Okenní parapet jako zahrádka. Co můžete pěstovat v bytě a jak na to?

Domácí pěstování bylin je rozšířené. Věděli jste ale o tom, že doma můžete pěstovat i ovoce, zeleninu nebo dokonce houby? Ukážeme vám jak na domácí pěstování, abyste sklízeli bohatou úrodu. Plody budou chutnější a za zlomek ceny, než byste je pořídili v obchodě.

Reklama

Zahrádka pro bytaře

Hned v úvodu je třeba zmínit, že domácí pěstování zeleniny se příliš neliší od péče o běžné pokojové květiny. Je nejvyšší čas uvolnit na oknech místo a nejedlé pokojové květiny vyměnit za užitečné druhy bylinek, zeleniny a ovoce. Na malém prostoru si můžete pomoci vertikální zahradou nebo závěsnými květináči. Plody budou voňavé, chutné, s velkým množstvím minerálů a živin, vždy při ruce a mnohem levnější, než kdybyste je kupovali.

Rostlinkám zajistěte dostatečně prostorné nádoby, hluboké nádoby potřebují mrkev či petržel, velká nádoba je nutná pro papriky nebo keříková rajčata. Pod každou nádobou je třeba mít misku. Truhlíky a květináče kupujte ve světlých barvách.

Domácí pěstování bylinek

Mít doma čerstvé bylinky po celý rok je zárukou voňavých a chuťově výrazných pokrmů. Pro domácí pěstování je vhodná petrželka, pažitka, máta, oregano nebo oblíbená bazalka, rozmarýn a tymián. Vypěstovat můžete i vzrostlý kopr. Zpočátku je domácí pěstování bylinek náročné, protože každá bylinka má trošku jiné požadavky na podmínky. Je třeba se důkladně seznámit s tím, jaké prostředí je pro rostlinky vhodné a kam je umístit. Obecně je možné říct, že bylinkám se nejlépe daří na západním nebo jižním okně. V letním období potřebují rostlinky přemístit, nemají rády vysoké teploty.

Zeleninová zahrádka na parapetu

Velmi jednoduchá na pěstování je řeřicha. Tu je možné pěstovat i na navlhčené vatě. Roste rychle, sklízení je čisté a dobře se hodí na pečivo nebo do salátů. V obchodech běžně seženete odrůdy mrkve nebo paprik které jsou vhodné pro domácí pěstování. Doma se dobře daří také pálivým paprikám. Pěstovat můžete česnek, cibuli, jarní cibulku, ředkvičky, římský salát a s podpěrou i hrášek. Léčivým zázrakem je kořen zázvoru, doma jej snadno vypěstujete, na sklizení velkého kořene budete muset počkat až 9 měsíců.

Reklama

Houby coby dup

Za týden až dva můžete sklízet domácí houby. Stačí si pořídit substrát už s plodnicemi. Je na jedno použití a pěstovat se dají žampiony, hlíva nebo oblíbená houba shiitake, která je proslulá příznivým vlivem na zdraví. Použitý substrát můžete dát dalším rostlinám jako hnojivo.

Proč domácí pěstování

  • Sázet a sklízet můžete po celý rok, nečekáte na vhodné vegetační období.

  • Chutnější, levnější a zdravější plody než po nákupu v obchodě.

  • Vždy čerstvý produkt určený k okamžité spotřebě.

  • Některé druhy se dají sklízet i když nepřerušíte růst (saláty, bylinky, petrželovou a mrkvovou nať, řapíkatý celer aj.)

Ovoce vypěstované doma

Pěstování domácího ovoce je kuriozitou, ale velkou zábavou. Je třeba se obrnit trpělivostí, na některé plody si musíte počkat i několik let. Doma můžete vypěstovat ananas, mango nebo fíky. Okrasnými rostlinami, které budou za příznivých podmínek i plodit jsou citron, limeta, pomeranč a grapefruit.

Mnohem jednodušší je vypěstovat si doma měsíční jahody nebo převislé jahody, kanadské borůvky či brusinky a rajčata (ano, rajče je ovoce).

Jak na domácí pěstování

Začněte s jedním nebo dvěma druhy a postupně zahrádku na parapetu rozšiřujte. Věnujte pozornost instrukcím pro pěstování jednotlivých rostlin. Potřebují různou velikost a hloubku nádoby, jiný typ půdy a samozřejmě i jiný typ hnojiva. Rostliny mají odlišné teplotní nároky. Ne všechny odrůdy jsou vhodné pro domácí pěstování, pečlivě vybírejte semínka.

Substrát na pěstování smíchejte s kompostem, rostlinky pravidelně vyživujte hnojivem, protože nemají možnost získat si živiny z půdy. Pro domácí pěstování jsou vhodná tekutá hnojiva, půdu hnojte vždy po 2 až 3 týdnech.

Čisté pěstování v hydroponii

Namísto půdy budete pěstovat rostlinky v živném roztoku. Hydroponii můžete zakoupit jako samostatnou nádobu nebo jako kompletní systém, který nevyžaduje údržbu a je navržen do bytových domů. Zdatnější kutilové si nádoby pro hydroponii můžou vyrobit sami stejně jako speciální výživný roztok.

Jedlý balkón

Pokud je váš byt doplněn o balkón, máte vyhráno. Nabízí se jeho osázení nejrůznějšími druhy ovoce a zeleniny. V pěstování vám pomohou zavlažovací květináče, závěsné květináče nebo různé vertikální zahrady určené do malých prostor. Z balkonu můžete sklízet bohatou úrodu ředkviček, listové saláty, hrášek, rajčata, papriky a okurky nebo dokonce brambory.

Pusťte se do domácího pěstování, brzy budete sklízet voňavé a chutné plody.

Zdroje: Bunnings.com, BHG.com, SavvyGardening.com, HoosierhHomeMade.com, BobVila.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 22.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama