Nepřehlížejte oranžovou úrodu. Plody rakytníku jsou skutečný poklad

Již ve druhé polovině léta se začínají rakytníkové plody vybarvovat do krásného oranžového odstínu. Nezapomeňte si je natrhat, jsou totiž jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C v přírodě. A skvěle je využijete nejenom v bylinné lékárničce, ale také v kuchyni a při péči o vlasy a pleť.

Reklama

Jak sklízet rakytník

Ruční sklizeň rakytníku přímo z rostliny je velmi zdlouhavá, a navíc bolestivá. Trnité větve dokážou pořádně potrápit. Úrodu oranžových plodů lze ale sklidit i mnohem rychleji a bez popíchaných prstů. Stačí z dřeviny část větví odřezat nebo ustřihnout zahradnickými nůžkami, a poté celé vložit do mrazáku. Druhý den již půjdou snadno oklepat.

Někdo doporučuje tento druh sklizně provádět pouze 1 x za dva roky, aby měla rostlina čas se ze zásahu vzpamatovat. Část plodů na ní sice zůstane, ale během mrazivé zimy s nimi potěšíte ptáčky, pro které jsou bobule důležitou potravou.

Oranžové bobule pro zdraví

Plody vynikají vysokým obsahem vitamínu C. Ve 100 g rakytníku najdeme zhruba 400 mg tohoto cenného vitamínu. Pro zajímavost, ve stejném množství citronů je pouhých 53 mg vitamínu C. Rakytník je bohatý také na další vitamíny a minerální látky, obsahuje i flavonoidy, nenasycené mastné kyseliny, třísloviny či pektin.

Rakytník působí jako účinný antioxidant. Podle novějších vědeckých studií má i antibakteriální a antimykotické vlastnosti. Posiluje srdce, může regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Čaj proti nachlazení z rakytníku

Nasušený rakytník se hodí pro přípravu léčivého odvaru. Do menšího hrnce nalijte 1 šálek vody a přidejte 2 polévkové lžíce sušených bobulí. Přiveďte k varu a poté nechte 10 minut louhovat pod pokličkou. Na závěr můžete ochutit medem a citronovou šťávou.

Reklama

Pro přípravu horkého nápoje lze použít i listy rakytníku. Také ty jsou plné mikroživin a svým složením přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Oranžový poklad v kuchyni

Odšťavněním plodů je možné získat rakytníkovou šťávu. Z té se dá poté snadno vyrobit například sirup, který bude skvělým základem pro domácí limonády. Šťávu můžete také přidat do kvalitního medu v poměru 1 : 3, který lze pak používat dle běžných zvyklostí. Rakytníkový med je ale třeba uchovávat v lednici.

Dokonce i semínka rakytníku jsou velmi výživná, hodí se proto například do smoothies.

Všestranný rakytníkový olej

Na rakytníkový olej potřebujete 1 šálek rakytníkových plodů a 2 až 3 šálky kvalitního za studena lisovaného oleje. Můžete použít podrcený či pomletý sušený rakytník, případně rozemleté čerstvé plody. Nasypte rakytník do sklenice a zalijte olejem. Ponechte až 3 týdny na tmavém místě při pokojové teplotě. Každý den nezapomeňte sklenici protřepat. Nakonec sceďte přes plátýnko a opět skladujte v temnu.

Rakytníkový olej je nabitý mikroživinami. V kuchyni je vynikající do salátů. Lze ho užívat i na lžičku, celkově totiž podporuje zdraví a posiluje imunitu. Můžete jej ale použít také k péči o pokožku. Obzvláště účinný je na akné, popáleniny a atopický ekzém. Vyzkoušet ho můžete i do zkrášlujících vlasových kúr.

Zdroje: healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, motherearthliving.com, gourmandelle.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 28.10.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama