Léčivý šťovík v kuchyni: Potěší osvěžující kyselou chutí

foto: Shutterstock

Se šťovíkem se při procházkách českou krajinou setkal snad každý. Roste totiž skoro všude, obzvláště pak v místech, kde není nouze o dostatek vláhy. Přesto by ale byla veliká škoda považovat ho za obyčejný plevel. Nejenže ukrývá celou řadu cenných látek a může se pochlubit léčivými vlastnostmi, ale navíc ho lze v kuchyni využít jako netradiční a velice chutnou zeleninu.

Reklama

Máte rádi kyselé? Šťovík vás okouzlí!

Použití šťovíku v kuchyni není žádnou novodobou záležitostí, naopak! Považovali si ho totiž již v antickém Řecku a Římě. Právě v zemích okolo Středozemního moře je s oblibou používán i dnes, dlouhou tradici má také v Rusku či na Ukrajině.

Ze šťovíku se sbírají čerstvé a křehké listy, které se zpracovávají podobně jako špenát. Je pro ně charakteristická příjemná výrazně kyselá a osvěžující chuť.

Reklama

Šťovík dodá exkluzivní chuťové vlastnosti zejména polévkám (často bývá jednou z ingrediencí tradičního boršče). Výborně se ale hodí i pro dochucení těstovin a rozličných druhů omáček. Někdy se do něj také obalují steaky, protože má schopnost urychlit křehnutí masa.

Ve studené kuchyni zajímavě oživí například tvarohové a vaječné pomazánky, lehké zeleninové saláty a domácí bylinková másla.

Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny šťavelové stačí k ochucení pouze malé množství.

Kam se na šťovík vypravit do přírody

V našich obchodech na šťovík běžně nenatrefíte. Stačí si ale udělat výpravu do přírody a během krátké chvíle si můžete domů odnášet hotový poklad. Ideálním časem pro sběr šťovíku jsou jarní měsíce, kdy mají listy vůbec nejlepší chuť.

Šťovík kyselý (latinsky Rumex acetosa) je až 1 metr vysoká vytrvalá rostlina, která je rozšířená takřka na celém evropském kontinentu. Nejvíce se jí daří na prosluněných stanovištích s dostatkem vláhy. Bylinku lze proto potkat například v blízkosti řek a potoků, stejně jako na vlhčích pastvinách a v travnatých porostech. Celkově je ale šťovík poměrně nenáročný, takže se mu dobře daří v nížinách i v podhorských až horských regionech.

Sběru šťovíku by se ale měli vyvarovat alergici, protože jeho načervenalé květy dokážou vyprodukovat stovky milionů pylových zrníček. Není proto divu, že je rostlina jedním z našich nejvýznamnějších alergenů.

I v lidovém léčitelství má své místo

Šťovík patří k tradičním léčivým bylinám. Obsahuje totiž celou řadu zajímavých účinných látek. Kromě kyseliny šťavelové a šťavelanu jsou to zejména organické kyseliny, flavonové glykosidy, vitamin C a z minerálních látek například draslík, hořčík a železo.

Nať rostliny se suší a připravuje se z ní léčivý nálev. Ten má pročišťující a močopudné účinky, proto je oblíbenou součástí jarních detoxikačních kúr. Tradičně se používá i při rýmě a k uvolnění dýchacích cest. V minulosti byl vzhledem k vysoké koncentraci vitaminu C pomocníkem v boji proti kurdějím.

Šťovík je ale třeba užívat opatrně a nepřekračovat doporučené dávkování, protože obsažená kyselina šťavelová může zhoršit schopnost organismu využít vápník.

Zdroje: britishherbkitchen.co.uk, sciencedirect.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Jak doplnit vitamin C? Se lžičníkem je to hračka!

Ačkoliv lžičník svým pojmenováním evokuje spíše nějaký šikovný příborník na lžíce, ve skutečnosti se jedná o poměrně nenápadnou rostlinu, která si libuje v přímořských lokalitách západní a severní Evropy. Ale nenechte se mýlit, pozornost si určitě zaslouží, je totiž vynikajícím zdrojem vitaminu C.

Sezóna medvědího česneku klepe na dveře! Otevřete mu?

V březnu a dubnu míří do lesů mnoho lidí nejenom proto, aby se pokochali probouzející se přírodou, ale také kvůli tomu, aby si natrhali náruč čerstvých zelených listů medvědího česneku. S ním se dá totiž v kuchyni doslova kouzlit. Skvěle chutná, oživí rozličné druhy jídel, a navíc se pyšní i léčivými vlastnostmi.

Jarní bylinky v kuchyni: Zkuste i ty méně tradiční, jsou chutné a zdravé

Jaro je tu a zelenající se příroda nabízí mnoho zajímavých možností pro kulinářské experimenty. Kopřivu a medvědí česnek jistě dobře znáte, ale i mnoho dalších jarních bylin vás může v kuchyni příjemně překvapit. Jídlo nejenom dochutí, ale navíc jsou plné živin a vitamínů.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.