Experimentujte při zavařování nebo zkuste nahradit cukr solí

foto: Depositphotos

Zavařování je jedním ze skvělých způsobů, jak uchovat ovoce, zeleninu nebo třeba i houby, maso či ořechy. Zkuste při vaření experimentovat a sáhnout po netradičních přísadách. Nebo se inspirujte ve světě a podívejte se, jaké zavařeniny nechybí v cizokrajných spižírnách.

Reklama

Základní pravidla zavařování

  1. Vždy zavařujte jen kvalitní ingredience ve stoprocentní kondici.

  2. Sklenice i víčka je nutné sterilizovat.

Reklama

  1. Zavařeniny skladujte v chladném a temném místě.

  2. Pište si druh zavařeného pokrmu a datum sterilizace.

  3. Otevřené zavařeniny uchovávejte v lednici a co nejdříve spotřebujte.

  1. Nikdy nekonzumujte zavařeninu napadenou plísní, byť by se jednalo o malou část na povrchu.

Zavařený zeleninový salát

Recepty na zavařený zeleninový salát jsou oblíbené zejména v Maďarsku. Nakrájí se kilogram zelených paprik na proužky a přidá se kilogram rajčat na čtvrtiny. Vše se promíchá s nastrouhanou hlávkou bílého zelí a cibulí nakrájenou na kolečka. Kdo má rád pikantnější chuť nakrájí jednu feferonku na drobné kousky a přidá do směsi. Vše se naplní do čistých zavařovacích sklenic a zalévá nálevem. Na 1,5 litru vody se přidá 1 l vinného octa, 150 g cukru, 4 lžičky soli a 3 hrsti barevného pepře (celého). Nálev se krátce svaří, zelenina se zalije, sklenice se uzavřou a vše se sterilizuje.

Pomazánka z ovoce po vzoru nutelly

Budete potřebovat 1,5 kilogramu švestek nebo jablek, 200 g javorového sirupu, 50 g třtinového cukru, vanilkovou esenci, 200 g kvalitní čokolády. Vše se pokrájí na drobné kousky, jablka se strouhají bez slupky. Smíchá se na plotýnce a krátce povaří do rozpuštění čokolády. Směs se vaří do zhoustnutí, u jablek trvá zhoustnutí déle. Hustá směs se lije do sklenic a krátce sterilizuje. Pokud použijete jablka, můžete do směsi vmíchat kakao pro lepší hustotu.

Nakládaná chow-chow zelenina

Nakládaná zeleninová směs je výborná k masům nebo k sýrům. Ve sklenicích vydrží až 1 rok, proto si ji vždy v sezoně připravte. Veškerá zelenina by měla být nakrájená na drobné kousky, cibuli použijte perlovou. Odměřte si stejné množství zeleniny, na jeden druh počítejte 200 až 300 g. Vyberte okurky, květák, rajče, mrkev, zelené fazolky, cibuli, červenou papriku a řapíkatý celer (celeru můžete dát menší množství). Nakrájená zelenina se promíchá se solí, zalije vodou a ponechá do druhého dne. Následně se scedí a dá na dvě minuty do vroucí vody. Nechá se důkladně okapat a připraví se nakládací směs. Na tu je třeba smíchat 100 g hladké mouky, hořčičný prášek (80 g), lžíce soli a hrnek octu. Vznikne hladká pasta. V hrnci se rozvaří litr octu a 300 g cukru, přidá se pasta a koření (celerové semínko a mletá kurkuma po 2 lžících). Po promíchání se přidá zelenina. Vše se horké plní do sklenic a nechá se minimálně 2 týdny uležet. Čím déle je zelenina naložená, tím je chutnější.

Bulharská zeleninová pomazánka kjopolo

Oblíbená pomazánka z pečené zeleniny je na přípravu složitější, proto si ji v domácnostech běžně připravují ve větším množství a zavaří do sklenic. Potřebujeme přibližně kilogram baklažánů (lilek) a poloviční množství paprik. Papriky je nutné na suché pánvi opéct a jakmile se vytvoří puchýřky, uzavřou se na 10 minut do sáčku. Poté jdou krásně oloupat. Baklažány se pečou propíchané v troubě do změknutí. Upečený baklažán oloupeme a umixujeme s paprikami. Takto připravené pyré se ochutí česnekem, solí a octem. Před sterilizací se směs promíchá se 100 ml oleje a 100 g nasekaných ořechů. Základní recept má mnoho obměn, nejčastěji se ke směsi přidávají oloupená rajčata.

Další tipy na netradiční zavařování

  • Do ovocných marmelád můžete přidat chia semínka.

  • Dýně chutnají výborně zavařené s ananasem a trochou zázvoru.

  • Ovoce do marmelád můžete různě kombinovat.

  • Do meruňkové zavařeniny přidejte plátky mandlí.

  • Švestkový džem krásně doplníte vlašskými ořechy.

  • Dobrou přílohou ke grilovaným masům je červená řepa s křenem.

  • K jemným masům servírujte čatní nebo ajvar.

  • Přirozeně sladké ovoce můžete konzervovat s mořskou solí namísto cukru.

Zdroje: NibbleDish.com, theIndigoKitchen.com, CordonBleu.edu, NCHFP.uga.edu

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Domácí zavařování zvládnete i bez hrnce

Když je zapotřebí zavařit jen pár skleniček, určitě se vám nechte vytahovat zavařovací hrnec. Ukážeme vám, jak můžete doma zavařovat i bez těžkého hrnce. Zavařování bude rychlé a nenáročné. Můžete uchovat například vyloupaná ořechová jádra po dlouhé měsíce.

Nejoblíbenější zelenina dostupná po celý rok. Zpracujte rajčata do zásoby

Nic se nevyrovná chuti a vůni doma pěstovaných rajčat. Radost z úrody trvá po několik týdnů, při správném skladování si ji můžete prodloužit. Co ale s rajčaty, kterých je přespříliš? Jak je zpracovat a uchovat na zimní měsíce? Kromě klasického kečupu můžete vyzkoušet rajčatovou salsu nebo čatní.

Bylinkový, ovocný či pikantní: Ochucený ocet zvládne každý

Dokonce i obyčejný ocet můžete pozvednout na vyšší úroveň a vyčarovat z něj opravdovou delikatesu. Poté s ním skvěle dochutíte třeba oblíbený zeleninový salát. A jestliže pro něj najdete krásnou sklenici nebo láhev, rázem ho proměníte v originální dárek pro své blízké.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.