Odpad jako skrytý poklad. Co dalšího z kuchyně patří na zahradu?

Péče o rostliny se sestává z přípravy půdy, hnojení, ochrany rostlin postřiky, nanášení repelentů proti škůdcům a opětovného hnojení. Vše dokážete obstarat s minimální investicí, pokud použijete kuchyňský odpad. Ukážeme vám, jak na to.

Reklama

Rozdělte se s rostlinami o odpad

Zahrada u rodinného domu, pár truhlíků na balkoně nebo jen pokojové květiny. Všude tam využijete kuchyňský odpad, který by jinak zaplnil skládku. Přerušte neekonomický cyklus. Vy vyhazujete potraviny, které můžete použít jako hnojivo a následně platíte za nákup hnojiv. Podobná pravidla platí pro nákup postřiků proti mšicím, sviluškám, červíků nebo houbovým chorobám. Repelenty a postřiky můžete snadno vyrábět v kuchyni.

Sedlina z kávy a čajové sáčky

Oblíbené nápoje můžete využít jako perfektní hnojivo. Kávovou sedlinu postupně sbírejte do krabičky a následně ji použijte na zahradě nebo u pokojových květin. Pokud pijete balený čaj, zkontrolujte, jestli je sáček z celulózy nebo jiného rozložitelného materiálu. Pak je možné celý čajový sáček umístit ke kořenům rostliny. Udržuje vlhkost a dodává živiny rostlině postupně. Vůně čaje zároveň odrazuje hmyz a ochrání rostliny.

Pomerančové a banánové slupky

Přímo k rostlinám můžete zakopat pomerančové a banánové slupky. Nahrazují chemická hnojiva a dobře se rozkládají. Banánové slupky jsou ideální ke hnojení růží nebo pokojových rostlin. Výborným hnojivem jsou banánové slupky namočené 3 dny ve vodě. Výluhem následně zaléváte. Do vody můžete přidat i slupky z citrusů.

Kuchyňské hnojivo

Během jednoho týdne si umístěte v lednici kyblík a vyzkoušejte, kolik zeleninových odřezků, slupek, kávové sedliny nebo čajových sáčků se vám nashromáždí. Takový odpad můžete najednou rozprostřít pod tenkou vrstvu zeminy na zahradě a uvidíte, jak vaše rostliny pookřejí. Příkop pro kuchyňský odpad by měl být alespoň 30 cm hluboký a v blízkosti rostlin. Během zalévání pak kropte i místa s uloženým kuchyňským odpadem.

Reklama

Potraviny jako hnojivo

  • Cukr – pomáhá kaktusům a fíkům.

  • Mléko – hnojivo pro salátové okurky. Čerstvé mléko se smíchá s vodou v poměru 1:10.

  • Med a kefír – lžíci medu rozmíchejte v hrnku kefíru a zalijte 1 l vody. Vhodné pro okurky.

  • Droždí – 1 kostka droždí na litr vody a nechá se kvasit 2 týdny. Ředí se s vodou 1:3, prospívá muškátům.

  • Starý chléb – chléb zalijte vodou a nechejte 10 dní kvasit. Řeďte s vodou 1:10 a používejte na jahody nebo rajčata.

Vaječné skořápky proti slimákům

Nepříjemným návštěvníkem zahrady je slimák, který si pochutná na listech a úrodě dávno před vámi. Nájezdy obtížných slimáků zpomalí bariéra okolo rostlin, na kterou nasypete rozbité skořápky od vajec. Rozdrcené skořápky můžete také sypat k rostlinám, pro vysoký obsah vápníku, hořčíku, draslíku a železa jsou cenným zdrojem výživy.

Citron jako květináč

Čaj si rádi ochutíme citronem. Jakmile je rozříznutý na polovinu a vymačkaný, vůbec není důvod slupku vyhazovat. Do citronu udělejte dole dírku a naplňte ji zeminou. Vložte semínka. Sazeničky v citronu zahrabejte do zahrádky. Postupné rozkládání kůry bude udržovat vlhkost a vyživovat novou rostlinku.

Proti škůdcům paprikou

Jakmile čistíte v kuchyni papriku, nevyhazujte vršek ani semínka. Vše rozmixujte ve vodě a s pomocí rozprašovače nanášejte na květiny. Roztok je repelentem, který odrazuje škůdce.

Postřik na škůdce můžete vyrobit z prolisovaných stroužků česneku. Půl palice česneku oloupejte, nadrťte a zalijte půl litrem vařící vody. Postřik se doplní lžící tekutého mýdla a ředí v poměru 1:5. Na pokojové rostliny můžete použít postřik ze 3 lžic tekutého mýdla a půl litru vody. Působí proti mšicím. Rajčata se žloutnoucími listy vás nemusí děsit. Smíchejte 1 lžíci sody v 10 litrech teplé vody a rajčata roztokem postříkejte.

Přírodní repelenty

Účinný repelent můžete připravit zakvašením rostlin ve vodě. Používá se kopřiva, vratič, pelyněk, kapradina nebo jejich směs. Byliny se ponoří do vody a nechají kvasit. Až ustane kvašení, roztok se zředí a používá jako postřik.

Zdroje: HowStuffWorks.com, Medium.com, LearnPlanting.com, Kerone.com, WebGardner.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 20.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama