Čarování s bylinkami v kuchyni: Používáte je správně?

Krásně jídlo dochutí, provoní a některé mu dodají i barvu. Bylinky v kuchyni patří k oblíbeným ingrediencím. Ale abyste využili jejich úžasný potenciál na maximum, je třeba naučit se s nimi správně pracovat. Prozradíme, jak na to.

Reklama

Jak vybrat kvalitní bylinky

Při nákupu čerstvých bylinek vždy vizuálně zkontrolujte, v jaké jsou kondici. Měly by mít svěží vzhled a rovnoměrnou barvu. Pokud jsou vybledlé, zažloutlé nebo se skvrnami, raději je ponechte na svém místě. Vyhýbejte se také evidentně povadlým kusům, jejich trvanlivost bude výrazně kratší oproti opravdu čerstvým bylinkám.

Práce s bylinkami v kuchyni

  • Některé bylinky se navzájem dobře doplňují, nepoužívejte jich ale příliš mnoho najednou, efekt by byl opačný.

  • Sušené bylinky nabírejte vždy čistou a suchou lžící či lžičkou. Pokud by se do sklenice dostala vlhkost, zbytečně byste riskovali zkažení obsahu a zkrátili trvanlivost bylinek.

  • Ze stejného důvodu nesypte bylinky do horkého pokrmu přímo ze sklenice, navíc byste snadno překročili předepsané množství.

  • Pro zvýraznění chuti můžete bylinky těsně před přidáním podrtit nebo promnout v prstech, více se rozvine jejich vůně.

Reklama

  • Na sekání bylinek se hodí ostrý nůž nebo speciální nůžky na bylinky.

  • Do salátové zálivky nepřidávejte bylinky na poslední chvíli, nestihla by se plně uvolnit jejich chuť.

Jak skladovat bylinky

Pořízení bylinek něco stojí, je proto žádoucí udržet je co nejdéle v dobrém stavu a bez ztráty jedinečných vlastností. Skladování čerstvých a sušených bylinek je ale odlišné.

Čerstvým bylinkám dopřejte vlhkost

Pokud jste si koupili svazek čerstvých voňavých bylinek, ale použili jste v receptu pouze část, byla by škoda zbytek vyhodit. Svazek vložte do vysoké sklenice s vodou a vložte do lednice. Bylinky můžete také šetrně zabalit do navlhčené papírové utěrky či ubrousku a poté vložit do igelitového sáčku. Takto skladované vydrží čerstvé bylinky až 1 týden.

Sušeným bylinkám prospívá sucho

U sušených bylinek je to přesně naopak, ve vlhkém prostředí by snadno podlehly plísni a zkazily by se. Skladují se proto v čisté, suché a ideálně také vzduchotěsné nádobě. Vhodná je například sklenice s uzávěrem, kterou umístíte na tmavé místo. Takto skladované sušené bylinky si uchovají své vlastnosti přibližně 6 měsíců.

Kolik bylinek do jídla přidat

Bylinky mají zvýraznit přirozenou chuť jídla, nikoliv ji přebít. Používejte je proto s citem a pokud není množství v receptu uvedeno, přidejte raději méně než více.

Pokud potřebujete nahradit čerstvé bylinky sušenými, mělo by být použité množství zhruba 3 až 4 x menší. To znamená, že přibližně 1 polévkovou lžíci čerstvých bylinek nahradíte 1 lžičkou bylinek sušených.

Vařit, nevařit?

Některé bylinky ztrácí tepelnou úpravou své jedinečné vlastnosti. Nikdy je proto nevařte, případně je přidávejte do jídla až těsně před dokončením. Jedná se zejména o bazalku a pažitku. Také chuť zelené petrželky v polévce vynikne, pokud ji použijete až na úplný závěr.

Naopak dřevnaté a obecně tvrdší bylinky rozvinou svou chuť a vůni až během vaření. K typickým zástupcům patří bobkový list, stejně jako tymián, rozmarýn nebo šalvěj.

Čerstvé versus sušené bylinky

Občas jsou po ruce pouze sušené bylinky, jindy i ty čerstvé. A někdy máte k dispozici obě varianty. Není ale jedno, po které z nich sáhnete. Ačkoliv se totiž jedná o jednu a tutéž rostlinu, její vlastnosti se v čerstvém a sušeném stavu mnohdy až výrazně odlišují, s čímž je třeba počítat i při vaření.

Sušené hned, čerstvé až nakonec

Chuť sušených bylinek je obecně koncentrovanější, ale hůře se uvolňuje. Hodí se proto především do jídel, které se déle tepelně upravují. Čerstvé bylinky jsou chuťově jemnější a používají se až ke konci vaření, případě do jídel studené kuchyně.

Kdy jsou lepší čerstvé a kdy sušené bylinky

U některých druhů bylinek se jejich ceněné vlastnosti nasušením vytrácí, a proto pracujte vždy s čerstvými, pokud máte možnost. Jedná se například o pažitku, petržel a bazalku. Naopak u tymiánu, oregana a rozmarýnu vynikne chuť a aroma až po nasušení.

Zdroje: spiceadvice.com, cooksmarts.com, unlockfood.ca

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 31.5.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama