Šípkový čaj

Na přípravu lahodného domácího šípkového čaje postačí trocha sušeného šípku. Nasbírat jej můžete na spoustě míst v naší bohaté přírodě, třeba během podzimních procházek, a nasušit si jej do zásoby na celou zimu. Pokud máte k dispozici šípek ještě čerstvý, můžete připravit lahodný čaj i z něho. Bleskový nápoj od tohoto receptu ale nečekejte, připravit dobrý šípkový čaj chce čas.

Aby lépe chutnal...

Takto připravený čaj je nejen lahodný, ale také plný vitaminu C a dalších prospěšných látek, které ocení váš imunitní systém nejen během zimních měsíců.

Chuť čaje závisí na plodech, ze kterých je připraven. Některé šípky jsou sladší, jiné dávají vzniknout spíše trpkému nebo kyselému nápoji. Čaj je proto před servírováním vhodné dochutit.

K tomu se ideálně hodí pár lžiček medu. Pokud ho nemáte, klidně přidejte trochu obyčejného nebo třtinového cukru.

Zbylé šípky můžete použít k přípravě druhého, nicméně slabšího výluhu.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Usušené plody je před samotnou přípravou vhodné podrtit nebo rozsekat. Můžete použít například stolní mixér. Vzniklá surovina je vhodnější než celé plody. Prospěšné látky z rozsekaného šípku se rychleji vyluhují do vody a příprava lahodného nápoje trvá kratší dobu.
2.
Připravené plody nasypejte do hrnce s vlažnou vodou a ponechte při kuchyňské teplotě stát. U podrcených šípků stačí ponechat přes noc, u celých plodů nechte šípky louhovat 24 hodin.
3.
Po uplynutí dostatečně dlouhé doby zahřejte vodu s šípky na plotně téměř k varu. Zahřívejte pomalu. Čaj by se neměl vařit, aby neztratil příliš z obsažených prospěšných látek. Vitamin C, který má mezi nimi výrazné zastoupení, je velmi citlivý na vysokou teplotu.
4.
Ještě teplou tekutinu přefiltrujte přes husté sítko nebo tkaninu do připravené čajové konvice. Přepážka by měla zachytit i drobné jehličky z plodů, které by vás zbytečně okrádaly o příjemný požitek z lahodného nápoje. Připravený čaj ochutnejte.

Od: tomas, 27.1.2019

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
5.0
hodnotit
Čas: 24 hod celkem
Množství: 6 × porce
Autor: tomas
Cena ingrediencí: 1 × porce = 0 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
0.00 kcal
Protein
0.00 g
Sacharidy
z toho cukr
0.00 g
0.00 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
0.00 g
0.00 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama