Microgreens - maximum zdraví a chuti

Trendem ve zdravé výživě posledních několik let vévodí konzumace „microgreens“, což se dá volně přeložit jako mikrobylinky nebo mikrozelenina. V obchodech se již dlouhá léta dají pořídit naklíčené mungo fazolky nebo soja. Určitě každý z nás někdy vypěstoval nebo koupil již vyrostlou řeřichu.

Reklama

Co klíčit?

K použití se hodí téměř jakákoliv luštěnina, bylina, salát nebo zelenina. Pokud budete klíčit hrášek, lze použít semena z hobby marketu, pokud ale budete používat bylinky celé, kupujte je vždy k tomu určená. Semena prodávaná k sázení do země, jsou ošetřena řadou chemikálií zabraňující plesnivění nebo napadení škůdci, takto ošetřená semena není vhodné konzumovat. Pozor na pohanku, jako microgreens je jedovatá.

Jak microgreens použít?

Na polévku je ideální řeřicha, na dochucení pak bylinky. Děláte indické curry? Posypte ho na talíři výhonky mladého koriandru. Máte rádi těstoviny? Z mladé bazalky se dělá fantastické pesto. Cibulka, pórek a výhonky ředkviček jsou skvělým doplňkem na čerstvý chléb s máslem nebo pomazánkou. Mikrobylinky a mikrozelenina skvěle dozdobí jídlo na talíři a dochutí polévky. Stoprocentně vás uchvátí salátek doplněný o křehoučké výhonky cukrového hrášku. Malý polníček je báječný v lehké variantě vídeňského bramborového salátu.

Zelené zdraví

Přínos pro zdravý tkví v koncentraci zdraví prospěšných látek, které jinde než v mladých rostlinách nenajdete. Jsou bohaté na vitamín C, karoten, vitamín K a E nebo lutein. Množství prospěšných látek v mikrozelenině a bylinkách, až pětkrát převyšuje množství, které se vyskytuje v jejich dospělé podobě. Jsou bohaté i na bílkoviny, což potěší každého sportovce.

Kde pěstovat

Výhodou je, že si každý za přiměřenou cenu může bylinky sám vypěstovat za oknem. Pro začátek stačí miska s vodou a vatou, kterou dáte na parapet a budete dohlížet, aby bylinky měly stále vodu a netvořily se na nich plísně. Pokud v pěstování microgreens najdete zálibu, můžete zainvestovat pár stovek do klíčících misek, které velmi usnadní například propláchnutí semen a zabraňují vzniku plísní lépe, než klíčení na vlhké vatě.

Reklama

Jak na to

Semena před klíčením proberte a propláchněte. Semena jako čočka, fazolky nebo hrášek namočte na 24 hodin do vody. Klíčit zpočátku nechte ve tmě a klíčící semena průběžně proplachujte čistou studenou vodou a kontrolujte plísně. Konzumovat můžete celou rostlinku i s obalem semínka, případně můžete sklízet za pomocí ostrých nůžek a to zejména pokud pěstujete na vatě. Rostlinky konzumujte ve fázi od klíčku až po rostlinku s lístky.

Kupte si již vypěstované

Pokud se vám z různých důvodů do vlastnoručního pěstování nechce, nebo nemáte čas či prostor, můžete microgreens koupit již vzrostlé a připravené ke konzumaci. Na jaře koupíte i v běžném supermarketu řeřichu, mungo fazolky, sójové boby a napříč internetem narazíte i na e-shopy specializující se na prodej mikrozeleniny a bylinek.

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 22.9.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama