Procházka přírodou a bohatství v košíku. Co vše můžete připravit ze šípků?

Rostou všude kolem lesních cest a jsou studnicí zdraví. Bolavý sběr se vám vyplatí. Ukážeme vám, jak připravit šípkové dobroty nabité vitamíny a posílit imunitu, představíme recepty na šípkové víno a likér. Jednoduchá je příprava šípkového oleje pro krásnou pleť. Vypravte se na podzim na sběr šípků.

Reklama

Kdy sbírat šípky

Začátkem podzimu se keř růže šípkové obsype červenými plody. Šípky jsou bohaté na vitamín C, odpradávna se využívají jako silný přírodní všelék. Kromě vitamínu C jsou šípky nabité vitaminy A, E, B, antioxidanty a minerály. Přidávají se do kosmetických produktů, bojují proti vráskám, podporují tvorbu kolagenu.

Sytě červené plody jsou pevné a zralé. Takové plody jsou nejbohatší na vitamíny. Šípky ale můžete sbírat měkké nebo naopak přemrzlé. Bylinkáři vám dokonce doporučí sbírat šípky po prvním mrazíku.

Náročné čištění šípků

Na sběr šípků si připravte pracovní rukavice a oblečení s dlouhými rukávy. Pro sběr šípků jsou ideální měsíce září nebo říjen. Po náročném sběru vás čeká ještě náročnější zpracování. Mnoho receptů vyžaduje, abyste šípky zbavili stopek, chloupků, podélně je rozřízli a vyškrabali zrníčka. Následně se šípky propírají ve vodě. Teprve poté jsou připraveny pro zpracování.

Sušené šípky na čaj

Šípky zbavené stopek a štětinek usušíte v sušičce nebo v troubě. V troubě se suší na 60 °C. Usušený šípek musí při zmáčknutí praskat nebude měkký. Takto zpracovaný šípek vydrží několik let. Zalitím horkou vodou a luhováním nebo povařením ve vodě získáte léčivý šípkový čaj. Ten je ideální při nachlazení.

Reklama

Recept na šípkový džem

Šípkový džem se vaří z očištěných šípků. Ty se zalijí vodou a uvaří doměkka. Následně se propasírují přes sítko. Přidá se podle chuti cukr a gelfix. Cukr počítejte asi půl kilogramu na kilogram šípkového protlaku.

Horká směs se plní do sterilizovaných sklenic, sklenice se následně otočí dnem vzhůru a nechají se zchladnout.

Na jeden kilogram šípků se přidává asi 250 g cukru. Můžete použít bílý nebo hnědý cukr. Namísto cukru lze přidat sladidlo či med.

Výborné šípkové víno

Kdo si po sběru a čištění šípků počká několik měsíců, může mít výborné šípkové víno. Na 3 litry vody potřebujete 1,5 kg cukru. Voda s cukrem se svaří a nechá vychladnout. Připravte si velké sklenice naplněné zcela šípky. Celkem o objemu 1,5 litru. Očištěné šípky zalijete cukrovým nálevem a přikryjete utěrkou. Utěrku utěsníte a směs necháte 2 týdny odležet. Po dvou týdnech směs dochutíte hřebíčkem, novým kořením a skořicí. Ochucenou směs necháte zakrytou v chladném a temném místě na 3 měsíce. Všechny šípky klesnou ke dnu, víno bude čiré. Hadičkou víno přečerpáte do lahví a necháte dozrát.

Šípkový sirup s medem

Očištěné šípky rozvařte na nízkou teplotu. Následně rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte šťávu z citronů. Na 1 litr rozmixované směsi je zapotřebí asi 5 citronů. Takto připravenou směs nechejte vychladnout a na dva dny dejte do lednice. Následně přepasírujte, znovu rozehřejte a přidejte cukr nebo med. Medu se dává půl kilogramu na litr tekutiny. Hotový sirup dejte do sklenic a sterilizujte nebo spotřebujte do dvou týdnů.

Šípkový likér

Očištěné šípky zalijeme vodkou, přidáme skořici, pomerančovou kůru a necháme namočené 2 týdny. Výluh scedíme, rozvaříme s trochou vody a přidáme asi 3 lžíce cukru. Vychladlý plníme do lahví.

Jedině se šípkovou omáčkou

Základem šípkové omáčky jsou očištěné šípky. Ty rozpulte, zbavte jadřinců a omyjte. V hrnci s vodou je rozvaříte do změknutí a rozmixujete. V jiném hrnci připravíte světlou jíšku, zalijete drůbežím nebo hovězím vývarem a vmícháte šípkový protlak. Omáčka se dochutí nastrouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, hřebíčkem, cukrem, solí a samozřejmě červeným vínem.

Jednoduchou šípkovou omáčku můžete připravit ze šípkového džemu.

Šípkový olej pro mladistvou pleť

V poměru půl a půl si připravte očištěné a rozdrcené šípky a mandlový olej. Šípky důkladně zalijte a dejte do uzavíratelné lahve. Nechejte měsíc a půl odpočívat na chladném a temném místě, občas protřepejte. Hotovou směs sceďte a používejte namísto pleťového krému. Pomáhá při akné a zmírní strie.

Zdroje: MontanaHomeSteader.com, GardeningKnowHow.com, LovelyGreens.com, PottedPixie.com, HomeSteadAndChill.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 12.10.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama