Buďte FIT! Víme, jak na chřipku a nachlazení!

foto: Shutterstock

Dar plný vitamínů, zdraví a blahodárných účinků na náš organismus. Pokud jste až dosud šípky používali spíše jako dekoraci pro výzdobu interiéru v čase podzimu – pak zbystřete! Nádherně rudé bobule jsou totiž nejen krásné, ale také zdraví prospěšné!

Reklama

Šípky jsou ozdobou přírody

Šípky nám na podzim příroda nabízí na zlatém podnose – je však nejvyšší čas na krásné bobule vyrazit. Ne nadarmo má tento rozvětvený keř tak poetický název – růže šípková je skutečnou princeznou okrajů lesů, skalnatých úseků strání i polních cest. Není těžké na šípky narazit, vyskytují se hojně doslova všude – ani města nejsou výjimkou. Šípky jsou připraveny ke sběru tehdy, kdy jsou ještě tvrdé a sytě červené. Právě v tomto okamžiku totiž obsahují nejvíce vitamínů. Jejich sušení je pak velmi jednoduché – stačí jim dopřát pokojovou teplotu či sušení v troubě nebo speciálních sušičkách. Ovšem pouze do šedesáti stupňů Celsia.

Reklama

Na zahřátí, infekci i proti paradontóze

Lahodný šípkový čaj je legendární. V chmurných podzimních dnech i mrazivých zimních ránech je skvělým řešením, jak své tělo pořádně prohřát a zahřát. Umí ulevit při chřipce a nachlazení a pravidelné popíjení posiluje imunitu. Šípky jsou však také skvělým pomocníkem při hemoroidech, silné menstruaci či obtížném močení. Uleví při průjmech i chudokrevnosti, a dokonce jsou doporučovány pacientům s parodontózou i k zotavování u zlomenin kostí.

Nejste zrovna čajový typ? Nevadí! Z šípků můžete připravit originální šípkové víno nebo marmeládu!

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Procházka přírodou a bohatství v košíku. Co vše můžete připravit ze šípků?

Rostou všude kolem lesních cest a jsou studnicí zdraví. Bolavý sběr se vám vyplatí. Ukážeme vám, jak připravit šípkové dobroty nabité vitamíny a posílit imunitu, představíme recepty na šípkové víno a likér. Jednoduchá je příprava šípkového oleje pro krásnou pleť. Vypravte se na podzim na sběr šípků.

Zázračná tableta roste podél cest. Proč nezapomenout na sběr šípků

Je všude dostupný a procházíme kolem něj bez povšimnutí. Chyba! Šípek si zaslouží naši pozornost, spolu s rakytníkem je to nejbohatší zdroj vitaminu C. Pořiďte si účinný lék na nachlazení během jedné vycházky. Sběr šípků se vyplatí.

Nepřehlížejte oranžovou úrodu. Plody rakytníku jsou skutečný poklad

Již ve druhé polovině léta se začínají rakytníkové plody vybarvovat do krásného oranžového odstínu. Nezapomeňte si je natrhat, jsou totiž jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C v přírodě. A skvěle je využijete nejenom v bylinné lékárničce, ale také v kuchyni a při péči o vlasy a pleť.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.