Domácí sirupy mají nepřekonatelnou chuť a mohou léčit

Jsou jich plné regály, tak proč byste se měli pouštět do výroby domácího? Protože mají dokonalou chuť, stojí jen trochu námahy a pár drobných. Domácí sirupy obsahují velké množství vitamínů, žádná barviva a minimum konzervačních látek.

Reklama

Domácí limonáda

V letním období zachutná nejvíce, ale po ochucené a osvěžující pramenité vodě sáhnete určitě v kteroukoliv roční dobu. Jsou trhákem na menu restaurací a za sklenici ochucené vody s názvem domácí limonáda, dáváme až stokorunu. Přitom výroba domácího sirupu, který je základním stavebním kamenem domácích limonád, je poměrně snadná. Můžete experimentovat se spoustou ovoce a zeleniny, vymyslet netradiční kombinace nebo se pustit do léčivých bylinných sirupů.

Domácí sirupy můžete míchat s vodou, ledovou tříští nebo do horkých nápojů. Výborné jsou i do zmrzlinových pohárů.

Ovocné domácí sirupy

Proč se pustit do domácích ovocných sirupů? Odpověď je jednoduchá. Protože je vyrobíte z ovoce a nebudete ovocnou složku nahrazovat aromatem či vůní neznámé chemické směsi. Některé domácí ovocné sirupy můžete připravit i bez cukru nebo použít ke slazení stévii či med. Základem pro ovocné sirupy je dobře omyté ovoce. Některé je třeba zbavit pecek či stopek.

Ovoce potřebujeme asi 1,5 kg, to dobře rozmixujte. Na 1,5 kg ovoce se přidává 1,5 kg cukru a 15 g kyseliny citrónové. U některého ovoce se přidává 500 ml vody (před vařením). Ovoce smíchejte s cukrem a nechejte jeden den v lednici. Druhý den směs začněte zahřívat, s vodou nebo bez. Dobře promíchejte, směs nesmí vřít, při vaření sbírejte pěnu. Vařte tak dlouho, dokud ovoce nezměkne.

Před nalitím do sklenic je nutné směs přecedit přes sítko s utěrkou a teprve do přecezeného sirupu vmíchat kyselinu citrónovou.

Reklama

Postupovat můžete i obráceně. Rozvařte ovoce ve vodě, směs musí být hustá a počkejte až ovoce změkne. Přeceďte a znovu zahřejte, abyste mohli vmíchat cukr a kyselinu citrónovou.

Postup je vhodný pro maliny, jahody, rybíz nebo višně. Ovocnou drť si můžete ponechat a použít do koláčů, jogurtů nebo smoothie.

Sirupy vyráběné na studena mají kratší trvanlivost. Připravujte je v menším množství, skladujte v lednici a rychle spotřebujte.

Bylinné domácí sirupy

Bylinné domácí sirupy jsou chutné a na řadu neduhů i velmi účinné. Pro výrobu se používají čerstvé bylinky, použijte ty ze zahrádky nebo se vydejte na sběr do přírody a hledejte dále od hlavních cest. Oblíbený je domácí mátový nebo meduňkový sirup. Výborný je sirup z bezových květů nebo zázvorový sirup.

Bylinné sirupy je vhodné vyrábět za studena, aby si byliny zachovaly co nejvíce léčivé síly. Vyzkoušet můžete i směsi různých bylin v jednom sirupu.

U bylinných sirupů dávejte tři hrsti bylin a litr převařené a vychladlé vody. Důkladně vyluhujte a přidejte asi 250 g cukru. Do hotového sirupu je třeba vmíchat šťávu z citrónu a kyselinu citrónovou.

  • Zázvorový sirup – posiluje imunitu, působí antisepticky, je afrodiziakem.

  • Bezový sirup – ulevuje od kašle, pomáhá při chřipkách, podporuje pocení.

  • Pampeliškový sirup – podporuje odkašlávání, léčí nachlazení.

  • Šípkový sirup – posiluje imunitu, pomáhá se soustředěním, podporuje cévy.

  • Tymián – pomáhá při kašli a rýmě, uklidňuje.

  • Jitrocelový sirup – pomáhá při nachlazení i astmatu, posiluje organizmus.

  • Rýmovníkový sirup – ulevuje při astmatu a žaludečních obtížích.

  • Rakytníkový sirup – podporuje imunitu, uvolňuje stres.

  • Sirup z lipového květu – podporuje pocení, pomáhá při nachlazení, uklidňuje.

Recept na rebarborový sirup

Rebarboru použijte neloupanou, jen ji nakrájejte na plátky. Asi 8 hrnků krájené rebarbory dejte do hrnce, zasypejte 3 hrnky cukru a přidejte 2 hrnky vody. Vše vařte, dokud rebarbora nezměkne. Po přecezení můžete ochutit citrónovou šťávou, čerstvým zázvorem nebo vanilkou.

Důležité rady pro výrobu domácího sirupu

  • Láhve pro uchovávání musí být dokonale čisté a nejlépe i vyvařené. Hrdlo a horní část potřete alkoholem, hrdlo znovu potřete alkoholem po nalití sirupu.

  • Sirupy skladujte v chladném a temném místě.

  • Pokud vyrábíte větší množství sirupu, sirup sterilizujte po 30 minut na teplotu 85 °C.

  • Sterilizujte jak láhve, tak víčka.

Zdroje: ThisHeartofMineBlog.com, Liquor.com, InspiredTaste.net, TheSpruceEats.com, aroundMyFamilyTable.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 4.8.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama