Potravinami proti hmyzu. Zbaví vás octomilek, rybenek, molů i škvorů

Dokonale uklizená domácnost vás bohužel neochrání před otravným hmyzem. Nelibě vypadá v koupelně, obtěžuje vás v kuchyni a už vůbec netoužíte po tom, aby vám lezl po stěnách v ložnici nebo v dětském pokojíčku. Proti hmyzu můžete bojovat ekologicky, zcela přírodními prostředky.

Reklama

Otravný hmyz v domácnosti

Někteří mohou způsobit alergické reakce, ale většina z nich je neškodná. Přesto toužíme po tom, aby náš domov opustili a nejlépe, aby jej už nikdy znovu nenavštívili.

Jsou druhy, které kontaminují domovy výkaly, což je nebezpečné zejména v potravinách. Svlečené kůže a mrtví jedinci mohou být zdrojem alergií. Bojovat proti nim můžete chemickými prostředky nebo sáhnout po levném a ekologickém řešení.

Nosatci a potravinoví moli

Nosatec je drobný brouk tmavě hnědé barvy, který se usídluje v potravinách. Obvykle si jej přineseme už z obchodu, do sypkých potravin pak kladou vajíčka a výkaly potraviny kontaminují. Líbí se jim ve vločkách, rýži, těstovinách a nejrůznějších druzích mouky.

Potravinový mol se nikdy nevyskytuje sám, je jich hned celá kolonie, odhalíte je podle pavučin a larev.

Mušky octomilky

Drobná muška, která se nazývá také octová, banánová nebo vinná je dvoukřídlým hmyzem. Dorůstá do velikosti 2 až 6 mm a vyhledává nahnilé a přezrálé ovoce. Také ji uvidíte na sklenicích a láhvích se zbytky tekutin. Samičky kladou několik set vajíček z nich se líhnou kukly. Vývoj je zakončen v ideálních podmínkách po 7 dnech ale může trvat až 60 dnů. Octomilky okupují kuchyně, líbí se jim kolem květináčů s vlhkým substrátem nebo ve sklenících.

Reklama

Rybenky

Rybenka je bezkřídlý hmyz, miluje vše, co obsahuje škrob. Rybenka je lezoucí škůdce, pojmenování si vysloužila tvarem těla a stříbrným povrchem pokrytým drobnými šupinkami. Libuje si v teplém a vlhkém prostředí. Aktivní bývá především v noci. V domácnosti ji najdete ve vaně, umyvadle ale i ve sklepě, na půdě nebo v kuchyni. Dospělé samičky rybenky kladou až 20 vajíček denně a dožívají se věku až 8 let. Mohou být i částečně užitečné, požírají roztoče v prachu a plísně, kteří se usazují mezi dlaždicemi v koupelně.

Na moly bobkovým listem

Pokud už vaše balené potraviny moli napadli je třeba celý obsah nemilosrdně vyhodit. Jakmile si zakoupíte nové balení, vložte do suchých potravin bobkový list. V sáčcích s moukou nebo s rýží zafunguje, když k potravině přimícháte několik muškátových oříšků. V policích ve spíži pak nechávejte volně nerozbalené mátové žvýkačky.

Proti octomilkám mátou či bazalkou

Rádi necháváte ovoce na míse, ale v určitém období v roce je v obležení nepříjemných octomilek? Pak postačí, když kolem mísy s ovocem nebo mezi jeho kousky vložíte větší množství mátových lístků a stonků nebo listů bazalky. Pokud je chcete polapit a zlikvidovat, pak rozmístěte v kuchyni několik sklenic s jablečným moštem a použijte je jako lapač. Obsah je nutné pravidelně vylévat a měnit.

Rybenky si nelibují v levanduli

Rybenky s oblibou okupují kuchyňské skříňky, linku nebo koupelnu. Vyhnat je můžete mátou, šalvějí nebo bobkovým listem. Výraznou zbraní je levandulový olej. Nalákat je můžete i na nastrouhanou bramboru. Tu dejte do koupelny nebo do kuchyně na papír a nechejte ji tam přes noc. Ráno vše vyhoďte do popelnice, rybenky budou jistě zabydlené v bramboře.

Škvory topte v kukuřičném oleji

Strašidelně vyhlížející škvory polapíte, když necháte na podlaze talíř přelitý kukuřičným olejem. Škvoři se velmi rychle utopí. Pochytáte je i na běžný rostlinný olej. Jednoduchou pastí je srolovaný vlhký časopis nebo kartonový papír. Rychle pak škvory vyneste ven.

Mravenci jsou na sladké

Zbavit se mravenců je poněkud obtížné, je třeba pravidelně klást nástrahy. Jednu takovou vyrobíte, když natrháte na malé kousky papírovou utěrku a tu zalijete cukerným roztokem. Vše nechte v misce, mravenci se rychle shromáždí v nastražené pasti. Okamžitě je třeba vše vyhodit, mravence zahubíte přelitím horkou vodou.

Mouchy nesnášejí libeček

V letním období si naše příbytky často vyhlédnou mouchy. Můžete se proti nim vyzbrojit, když si vyrobíte sáčky s vonným kořením. Připravte směs libečku, bazalky, máty a meduňky a rozmístěte v blízkosti oken. Aby směs voněla i vám, přidejte do sáčků levanduli, šeřík, černý bez a citronovou kůru. Aromatické sáčky nebo misky provoní interiér, ale mouchy a komáři se vám budou vyhýbat. Výbornou zbraní jsou i čerstvé bylinky, stačí jich pár pěstovat v květináči na parapetu.

Jak ochránit domácnost před hmyzem

  • Pravidelně větrejte, hmyz miluje zvýšenou vlhkost.

  • Kuchyňskou linku a podlahy čistěte desinfekcí.

  • Kontrolujte dózy s potravinami, používejte vzduchotěsné obaly na suché potraviny.

  • Pravidelně vynášejte odpadkový koš, nenechávejte na kuchyňské lince potraviny.

  • Nahnilé ovoce okamžitě likvidujte.

  • Vyzdobte interiér některou masožravou Adélou. Nejlepší je Tučnice nebo Rosnatka.

Jak se zbavit hmyzu na terase

Poněkud obtížnější je postup, pokud se chcete zbavit hmyzu na venkovní terase, zahradě nebo balkónu. Užít si klidný a příjemný večer s grilováním je prakticky nemožné, když kolem vás brousí hejno komárů. Pomáhá konzumace potravin s velkým množstvím česneku. Otravný hmyz odpuzují i rozkrájené chilli papričky.

Zdroje: Ortho.com, SaferBrand.com, Livspace.com, Treehugger.com, FamilyHandyman.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 20.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama