Čerstvé či sušené ovoce nepatří jen do jogurtu. Vyrobte lahodné domácí víno

Šípky, bezinky ale i jakékoliv ovoce může být základem osvěžujícího domácího vína. Jeho výroba je poměrně snadná, jakmile si osvojíte základní recept, budete mít vyhráno. Se základním receptem se otevírá nespočet kombinací a variací domácího vína.

Reklama

Co je zapotřebí pro domácí výrobu vína

Výroba domácího vína se neobejde bez pár kusů základního vybavení. Představuje minimální investici a bude vám sloužit dlouhá léta. Určitě budete potřebovat demižony. Jeden větší pro samotné kvašení a druhý menší. Alternativně se dá víno vyrábět v pětilitrové nádobě, tam je to ale náročnější s umístěním kvasné zátky.

Kvasná zátka, přes kterou budou odcházet bublinky, ale zpětně nepropustí vzduch ke směsi, je nezbytná. Vypadá opravdu jako bublátko, naplní se vodou a odcházející vzduch přes něj probulává.

Pro proces kvašení potřebujete tekuté vinné kvasinky a živnou sůl. Obojí je dostupné v drogeriích nebo v online obchodech. Kvasné nádoby je vhodné ošetřit sířením. Používá se pyrosiřičitan draselný. Pyrosiřičitan draselný se postará o konzervaci vína, hotový produkt se nebude kazit.

Z čeho vyrobit domácí víno

Domácí víno vyrobíte z jakéhokoliv ovoce. Vyzkoušet můžete i vína z květů, z bezinek, obilovin, šípků, a dokonce i z chleba. Výborná jsou domácí ovocná vína. Začněte se švestkami, malinami, ostružinami.

Do vína se přidává cukr a můžete přidat kyselinu citrónovou. K dostání je i směs na přípravu domácích vín, která obsahuje granulované kvasinky. Ty se před výrobou vína nechávají rozkvasit. Kvasinky můžete koupit i tekuté, přidávají se do vína rovnou.

Reklama

Nepodceňte přípravu

Stejně jako u zavařování ovoce je u výroby domácího vína důležitá čistota. Veškeré nádoby a nářadí je třeba udržovat v čistotě. Před přípravou všechno důkladně vymyjte a propláchněte horkou vodou. Pečlivě vybírejte ovoce, musí být čisté, zralé a nesmí nést žádné stopy hniloby nebo plísně.

Ovocné víno můžete vyrobit ze šťávy ovoce nebo z ovocné šťávy s drtí ovoce. Chutnější vína jsou z ovocných šťáv.

Jak vyrobit ovocné víno

Základní postup je u všech ovocných vín stejný. Z ovoce získáme kyselou šťávu a tu přecedíme přes plátýnko do kvasné nádoby. Pro regulaci kyselosti je nutné přidat svařený nálev vody a cukru. Na jeden litr vody se používá 750 g cukru a tato směs postačí na 8 l ovocné šťávy.

Bez cukru by se nenastartoval kvasný proces a víno by mělo tendenci octovatět. Ovocná šťáva s cukrovým nálevem se smíchá, obojí by mělo mít pokojovou teplotu. Přidají se vinné kvasinky a živná sůl. Vše se smíchá ve velkém demižonu. Obsah by neměl překročit dvě třetiny objemu nádoby. Nahoru se umístí kvasná zátka a nechá se kvasit asi 2 měsíce. Kvasná nádoba by měla být uložena v místě s teplotou do 20 °C bez přímého kontaktu se slunečními paprsky.

Recepty na domácí ovocná vína

  • Na víno z ostružin a malin je zapotřebí 4,5 l moštu, 4 l vody, 2,5 kg cukru.

  • Trnkové víno vyrobíte ze 4 kg trnek, 1,8 kg cukru, 5,5 l vody.

  • Šípkové víno se připravuje ze 3 kg šípků, 6 l vody, 2,4 kg cukru.

  • Rybízové víno potřebuje 2,4 kg červeného rybízu, 4 l vody, 2 kg cukru.

  • Jablečné víno se vyrábí z 9 l moštu a 1,5 kg cukru.

Výrobní postup pro ovocná vína

Ovoce přebereme od stonků a zelených částí. Peckovité ovoce vypeckujeme. Spaříme, rozmělníme nebo vylisujeme (podle druhu). Dáme do vysířené kvasné nádoby a přidáme ostatní suroviny (zákvas, živnou sůl, kyselinu citrónovou) a cukrový roztok, jak bylo popsáno výše.

První probíhá bouřlivé kvašení a následně víno kvasí zvolna. Tvorbu alkoholu zajišťují alkoholické kvasinky. Víno s vyšším překvašením přítomného cukru v moštu, víno s vyšším procentem alkoholu, se získává s použitím ušlechtilých kvasinek od vinařů nebo ze zahrádkářských prodejen.

První stáčení vína je nutné provést až po vykvašení vína, kvasnice se usadí na dno a víno se vyčistí. Druhé stáčení vína je vhodné provést až dva měsíce po prvním stáčení vína.

Uchování domácího vína

Jakmile ustane kvasný proces, přelévá se víno do menšího demižonu. K odsátí vína použijte gumovou hadičku a naplní se malý demižon až po okraj. Hadička by měla být umístěna na povrchu. Malý demižon se uzavře kvasnou zátkou a ukládáme do chladu na jeden měsíc. Víno se dočistí a ukončí se proces kvašení. Následně se víno ukládá do lahví. Domácí víno neskladujte déle než jeden rok.

Zdroje: AlmostOffGrid.com, MasterClass.com, ETimes.com, HomeBrewing.org, EdibleCommunities.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 31.8.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama