Kopřivová semínka: Zelený poklad léta, který možná přehlížíte

foto: Depositphotos

Kopřivu zná snad každý, kdo alespoň jednou v životě vykročil z domu. Potkáme ji od začátku jara až do konce podzimu, a to téměř všude. Ve městě, na louce, na zahradě i v lese. A zdaleka to není jen "ta rostlina, která pálí". Kopřiva má v každé své části neuvěřitelnou sílu, která se její konzumací může přenést do našeho těla a podpořit tak naše zdraví, vitalitu či odolnost.

Reklama

Kopřivová semínka

V období prázdnin se na kopřivách začnou objevovat shluky zelených semínek, a právě o těch si v tomto článku řekneme víc. Nesou v sobě totiž celou řadu vitamínů a zdraví prospěšných látek. Mohou nám tak posloužit jako skvělá zelená potravina, která se dobře ukládá do zásob na zimu a hodí se téměř do všech běžných jídel.

Semínka kopřiv obsahují adaptogeny, látky, které pomáhají tělu vypořádat se stresovou zátěží. Tou může být velké fyzické vypětí třeba při sportu, psychický stres, ale také zranění nebo nemoc. Z vitamínů v nich najdete A, B, C a E. Mezi důležité látky pro správnou funkci našeho organismu, které semínka obsahují, patří také železo, draslík a vápník. Konzumací semínek také dodáte tělu také rostlinná barviva, chlorofyl a karotenoidy. Kouzelný koktejl všech těchto látek podporuje správnou funkci žlučníku a jater, močové soustavy, trávicí soustavy, preventivně působí při nemocech kloubů a pomáhají také stabilizovat hladinu cukru v krvi při hyperglykémii.

Reklama

Samčí nebo samičí?

Kopřiva, už podle svého názvu, je rostlina dvoudomá. Znamená to, že má oddělené samčí a samičí pohlavní orgány a k rozmnožení je zapotřebí obou rostlin. Samčí rostlinu poznáte podle shluků bílých kulatých kvítků, které od hlavní lodyhy odstávají (jsou jakoby "ztopořené", aneb pomůcku na zapamatování si vytvořte sami :)).

Samčí rostlina – bílé kulaté květy odstávají od stvolu
Samčí rostlina – bílé kulaté květy odstávají od stvolu, zdroj: Bára Stolínová

Naopak samičí rostlina má na sobě zelené shluky semínek, která vlivem své tíhy visí dolů (třeba jako dlouhé vlasy krásné ženy). A právě tahle samičí semínka jsou ta pravá. Konzumace samčích květů sice nebude mít na vaše zdraví žádný neblahý účinek, nebude mít ale bohužel ani ten léčivý, proto se vyplatí věnovat chvíli času správnému určení pohlaví rostliny.

Samičí rostlina – zelené shluky semínek splihle visí dolů
Samičí rostlina – zelené shluky semínek splihle visí dolů, zdroj: Bára Stolínová

Sběr a uchovávání semínek

Kopřivová semínka trháme ve chvíli, kdy jsou zelená. Hnědá či černá semínka už jsou příliš stará a jejich blahodárné účinky mizivé. Ta správná semínka se začínají objevovat asi v polovině léta, jsou zářivě zelená a krásně voní. Trháme je za slunečného počasí, celé svazečky přímo u stonku kopřivy. Hodit se můžou rukavice a plátěný sáček či papírová krabička nebo košík. Otrhaná semínka rozprostřeme na papír, síto či látku a necháme ve stínu uschnout. Že jsou semínka suchá poznáme podle toho, že se samy začnou ze svazečků vydrolovat. Takto vydrolená semínka uložíme do sklenice či krabičky a můžeme je uchovávat téměř libovolně dlouho.

Otrhané svazečky kopřivových semínek rozprostřené do nízké vrstvy na sušení
Otrhané svazečky kopřivových semínek rozprostřené do nízké vrstvy na sušení, zdroj: Bára Stolínová

Co s nimi?

Semínka mají příjemnou oříškovo-rostlinnou chuť. Hodí se na slaná i sladká jídla. Přidat je můžete do smoothie, do kaše, těsta, polévky, zeleninových jídel, marinád a podobně. Fantazii se meze nekladou. Semínka si nejlépe uchovávají účinné látky pokud neprojdou varem či nadměrnou teplotou, třeba při pečení. Nezapomeňte je tedy alespoň občas konzumovat "syrová", klidně jen nasypaná na chleba s máslem či pomazánkou.

Kopřiva není jen o semínkách

Z kopřivy nemusíme sbírat pouze semínka. Mladé jarní kopřivy můžeme konzumovat jako špenát, nasekané lístky přidat do polévky i dalších jídel, listy můžeme také sušit a používat na čaj. Z větších usušených kopřiv si rozmixováním připravíme proteinový prášek, naložením do alkoholu pak tinkturu podporující zdraví vlasů.

Kopřiva není nebezpečná, při rozumném užívání nehrozí žádné vedlejší účinky, snad jen to popálení při sběru. Nebojte se tedy zkoušet a experimentovat, materiálu je všude dost.

Zdroj: bylinkyprovsechny.cz, ekuchařka.cz

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Nechcete ji potkat, a přitom umí zázraky. Vezměte kopřivu na milost

Kolik přípravků byste si museli vzít, abyste podpořili metabolizmus, pročistili krev, zvítězili nad infekcí, snížili tlak i hladinu cukru v krvi, ulevili alergiím, zlepšili astma či zmírnili onemocnění jater a žlučníku? Jen jeden přípravek. Kopřivový čaj.

Jarní bylinky v kuchyni: Zkuste i ty méně tradiční, jsou chutné a zdravé

Jaro je tu a zelenající se příroda nabízí mnoho zajímavých možností pro kulinářské experimenty. Kopřivu a medvědí česnek jistě dobře znáte, ale i mnoho dalších jarních bylin vás může v kuchyni příjemně překvapit. Jídlo nejenom dochutí, ale navíc jsou plné živin a vitamínů.

Mini vzrůst, maxi benefit. Naučte se pravidla domácího klíčení

Klíčení semínek je snadné a zpočátku si vystačíte s tím, co máte doma. Zjistěte, jak klíčit semínka a jak získat multivitaminovou pilulku v podobě čerstvého klíčku. V zimě i v létě budete mít po ruce čerstvé klíčky plné výživných látek.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.