při rýmě a nachlazení. Uklidňuje nervy a působí částečně jako afrodiziakum. Kloktání odvarem z máty má antiseptické a osvěžující účinky, doporučuje se při bolestech v dutině ústní. Chladnou vodu s mátou pijte třikrát týdně, působí detoxikačně.
Máta v kuchyni
Listy a jemné stonky máty se sklízí ještě před rozkvětem. Sklizená čerstvá máta se musí rychle zpracovat nebo připravit na sušení. Mátu je možné skladovat i v mrazáku. Nejlépe už nasekanou, dobře se skladuje v tvořítkách na led.
Máta osvěží marinády, omáčky, saláty i pesto. Je vhodné ji smíchat s bazalkou, dobromyslem, tymiánem, zázvorem, majoránkou, hřebíčkem či koprem. Při použití v kuchyni ji můžete vyzkoušet v kombinaci s melounem, k osvěžení dezertů nebo přidat do mletého masa.
K mojitu patří máta
Výborné mojito si připravíte snadno doma. Na jednu skleničku potřebujete panák bílého rumu, 3 lžičky třtinového cukru, limetovou šťávu a sodu. Do sklenice dáte několik lístků omyté máty, přidáte rum, cukr a vše zalijete sodovkou. Promícháte s limetovou šťávou a nesmí chybět kostky ledu nebo ledová tříšť.
Mátový sirup za studena
Mátový sirup si můžete připravit za tepla i za studena. Výraznější je mátový sirup za studena. V hrnci převaříte 2 litry vody a necháte ji vychladnout. Do ní vložíte omyté a nasekané listy máty. Přidáte 3 nakrájené citrony na plátky. Směs je nutné nechat v chladném a temném místě po 2 dny, hrnec přikryjte poklicí. Poté přeceďte směs do čisté nádoby, promíchejte s 500 g cukru a jako konzervant použijte 1 lžičku kyseliny citronové.
Léčivý mátový likér
Nasekejte omyté a osušené 2 hrsti mátových listů na drobné kousky a zalijte 1 litrem vodky. Nechejte na slunci po dobu 3 dnů. Sceďte, promíchejte s 1 litrem vody ve které jste svařili 200 gramů cukru. Při žaludečních potížích se užívají 3 lžičky denně.
V létě mátovou limonádu
Hrst čerstvých mátových listů omyjte a dejte do džbánku. Přidejte 6 lžic třtinového cukru a jemně rozdrťte. Zakapejte šťávou ze dvou citronů. Vše zalijte 2 litry sodové vody a nechejte vychladnout. Namísto třtinového cukru můžete k oslazení použít med.
Jednoduchá mátová zmrzlina
Jeden hrnek mléka oslaďte 80 g cukru a vmíchejte nasekané lístky máty. Přiveďte k varu a ihned vypněte. Nechejte vychladnout, sceďte a promíchejte s kelímkem smetany ke šlehání. Promixujte a našlehanou směs dejte do nanukových formiček.
Máta k rybám
Výborná je nasekaná máta v kombinaci s pečeným lososem nebo jinými plody moře. Stačí pokapat citronem, přidat nasekanou mátu a pokračovat v přípravě obvyklým způsobem.
Máta se hodí i do receptů středomořské kuchyně.
Zdroje: fnp.com, aCoupleCooks.com, MasterClass.com, TastingTable.com
Přečtěte si více na téma
Související články
Bylinková alchymie: Připravte si domácí limonády z čerstvých bylinek
Proměňte voňavou sklizeň z bylinkové zahrádky v lahodný nápoj, který se hodí pro slavnostní příležitosti i běžné popíjení. A nejenže si na něm pochutnáte, zároveň získáte léčivý elixír pro bystrou paměť, klidný spánek, dobré trávení či pročištění těla.
10 užitečných bylinek, které vás zachrání, když potřebujete dochutit jídlo
Na první pohled podceňovaní pomocníci. Přesto můžete s bylinkami v kuchyni doslova zazářit. Jídlu propůjčí nový rozměr a vyladí ho k dokonalosti. Seznamte se se základními bylinkami, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Všechny mají příjemnou chuť i aroma, přesto je každá z nich jedinečná.
Bez něj by se nálev nepovedl. Jak umí kopr provonět pokrmy
Voňavému kopru, který je snadný na pěstování, přisuzujeme důležitost obvykle jen při přípravě koprové omáčky nebo kulajdy. Jedná se o velmi silnou bylinu s léčivými účinky. Seznamte se s koprem blíže a používejte jej v kuchyni co nejčastěji.