Vypěstujte si řeřichu v bytě snadno a rychle

Porce vitaminů a chutná ozdoba mnohých jídel v jednom, kterou si zamilují také děti – to je řeřicha. Navíc si ji můžete vypěstovat snadno a rychle na okenním parapetu. Stačí vám k tomu miska, vata a trochu vody.

Reklama

Řeřicha setá je rychle rostoucí jedlá bylina, která může dosahovat výšky až 60 cm! V domácích podmínkách dorůstá do několika centimetrů. Pochází z Blízkého východu a pěstuje se zejména jako jarní listová zelenina. V bytě ji ale lze pěstovat celoročně.

Vitaminy a minerály nabitá zelenina

Řeřicha obsahuje velké množství vitaminů - od vitaminu C přes betakaroten, vitaminy A, B1, B2, B6, K až k omlazujícímu vitaminu E. Z minerálů pak obsahuje draslík, fosfor, jód, sodík, vápník a železo a nechybí ani nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina. Je to co do obsahu vitaminů a minerálů královna mezi zeleninou. Podobně jako řeřicha jsou na tom ještě čínské zelí, mangold, špenát, petržel a čekanka, na rozdíl od řeřichy si je tak snadno v bytě nevypěstujete a už vůbec ne po celý rok.

Reklama
100 g
1 hrst
Energetická hodnota
11 kcal
1.1 kcal
Protein
2.3 g
0.23 g
Sacharidy
z toho cukry
0.79 g
0.2 g
0.08 g
0.02 g
Tuk
nasycené mastné kyseliny
mononenasycené MK
polynenasycené MK
0.1 g
0.03 g
0.01 g
0.04 g
0.01 g
0 g
0 g
0 g
Vláknina
0.5 g
0.05 g
Vitamín C
47.78% *
4.78% *
Vitamín A
106.33% *
10.63% *
Vitamín K
208.33% *
20.83% *
B1 (Thiamin)
7.5% *
0.75% *
B2 (Riboflavin)
9.23% *
0.92% *
B6 (Pyridoxin)
9.92% *
0.99% *
Vitamín E
6.67% *
0.67% *
Vápník
12% *
1.2% *
Hořčík
5% *
0.5% *
Draslík
7.02% *
0.7% *
Fosfor
8.57% *
0.86% *
* z doporučené denní dávkyzdroj dat: USDA

Tato nenápadná rostlinka pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek, působí antioxidačně a protizánětlivě, podporuje trávení a činnost jater a žlučníku. Hodí se nejen do různých detoxikačních diet, ale jako pestré oživení nejen jarního jídelníčku.

Využití řeřichy v kuchyni je pestré

Použít ji můžete všude tam, kde byste použili pažitku nebo petrželku – na chleba s máslem, do pomazánek, do polévek či omáček, jako ozdobu na přílohy, do salátů nebo třeba i do smoothie. A nebo jen tak samotnou.

Reklama

Její chuť je výrazně kořenitá a štiplavá, připomíná ředkvičky. Tepelné zpracování ale ničí vitaminy, takže ji vždy přidávejte až na hotové jídlo.

Vypěstujte si ji sami snadno a levně

Pro její pěstování v bytě nepotřebujete téměř nic. Misku nebo menší tác pokryjte tenkou vrstvou vaty, popř. papírovými kapesníky nebo kuchyňskými utěrkami a rovnoměrně posypejte semeny. Lístky řeřichy jsou velmi drobné, takže se nebojte udělat výsev hustý.

Jediné, na co pak musíte v následujících dnech dávat pozor, je vláha. Napoprvé vatu pořádně navlhčete, může pod ní zůstat i milimetrová vrstva vody. Semena ji ze začátku natáhnou, ale dále už je nepřelévejte a jen udržujte vlhká. Rozprašovačem vlhčete jednou až dvakrát denně. Pokud by semena uschla nebo zplesnivěla, řeřichu vyhoďte a začněte znovu.

Řeřicha klíčí na světle při pokojové teplotě už po dvou dnech a přibližně za týden už můžete sklízet. Seřízněte ji těsně nad vatou, k jídlu se hodí stonek i lístky.

Autor: Eliška Kouřilová, 26.3.2021

Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama