Mini vzrůst, maxi benefit. Naučte se pravidla domácího klíčení

Klíčení semínek je snadné a zpočátku si vystačíte s tím, co máte doma. Zjistěte, jak klíčit semínka a jak získat multivitaminovou pilulku v podobě čerstvého klíčku. V zimě i v létě budete mít po ruce čerstvé klíčky plné výživných látek.

Reklama

Za drobný peníz spousta vitamínů

Vraťme se do historie a vzpomeňme na doby, kdy klíčky byly běžnou součástí našich jídelníčků. Naše těla byla zdravější a nabitá energií. Věděli jste, že klíčky zachraňovaly námořníky při dlouhých plavbách? S klíčky netrpěli kurdějemi.

Klíčky pokrývají velké spektrum vitamínů nejvyšší kvality, působí na vitalitu, imunitu, psychickou pohodu i na zdravý vzhled pleti a vlasů.

Klíčky se dají běžně koupit v obchodě, doma si je však vypěstujete z kvalitních surovin a budete je konzumovat dokonale čerstvé. Nehrozí transport v plastové zapařené misce.

Kvalitní semena, kvalitní klíčky

Není možné koupit jakýkoliv pytlík luštěniny a domnívat se, že získáte kvalitní klíčky. Pro kvalitní klíčky jsou zapotřebí semínka v bio kvalitě. Řada plodin je ošetřena pesticidy, bio kvalita je zárukou zdravých klíčků. Jakékoliv obilí a luštěniny můžete zakoupit v bio kvalitě v obchodě. Pokud budete chtít klíčit semínka zelenin, kupujte je ve zdravé výživě a označené jako směs ke klíčení. Běžná zahradnická semínka jsou chemicky ošetřena.

Pozor na to, jaké plodiny budete klíčit. Ne všechny jedlé plodiny mají jedlé klíčky. Jakmile začíná semínko klíčit, probouzí se pro tělo prospěšné enzymy. Klíček je zásobou vitamínů, minerálů a bílkovin. Z klíčků získáte vitamíny B a C, vápník, hořčík, železo a fosfor. Klíčky jsou plné aminokyselin, které pomáhají správné funkci metabolismu a imunitního systému.

Reklama

Jak postupovat při domácím klíčení

Najděte semínkám místo, kde nebudou na přímém slunci. Ideální podmínky pro klíčení jsou pokojová teplota a místo poblíž okna v mírném stínu.

  • Semena se namočí do vody ve sklenici na 8 hodin. Začnou bobtnat.

  • Na 15 minut se máčí semínka, která vytváří gel.

  • Voda se vylije a sklenice se postaví dnem vzhůru do stojanu.

  • Semínka se rozprostřou po dně maximálně v jedné nebo dvou vrstvách, pokud využíváte klíčící misku.

  • Dvakrát denně se semínka musí propláchnout.

  • Semínka klíčená na sítku se vlhčí rozprašovačem. Kořínky prorostou přes sítko a můžete je proplachovat.

  • Semínka začnou klíčit už druhý den.

  • Sklizeň se provádí po 5 až 7 dnech, podle druhu.

  • Obaly semen a vnější slupky není nutné konzumovat, bohatství je především v klíčku.

  • Naklíčená semena je možné skladovat pár dní v lednici.

Při klíčení semen je důležité pravidelné proplachování. V teplých měsících i vícekrát denně. Semínka musí být po celou dobu klíčení na povrchu vlhká.

Pomůcky pro domácí klíčení

Praktické jsou nakličovací sklenice. Mají šroubovací víko se síťkou, stojan drží sklenice ve správném úhlu. Semena se v nich dobře proplachují, což je důležité pro to, aby se na nich neobjevila plíseň nebo hniloba. K nakličovacím sklenicím se dají pořídit odkapávací keramické talířky. Sklenice je možné umístit do stojanů, které šetří prostor a starají se o odtok přebytečné vody.

Některé klíčky kolem sebe vytváří nepropustný gel a brání odkapávání. Takové druhy semen je vhodné pěstovat na sítku pro klíčení s keramickým podtáckem. Na sítku s podtáckem se klíčí lněná a chia semínka, řeřicha či rukola.

Nakličovací misky se dají sehnat jako jednopatrové nebo vícepatrové. Voda se nalévá nahoru a protéká všemi patry.

Domácí výroba klíčící misky

Misku na klíčení si vyrobíte snadno z běžné misky, sítka a talířku. Vybrat můžete velké síto nebo malé, čajové sítko. Pak stačí semínka třikrát denně propláchnout a nechat okapat v misce. Nahoře přikryjete misku talířkem. Talířek zajišťuje teplo a vlhko.

Domácí klíčící sklenice

zdroj: Depositphotos

Zavařovací sklenici překryjte gázou, tu upevněte gumičkou. Při proplachování se semínka namočí přes gázu a voda se zase vylije. Sklenice stojí dnem vzhůru a voda odkapává. Namísto gázy je možné použít potravinovou fólii a udělat do ní otvory. Rychlé proplachování můžete zajistit otevřením sklenice, propláchnutím na sítku a opětovným vložením semínek do sklenice. Namísto gázy se dá použít jemná síťovina či plátno.

Pro drobné klíčky můžete využít cukřenku se sítkem.

Které klíčky vyzkoušet

  • Ředkvičky – chutnají podobně jako plod, zachutnají vám na chlebu.

  • Rukola – mají podobnou chuť jako listy, hodí se do salátů.

  • Mungo – jsou výborné v polévkách, pomazánkách a salátech.

  • Fazole – vyzkoušejte klíčení fazolí adzuki.

  • Čočka – pro klíčení je vhodná celá červená čočka a zelená čočka.

  • Obiloviny – výborné je žito, pšenice, ječmen a oves.

Ke klíčení nejsou vhodné velké fazole. Syrové mohou způsobit i otravu.

Jak konzumovat klíčky

Klíčky chutnají nejlépe syrové. Stačí je zamíchat do salátu, nachystat z nich pomazánku, sypat jimi pečivo. Před servírováním se dají přidat do polévek nebo do rizota. Z velkých klíčků se dají péct různé placičky nebo se přidávají do karbanátků. Naklíčené obilí je vhodné přidat do těsta na chléb. Klíčky jsou výtečné ale i u nich je třeba zachovat rozmanitost chutí. Vyzkoušejte jich hned několik.

Zdroje: Chefs-Garden.com, InGarden.com, Healthline.com, Microgreenify.org

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 10.1.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama