Bylinková alchymie: Připravte si domácí limonády z čerstvých bylinek

Proměňte voňavou sklizeň z bylinkové zahrádky v lahodný nápoj, který se hodí pro slavnostní příležitosti i běžné popíjení. A nejenže si na něm pochutnáte, zároveň získáte léčivý elixír pro bystrou paměť, klidný spánek, dobré trávení či pročištění těla.

Reklama

Osvěžující mátová limonáda

Budete potřebovat 4 šálky vody, 2 šálky drceného ledu, 2 velké citrony s chemicky neošetřenou kůrou + vymačkanou šťávu z dalšího citronu, asi 30 až 40 lístků čerstvé máty a zhruba ½ hrnku cukru (dle chuti).

Všechny suroviny důkladně rozmixujte. Přes sítko přelijte do skleněného džbánu, dejte vychladit a na závěr dozdobte snítkou máty.

Zdravotní účinky máty

Máta peprná má příjemně osvěžující chuť, pozitivně působí na psychiku a paměť. Je skvělá pro zdravé trávení, působí proti nadýmání a podporuje normální činnost dýchání.

zdroj: Depositphotos

Voňavá levandulová limonáda

Nachystejte si hrst levandulových květů, 4 šálky vody, 1 hrnek cukru, ½ šálku čerstvé citronové šťávy a ledové kostky.

Reklama

Levandulové květy vložte do hrnce, zasypte cukrem a ten do nich ještě s pomocí prstů vetřete. Vše zalijte 2 hrnky vroucí vody a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Zakryjte a nechte alespoň 30 minut louhovat (delší čas zajistí intenzivnější vlastnosti).

Vychladlou směs sceďte do džbánu, přidejte zbývající 2 hrnky vody (studené), citronovou šťávu a led. Před podáváním dejte na několik hodin do lednice.

Zdravotní účinky levandule

Levandule lékařská je vynikajícím pomocníkem pro navození relaxace a klidného spánku. Kromě toho podporuje normální trávení a pozitivně působí na srdce a krevní tlak.

zdroj: Depositphotos

Lahodná bazalková limonáda

Na přípravu této limonády potřebujete 3 šálky studené vody, 1 a ¼ šálku čerstvé citronové šťávy, 1 šálek čerstvých listů bazalky, ½ šálku medu a led dle potřeby.

Bazalku společně s citronovou šťávou a medem rozmixujte, dokud nevznikne hladká hmota. Přeceďte do sklenice s širokým hrdlem nebo džbánu, přidejte vodu a vložte vychladit do lednice. Před servírováním můžete dozdobit lístky bazalky a plátky citronu.

Zdravotní účinky bazalky

Bazalka pravá obsahuje látky, které mají příznivý vliv na kognitivní a duševní funkce. Bylinka rovněž podporuje celkové zklidnění a dobrou kvalitu spánku. V neposlední řadě je vhodná pro normální činnost dýchání a zdravé trávení.

zdroj: Depositphotos

Středomořská rozmarýnová limonáda

Potřebujete pouze tyto ingredience: 1 litr vody, 200 gramů cukru, šťávu ze 2 velkých citronů a 4 snítky čerstvého rozmarýnu.

Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr, citronovou šťávu a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté ještě krátce asi 2 minuty povařte, do horkého cukerného roztoku přidejte rozmarýn a nechte vychladnout.

Přes síto přelijte do skleněné nádoby a po vychlazení můžete podávat ozdobené snítkou rozmarýnu, případně i kouskem citronu.

Zdravotní účinky rozmarýnu

Rozmarýn lékařský podporuje pročištění jater, potažmo celého organismu. Má osvěžující účinek, pozitivně působí na trávení, stejně jako močové cesty a ledviny. Patří mezi antioxidanty, to znamená, že chrání buňky před oxidativním stresem.

zdroj: Depositphotos

Další variace na bylinkové limonády

  • Meduňková limonáda s čerstvými limetkami

  • Netradiční limonáda z kokosové vody s citronovou šťávou a petrželovou natí

  • Rozmarýnová limonáda s citronem a čerstvými jahodami

  • Mátová limonáda s borůvkami, citronovou šťávou a ledem

  • Perlivá limonáda s citronovou trávou a limetkami

  • Citronová limonáda dochucená hřebíčkem a vanilkovým extraktem

  • Limetková limonáda s listy čerstvého koriandru a ledovou tříští

Zdroje: themediterraneandish.com, simplyrecipes.com, eatingwell.com, realfood.tesco.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 6.10.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama