Poznejte 4 důvody proč doma pěstovat rýmovník

Tato rostlinka, velmi často nazývaná rýmovník, je poslední dobou trendem číslo jedna v českých domácnostech. Jeho blahodárné účinky jsou vhodné pro každodenní použití a navíc se velmi jednoduše množí.

Reklama

Pojďme si ukázat nejzajímavější účinky, kterými se rýmovník může pyšnit a jsou využitelné do každé domácnosti.

1. Je výborný na nachlazení, bolesti hlavy či zažívací a dýchací potíže

Rýmovník má velmi aromatickou vůni. Když si z listů rýmovníku uvaříte čaj, poznáte, že má i velice lahodnou chuť, která vám pomůže dostat se z nepříjemného nachlazení, utlumí bolesti hlavy nebo různé zažívací či dýchací potíže, velmi se doporučuje při léčbě astmatu. Pro uvaření čaje stačí 1-2 listy rýmovníku zalít vodou o teplotě 70 - 80°C a přidáním lžičky medu bude chuť ještě lepší a jemnější.

Lístky rýmovníku můžete při dýchacích potížích také nalámat (pro uvolnění silného aroma) a následně přímo inhalovat, dát do nádoby s vodou nebo jednoduše vkládat před spaním pod polštář. Bude se vám o poznání lépe dýchat a užijete si ničím nerušený spánek.

2. Koření z rýmovníku? I to je možné

Další zajímavý způsob využití této rostlinky je přidání do masa nebo různých marinád a mít tak po ruce neobvyklé koření podobné šalvěji, které překvapí svou skvělou chutí. Jen pozor na sušení. Listy rýmovníku vydrží být čerstvé opravdu dlouho a jeho sušení je tím pádem téměř nemožné.

3. Zaručený způsob, jak se zbavit hmyzu

Není potřeba skupovat přípravky proti hmyzu, stačí umístit váš rýmovník k oknu. Svým aromatem je pro hmyz silně odpudivý, takže se vašemu oknu raději vyhne obloukem. Vyzkoušejte a uvidíte!

Reklama

4. Dezinfekční účinky

Rýmovník je pro své dezinfekční účinky využitelný na drobné popáleniny a poranění kůže, například štípnutí hmyzem či ekzémy. Použít ho můžete také na podráždění kůže holením. Stačí vymačkat šťávu z listů a potřít postižené místo.

Pokud byste chtěli rýmovník doma pěstovat, máme pro vás dobrou zprávu: Nemusíte být nadaný zahrádkář, pěstování je totiž velmi snadné. Tato rychle rostoucí rostlinka má ráda dostatek tepla, světla a optimální množství vody. Rýmovník nemá rád přelévání, takže půdu můžete před dalším zalitím nechat zcela vyschnout. Pokud ho budete pravidelně zastřihávat, odmění se vám ještě bohatší úrodou lístků. Rýmovník můžete ponořením výhonků do vody nechat jednoduše zakořenit a během dvou až tří týdnů zasadit.

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 18.6.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama