Bez něj by se nálev nepovedl. Jak umí kopr provonět pokrmy

Voňavému kopru, který je snadný na pěstování, přisuzujeme důležitost obvykle jen při přípravě koprové omáčky nebo kulajdy. Jedná se o velmi silnou bylinu s léčivými účinky. Seznamte se s koprem blíže a používejte jej v kuchyni co nejčastěji.

Reklama

Kopr prospívá trávící soustavě

Kopr patří mezi byliny, které mají příznivý vliv na trávící soustavu. Pomáhá s nadýmáním, odvar se doporučuje i na dětskou koliku. S koprovým čajem budete lépe usínat a žvýkání koprových semen zažene škytavku. Koprové odvary podporují činnost močového měchýře, maminkám pomáhá s tvorbou mateřského mléka. Bylina působí antibakteriálně. Na čaje či odvary se používá nať nebo semena.

Vaření s koprem

Kopr se hodí v teplé i studené kuchyni. Výborně chutná v omáčkách, polévkách nebo společně s rybami. Ve studené kuchyni po něm sáhněte při přípravě salátů, marinád, dresinků. S koprem vykouzlíte výborné bylinkové máslo nebo skvělý nálev na nakládanou zeleninu.

Do receptů se přidávají jemné zelené snítky listů, které se dobře konzumují i ve studené kuchyni. Do nálevů na sterilizaci zeleniny oceníte okvětí se semínky a stonkem.

Kopr se pěstuje snadno

Vůni čerstvých bylinek si nemusíte odpírat ani v případě, že nežijete v domě se zahradou. Kopr se dá snadno pěstovat v truhlíku nebo větším květináči. Jedná se o jednoletou rostlinu, pokaždé na jaře se zasejí nová semínka. V květináči není kopr náročný na prostor a nepotřebuje přihnojování. Na záhoncích se mu bude dařit mezi zeleninou, kde poslouží hned dvakrát. Jako vonná přísada do jídel či léčivka, ale také jako odpuzující bylina proti škůdcům. Bude dobrým strážcem okurek, rajčat, mrkve nebo paprik. Velmi záhy po výsevu už je možné sklízet první rostlinky.

Okurkový salát s vůní Řecka

Zvykem je připravovat okurkový salát s octovou nebo jogurtovou zálivkou. Zkuste jej s koprem. Nastrouhanou okurku posolíme a necháme, aby pustila šťávu. Důkladně ji vymačkáme. Promícháme s prolisovaným česnekem, pepřem a bílým jogurtem. Zakápneme olivovým olejem a přidáme čerstvě nasekaný kopr. Podle chuti osolíme a necháme v lednici vychladit.

Reklama

Koprový dresink

Dresink nebo dip s čerstvým koprem má mnoho obměn, hodí se k pečeným bramborům nebo k různým druhům sýrů a grilovanému masu. Na dresink můžete použít jogurt, tvaroh či kysanou smetanu. Ty smícháme s čerstvě nasekaným koprem, solí, pažitkou či petrželkou. Můžete přidat trochu prolisovaného česneku.

Kopr s lososem

Ve skandinávské kuchyni se kopr kombinuje často s pokrmy z ryb. Až budete příště připravovat lososa, posypte jej před podáváním čerstvým koprem. Výborně se restovaný nebo grilovaný losos kombinuje s koprovou salsou. Kopr k lososovi můžete smíchat s kysanou smetanou. K lososovi dobře chutná i v kombinaci s vařeným chřestem.

Kopr s bramborami

Výborný je kopr s pečenými bramborami. Můžete vyzkoušet některá lehká a jednoduchá jídla například nové brambory šťouchané s česnekovým máslem a sypané koprem. Vyzkoušet můžete i zapékané brambory se smetanou a koprem. Brambory nakrájejte na silné plátky a krátce předvařte se solí, novým kořením a bobkovým listem. Část poskládejte na dno pekáče. Smíchejte zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání a čerstvě nasekaným koprem. Přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř. Druhou část brambor poskládejte k okrajům a vytvořte prohlubeň do které rozklepnete několik vajec. Nejprve prolijte brambory směsí smetan a následně rozklepněte vejce do připraveného prostoru. Vše zapečte do zezlátnutí.

Kopr po celý rok

Kopr vydrží na zahrádce poměrně dlouho, pokud jste jej vysévali postupně. Po sklizni jej můžete uchovávat v lednici ve sklenici vody. Přebytky kopru ze zahrádky můžete nasušit nebo zamrazit. Dlouho vydrží i kopr sterilovaný, takto upravený se hodí do omáček, polévek, bramborové kaše nebo do pomazánek. Procesem se část výrazného koprového aroma ztrácí, není sporu, že čerstvý kopr nemůže nic nahradit.

Zdroje: MasterClass.com, InsanelyGoodRecipes.com, TasteOfHome.com, Delish.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 6.2.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama