Rozmarýn: Pouhých pár lístků a obyčejné jídlo promění v delikatesu

Ve Středomoří na něj nedají dopustit. Bylinkový olej z rozmarýnu je nepřekonatelný, bylinka nesmí chybět ani v těch nejlepších omáčkách na těstoviny a skvěle chutná také na pizze. Pozvěte si rozmarýn i do své kuchyni, určitě nebudete litovat.

Reklama

Jak použít rozmarýn v kuchyni

Snítky rozmarýnu opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Do většiny receptů se používají pouze listy, ty jdou z dřevnatého stonku snadno otrhat. Celé snítky se zejména uplatní při nakládání do oleje, grilování a přípravě masa. Sáhnout můžete i po sušeném rozmarýnu, oproti tomu čerstvému ho stačí přibližně poloviční množství.

Pokud máte již sklizený čerstvý rozmarýn a chcete ho využít až později, vložte celé snítky do mikrotenového sáčku společně s navlhčenou papírovou utěrkou. Takto vydrží v lednici až týden.

Rozmarýnové máslo s česnekem

Máslo s vůní česneku a rozmarýnu je vynikající na steaky, pečené brambory, grilované pochoutky a těstoviny.

V misce nechte povolit 120 g másla. Přidejte 2 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku čerstvé citronové šťávy a ½ lžičky najemno nasekaných čerstvých listů rozmarýnu. Dosolte dle chuti a vše vidličkou důkladně smíchejte. Nakonec dejte vychladit do lednice.

Reklama

Jestliže chcete použít ochucené máslo později, můžete jím naplnit formičky na led a vložit do mrazáku. Pak stačí vyjmout pouze takové množství, které zrovna potřebujete.

Rozmarýn jako voňavý lék

Rozmarýn patří k ceněným bylinkám, v lidovém léčitelstvím se používá odpradávna. Jeho zdravotní benefity jsou stále předmětem vědeckého bádání. Může se pochlubit obsahem flavonoidů, tříslovin a hořčinů. Obsahuje také silice, stejně jako mangan, železo, vitamín A, vitamín C a další cenné mikroživiny.

Bylinka se tradičně používá hlavně různorodé zažívací potíže, zlepšuje trávení a působí proti nadýmání. Patří mezi antioxidanty, má antiseptické a protizánětlivé účinky. Ukazuje se také, že pozitivně ovlivňuje paměť a schopnost koncentrace. Je vhodná při nízkém krevním tlaku a lze ji využít jako „přírodní antidepresivum“ proti stresu.

Léčivý nálev z rozmarýnu

Nálev z rozmarýnu je sice poměrně hořký, ale bohatě to vynahradí svými léčivými vlastnostmi. Doporučuje se popíjet zejména pro uvolnění dutin během viróz nebo tehdy, pokud potřebujete povzbudit mysl například během zkouškového období.

Na 1 šálek vody budete potřebovat 1 lžičku čerstvých listů, případně poloviční množství sušeného rozmarýnu. Bylinku zalijte právě vroucí vodou a nechte 5 až 10 minut louhovat. Pokud vám přijde nálev příliš hořký, můžete ho dosladit troškou medu. Popíjejte ho ještě teplý, a to až dvakrát denně.

Středomořský poklad v květináči

Rozmarýn si můžete vypěstovat i doma a mít voňavé lístky vždy po ruce. Dařit se mu bude v dobře propustné písčité půdě. Nezapomeňte dát bylinku na okno situované na jižní stranu, potřebujete totiž opravdu hodně slunečního světla. Zalévejte ji spíše střídmě, obzvláště během zimy, při přemokření mohou začít kořeny zahnívat.

Rozmarýnová koupel proti stresu

Koupel s vůní rozmarýnu příjemně uvolní tělo i mysl po náročném dni. Je vynikající také jako prevence při prvních příznacích nachlazení a ucpaném nose.

Smíchejte 2 šálky epsomské soli s ½ šálkem jedlé sody. Přidejte 3 lžíce najemno nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu a zhruba 6 až 8 kapek citronového nebo jiného citrusového esenciálního oleje. Vše dohromady promíchejte a nasypte do vzduchotěsné nádoby. Na jednu koupel stačí použít 4 až 5 lžic směsi.

Zdroje: webmd.com, gardeningknowhow.com, thespruce.com, thekitchenherbs.com, verywellfit.com, tidymom.net

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 31.1.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama