Bramborové krokety jsou trošku pracnější, ale je to zajímavá příloha ke svátečnímu obědu. Také se hodí s tatarkou omáčkou jako chuťovka k pivu nebo vínu.
Voňavá majoránka: Všestranný kulinářský expert s benefity
Drobná bylinka s pronikavou vůní a lahodnou chutí je oblíbeným zeleným kořením. Jídlo nejenom krásně dochutí a provoní, ale zároveň má úžasný přínos pro lidské zdraví. Užijte si její chuť a zdravotní pozitiva třeba ve formě bylinkového másla nebo voňavého čaje.
Jak chutná majoránka
Majoránka je ceněná pro svůj jedinečný chuťový profil, kterým obohatí širokou škálu jídel. Její chuť je výrazná, pikantní a zároveň lehce nahořklá. Pochlubit se může také pronikavou, avšak příjemnou vůní.
Kam se hodí majoránka
Majoránka se uplatní při přípravě bohaté palety masových i zeleninových jídel. Zde je několik příkladů, kdy s touto voňavou bylinkou nesáhnete vedle:
bramborová jídla a bramboráky
dochucení rajčatových a jiných omáček
na drůbeží, vepřové, hovězí a skopové maso
do domácích bylinkových másel
zabíjačkové dobroty
tradiční bramboračka a další polévky
oživení luštěnin, zejména fazolí
do slaného pečiva a koláčů
Kdy přidat majoránku do jídla
Majoránka by se měla dávat do jídla až v samotném závěru přípravy pokrmu, to znamená v posledních minutách vaření. V opačném případě by se příliš prohloubila její nahořklá chuť. Sušenou majoránku těsně před přidáním promněte v prstech, lépe se tak rozvine její aroma.
Nasušenou nebo raději čerstvou?
Zatímco některé bylinky ztrácí nasušením svou sílu, kdy jejich charakteristická chuť a aroma ztrácí původní intenzitu, pro majoránku to naštěstí neplatí. V kuchyni ji lze proto bez obav používat čerstvou, stejně jako sušenou.
Pokud při vaření nahrazujete čerstvou majoránku sušenou, použijte ⅓ uvedeného množství.
Majoránka versus další bylinky a koření
Přestože je majoránka sama o sobě hodně voňavá a má výraznou chuť, lze ji dobře kombinovat s některými dalšími druhy bylinek a kořením. Její vlastnosti se dobře doplňují především s česnekem, tymiánem, kmínem, rozmarýnem a červenou paprikou.
Majoránkovo-tymiánové máslo
Budete potřebovat 1 máslo, 5 stroužků drceného česneku, 1 lžíci čerstvého tymiánu, 1 lžíci čerstvé majoránky a sůl dle chuti.
Máslo nechte při pokojové teplotě povolit. Poté ho důkladně promíchejte s česnekem a bylinkami, na závěr dosolte. Hotové bylinkové máslo dejte utuhnout na několik hodin do lednice v uzavíratelné nádobě nebo zabalené do potravinářské fólie. Lze ho i naplnit do formiček na led a zamrazit.
Majoránkovo-tymiánové máslo se hodí na grilované steaky a pečené maso, servírovat ho můžete i s bramborovou kaší a dalšími bramborovými pokrmyr.
Co léčí majoránka
Bylinka je bohatá na hořčík a je zajímavým zdrojem draslíku, vitamínu A a K. Kromě toho obsahuje i folát, silice, třísloviny a hořčiny. Svým složením je prospěšná pro lidské zdraví a může se pochlubit řadou zdravotních benefitů:
podporuje normální činnost trávení
je účinná pro pročištění organismu
pomáhá při úzkostech a emoční nerovnováze
posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
má pozitivní vliv na játra a střevní trakt
působí jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidačním stresem
udržuje normální hladinu cukru v krvi
příznivě ovlivňuje hormonální zdraví žen
Majoránce se připisují také antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. V aromaterapii se často využívá majoránkový olej, který se osvědčil zejména při emočním vypětí a stresu, stejně jako v případě nespavosti.
Jak připravit majoránkový čaj
Do šálku nasypte ¼ lžičky sušené majoránky a zalijte právě vroucí vodou. Zakryjte a nechte 3 minuty louhovat. Poté bylinný nálev sceďte, ještě teplý popíjejte. Hořkou chuť můžete zmírnit přidáním 1 lžičky medu.
Zdroje: masterclass.com, spiceandlife.com, thekitchn.com, webmd.com, thespruceeats.com