Jak doplnit vitamin C? Se lžičníkem je to hračka!

foto: Shutterstock

Ačkoliv lžičník svým pojmenováním evokuje spíše nějaký šikovný příborník na lžíce, ve skutečnosti se jedná o poměrně nenápadnou rostlinu, která si libuje v přímořských lokalitách západní a severní Evropy. Ale nenechte se mýlit, pozornost si určitě zaslouží, je totiž vynikajícím zdrojem vitaminu C.

Reklama

Má voňavé květy a zvláštně tvarované listy

Lžičník lékařský je nízká dvouletka z čeledi brukvovitých, jejímž domovem je zejména pobřeží Atlantského a Severního ledového oceánu. Již podle oblasti přirozeného výskytu je patrné, že se jedná o odolnou rostlinu, která si dokáže poradit i s náročnými povětrnostními podmínkami. Lžičník zvládá větrné počasí, mráz, stejně jako půdu s vyšší obsahem soli.

Nejčastěji roste na skalnatých nebo písčitých polohách, které zdobí svými bělavými až narůžovělými květy. Ty jsou uspořádány do hroznů a je pro ně charakteristická příjemná vůně. Na rostlině jsou nápadné také její dužnaté listy, jejichž středy jsou zvláštně promáčklé a připomínají tvar lžičky. A právě na základě této skutečnosti získala rostlina své jméno.

Reklama

Lžičník v kuchyni

V kuchyni se používají hlavně čerstvé listy rostliny, které se pyšní zajímavou palčivou až nahořklou chutí. Listy si sice při procházkách českou krajinou nenatrháme, protože u nás ve volné přírodě lžičník neroste, je ale možné vypěstovat ho na zahrádce. V takovém případě je třeba mu zajistit především prosluněné stanoviště s dobře propustnou písčitou půdou.

Možnosti využití listů lžičníku v kuchyni:

  • netradiční oživení zeleninových salátů

  • ochucení tvarohových a vaječných pomazánek

  • ingredience do smoothie nápojů

  • v sušené podobě jako zelené koření

Pokud máte rostlinku po ruce a chcete z ní vytěžit maximum, můžete využít klidně i nerozvinutá poupata. Ta se totiž nakládají do sladkokyselého nálevu.

Je cenným zdrojem vitaminu C

Lžičník se proslavil již ve středověku a novověku, kdy si ho velmi považovali námořníci a mořeplavci. Kvůli jednotvárné stravě totiž často trpěli nedostatkem vitaminu C, jehož dlouhodobý deficit způsoboval kurděje. A právě lžičník se pyšní mimořádným obsahem vitaminu C, není proto divu, že se stal na dalekých plavbách důležitou součástí jídelníčku. Používal se sušený nebo naložený, někdy se dokonce přidával i do piva, kde jeho hořká chuť jistě nebyla na škodu.

Kromě vitaminu C obsahuje rovněž celou řadu další účinných látek. Jmenovitě se jedná například o třísloviny, glykosidy, hořčiny či některé minerální látky.

V místech přirozeného výskytu se lžičník již tradičně využívá i v lidovém léčitelství. A protože má antiseptické vlastnosti, dodnes se někdy aplikuje zevně v podobě obkladů či tinktury, kdy přispívá k lepšímu hojení ran a jejich dezinfekci.

V současnosti se výtažky rostliny uplatňují také v kosmetice, zejména v přípravcích určených pro podporu růstu vlasů a pleťových krémech.

Zdroje: healthbenefitstimes.com, first-nature.com, wildfooduk.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Léčivý šťovík v kuchyni: Potěší osvěžující kyselou chutí

Se šťovíkem se při procházkách českou krajinou setkal snad každý. Roste totiž skoro všude, obzvláště pak v místech, kde není nouze o dostatek vláhy. Přesto by ale byla veliká škoda považovat ho za obyčejný plevel. Nejenže ukrývá celou řadu cenných látek a může se pochlubit léčivými vlastnostmi, ale navíc ho lze v kuchyni využít jako netradiční a velice chutnou zeleninu.

Nepřehlížejte oranžovou úrodu. Plody rakytníku jsou skutečný poklad

Již ve druhé polovině léta se začínají rakytníkové plody vybarvovat do krásného oranžového odstínu. Nezapomeňte si je natrhat, jsou totiž jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C v přírodě. A skvěle je využijete nejenom v bylinné lékárničce, ale také v kuchyni a při péči o vlasy a pleť.

Vypěstujte si řeřichu v bytě snadno a rychle

Porce vitaminů a chutná ozdoba mnohých jídel v jednom, kterou si zamilují také děti – to je řeřicha. Navíc si ji můžete vypěstovat snadno a rychle na okenním parapetu. Stačí vám k tomu miska, vata a trochu vody.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.