Domácí jahodové víno s třešněmi

Sezóna jahod vrcholí a vy nevíte co s přebytky, které se vám urodily na zahrádce, nebo jste je nakoupili na trhu. Což takhle zkusit si připravit domácí jahodové víno? Je to velmi lahodný a osvěžující nápoj, který chutná a voní jako samotná esence léta.

Jahody nakoupíte v sezóně na trhu v dřevěných vaničkách nebo na váhu v sáčcích. Je dobré koupit si raději vaničku, jelikož v sáčku se ovoce často rozbředne a zaneřádí vám tašku. Obzvláště když je velmi zralé. Pokud si nechcete kupovat velké množství jahod, vezměte si sebou na trh třeba košík, jako se to dělalo kdysi.

Jahody vhodné na výrobu vína by měly být plně dozrálé, červené a chutné na pohled, aby obsahovaly ovocný cukr. Nezapomeňte je omýt a odstranit části napadené hnilobou. Ke kvašení použijte vinné kvasinky, jejichž množení zajistíte živnou solí. Není od věci přidat i cukr, abyste dosáhli větší sladkosti nápoje. Jahodové víno je velmi chutné i ve formě burčáku, kdy ještě není plně vykvašeno. K jahodám můžete přidat i další ovoce, rybíz, třešně, meloun i růžové okvětní lístky.

Jaké je jahodové víno

Jahodové víno je velmi sladké a voňavé. Podává se ve sklenici tulipánového tvaru na stopce, kdy si můžete do sytosti vychutnat jeho chuť a vůni. Hodí se především ke sladkým dezertům, cupcakům, pudinkům, dortíkům nebo zmrzlině či šlehačce. Dát si jej můžete také k letním salátům, těstovinám a vegetariánským či fitness pokrmům. Hodí se i k masu, ale se sladkými a lehkými jídly je lepší. Podává se vychlazené nebo s také s ledem. Je úžasné v letních koktejlech a drincích s ovocem a džusy. Jahodové víno se nehodí k archivaci, mělo by se spotřebovat do jednoho roku. Obecně ovocná vína nejsou určena ke skladování, ale to vás nemusí trápit, protože je tak dobré, že ho stejně rychle vypijete.

Reklama

Ingredience

Množství na
  litr

Postup přípravy

1.
Jahody i třešně omyjte a oberte od zelených částí. Třešně vypeckujte a ovoce i s cukrem krátce povařte v hrnci.
2.
Po uvaření nechte vychladnout a ovoce rozdrťte pomocí vařečky nebo mačkadla na brambory.
3.
Vše přelijte do demižonu a přidejte vinné kvasinky s živnou solí. Demižon uzavřete kvasnou zátkou a nechte kvasit.
4.
Po třech týdnech hadičkou přeceďte do jiné nádoby a dál zanechte kvasícím procesům ještě tři měsíce.
5.
Nakonec nalahvujte a můžete směle konzumovat.

Od: PelMel, 7.5.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
10 min vaření
2160 hod celkem
Množství: 3 × litr
Autor: PelMel
Cena ingrediencí: 1 × litr = 99 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × litr
Energetická hodnota
598.67 kcal
Protein
4.00 g
Sacharidy
z toho cukr
142.10 g
137.47 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
1.33 g
0.11 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama