Experimentujte při zavařování nebo zkuste nahradit cukr solí

Zavařování je jedním ze skvělých způsobů, jak uchovat ovoce, zeleninu nebo třeba i houby, maso či ořechy. Zkuste při vaření experimentovat a sáhnout po netradičních přísadách. Nebo se inspirujte ve světě a podívejte se, jaké zavařeniny nechybí v cizokrajných spižírnách.

Základní pravidla zavařování

  1. Vždy zavařujte jen kvalitní ingredience ve stoprocentní kondici.

  2. Sklenice i víčka je nutné sterilizovat.

  3. Zavařeniny skladujte v chladném a temném místě.

  4. Pište si druh zavařeného pokrmu a datum sterilizace.

  5. Otevřené zavařeniny uchovávejte v lednici a co nejdříve spotřebujte.

  6. Nikdy nekonzumujte zavařeninu napadenou plísní, byť by se jednalo o malou část na povrchu.

Zavařený zeleninový salát

Recepty na zavařený zeleninový salát jsou oblíbené zejména v Maďarsku. Nakrájí se kilogram zelených paprik na proužky a přidá se kilogram rajčat na čtvrtiny. Vše se promíchá s nastrouhanou hlávkou bílého zelí a cibulí nakrájenou na kolečka. Kdo má rád pikantnější chuť nakrájí jednu feferonku na drobné kousky a přidá do směsi. Vše se naplní do čistých zavařovacích sklenic a zalévá nálevem. Na 1,5 litru vody se přidá 1 l vinného octa, 150 g cukru, 4 lžičky soli a 3 hrsti barevného pepře (celého). Nálev se krátce svaří, zelenina se zalije, sklenice se uzavřou a vše se sterilizuje.

Pomazánka z ovoce po vzoru nutelly

Budete potřebovat 1,5 kilogramu švestek nebo jablek, 200 g javorového sirupu, 50 g třtinového cukru, vanilkovou esenci, 200 g kvalitní čokolády. Vše se pokrájí na drobné kousky, jablka se strouhají bez slupky. Smíchá se na plotýnce a krátce povaří do rozpuštění čokolády. Směs se vaří do zhoustnutí, u jablek trvá zhoustnutí déle. Hustá směs se lije do sklenic a krátce sterilizuje. Pokud použijete jablka, můžete do směsi vmíchat kakao pro lepší hustotu.

Nakládaná chow-chow zelenina

Nakládaná zeleninová směs je výborná k masům nebo k sýrům. Ve sklenicích vydrží až 1 rok, proto si ji vždy v sezoně připravte. Veškerá zelenina by měla být nakrájená na drobné kousky, cibuli použijte perlovou. Odměřte si stejné množství zeleniny, na jeden druh počítejte 200 až 300 g. Vyberte okurky, květák, rajče, mrkev, zelené fazolky, cibuli, červenou papriku a řapíkatý celer (celeru můžete dát menší množství). Nakrájená zelenina se promíchá se solí, zalije vodou a ponechá do druhého dne. Následně se scedí a dá na dvě minuty do vroucí vody. Nechá se důkladně okapat a připraví se nakládací směs. Na tu je třeba smíchat 100 g hladké mouky, hořčičný prášek (80 g), lžíce soli a hrnek octu. Vznikne hladká pasta. V hrnci se rozvaří litr octu a 300 g cukru, přidá se pasta a koření (celerové semínko a mletá kurkuma po 2 lžících). Po promíchání se přidá zelenina. Vše se horké plní do sklenic a nechá se minimálně 2 týdny uležet. Čím déle je zelenina naložená, tím je chutnější.

Bulharská zeleninová pomazánka kjopolo

Oblíbená pomazánka z pečené zeleniny je na přípravu složitější, proto si ji v domácnostech běžně připravují ve větším množství a zavaří do sklenic. Potřebujeme přibližně kilogram baklažánů (lilek) a poloviční množství paprik. Papriky je nutné na suché pánvi opéct a jakmile se vytvoří puchýřky, uzavřou se na 10 minut do sáčku. Poté jdou krásně oloupat. Baklažány se pečou propíchané v troubě do změknutí. Upečený baklažán oloupeme a umixujeme s paprikami. Takto připravené pyré se ochutí česnekem, solí a octem. Před sterilizací se směs promíchá se 100 ml oleje a 100 g nasekaných ořechů. Základní recept má mnoho obměn, nejčastěji se ke směsi přidávají oloupená rajčata.

Další tipy na netradiční zavařování

Zdroje: NibbleDish.com, theIndigoKitchen.com, CordonBleu.edu, NCHFP.uga.edu

Od: Iva V, 16.7.2025