Top 20 potravin s vysokým obsahem vitamínu C

foto: Shutterstock

Vitamín C je nezbytnou součástí naší stravy. Zdrojem vitamínu C však nejsou pouze citrusové plody. Jaké další potraviny mají vysoký obsah vitamínu C? Najdete jej i v potravinách, ve kterých byste to možná nečekali.

Reklama

Vitamín C posiluje imunitní systém, zlepšuje produkci kolagenu, zrychluje hojení ran a jako antioxidant chrání buňky před oxidativním stresem. Jelikož na rozdíl od některých zvířat si člověk nedokáže vitamín C přirozeně vytvářet, je jediným jeho zdrojem strava a měli byste jej přijímat každý den v dostatečném množství.

Kolik je doporučené množství?

Spotřeba vitamínu C roste spolu s věkem. Vyšší spotřebu mají kuřáci, těhotné a kojící ženy. Doporučené množství vitamínu C najdete v následující tabulce:

Reklama

Pohlaví/věk Za den
Děti 1-3 roky 15 mg
Děti 4-8 let 25 mg
Děti 9-13 let 45 mg
Muži 14-18 let 75 mg
Ženy 14-18 let 65 mg
Muži 19+ let 90 mg
Ženy 19+ let 75 mg
Těhotné 19+ let 85 mg
Kojící 19+ let 120 mg
Kuřáci (včetně pasivních) Navíc 35 mg oproti nekuřákům.

V případě chřipky či nachlazení se doporučuje zvýšit příjem vitamínu C až na 2000 mg. Zvýšení příjmu v průběhu chřipky či nachlazení může zkrátit dobu onemocnění a zmírnit její průběh.

Proč je vitamín C potřeba?

  • Chrání buňky před volnými radikály, může chránit před chronickými chorobami
    • Vitamín C je silný antioxidant a chrání buňky před volnými radikály. Má se za to, že volné radikály urychlují stárnutí a stojí za chorobami jako cukrovka, ateroskleróza, srdeční onemocnění nebo rakovina.
  • Je nezbytný pro tvorbu kolagenu
    • Vitamín C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který je nejen součástí pokožky. Zlepšuje kvalitu pleti a zrychluje hojení ran.
  • Zvyšuje vstřebávání železa
    • Železo se přirozeně nachází v živočišných i rostlinných produktech. Z rostlinných produktů je železo v méně vstřebatelné formě. Právě vitamín C pomáhá lepší vstřebatelnosti železa z rostlinných zdrojů.
  • Zlepšuje imunitu

Příznaky nedostatku

  • Pomalé hojení ran
  • Krvácení z dásní a nosu
  • Suchá, vrásčitá pokožka
  • Únava
  • Slabá imunita
  • Bolest kloubů, svalů a končetin
  • Anémie
  • Otoky

Nedostatek může přerůst v nemoc zvanou kurděje. Kurděje se můžou objevit už po měsíci při menším příjmu vitamínu C, než je 10 mg za den. Projevují se únavou, nevolností, padáním zubů, popraskanými nehty, bolestí kloubů, krvácením pod kůži, do orgánů a stočenými vlasy a chlupy.

20 potravin, ve kterých najdete vitamínu C nejvíce

1. Šípek

Malé, červené plody šípkové růže. Mají vysoký obsah antioxidantů, zejména vitamínu C. Pět šípků pokryje celou doporučenou denní dávku. Připravte si lahodný šípkový čaj nebo marmeládu.

100 g1 hrnek5 ks
Vitamín C4.73% *6.01% *1.18% *

2. Chilli paprička

Máte-li rádi ostré, nedostatkem vitamínu C rozhodně trpět nebudete. Jedna chilli paprička dodá téměř čtvrtinu doporučené denní dávky.

100 g1 ks
Vitamín C2.15% *0.24% *

3. Žlutá paprika

Papriky jsou obecně výborným zdrojem vitamínu C. Červená paprika obsahuje asi o třetinu vitamínu C méně, zelená dokonce o půlku.

100 g1 ks
Vitamín C2.04% *3.79% *

4. Černý rybíz

Hrnek černého rybízu obsahuje více než dvojnásobek doporučené denní dávky. Krom toho také obsahuje spousty flavonoidu, antioxidantu, který mu dává tmavě červenou barvu. Antioxidanty snižují oxidativní stres, čímž pomáhají imunitnímu systému a zpomalují proces stárnutí.

100 g1 hrnek
Vitamín C2.01% *2.25% *

5. Petrželová nať

Jedna hrst petrželové nati pokryje téměř třetinu doporučené denní dávky vitamínu C. Petrželová nať také obsahuje železo, které se díky vitamínu C lépe vstřebává.

100 g1 hrst
Vitamín C1.48% *0.3% *

6. Kiwi

Jediné kiwi obsahuje téměř tři čtvrtiny doporučené denní dávky. Krom toho je také bohatým zdrojem vitamínu K.

100 g1 ks
Vitamín C1.03% *0.71% *

7. Brokolice

Brokolice je plná vitamínů a minerálů, mezi nimiž nechybí ani vitamín C. Pouhých 100 gramů odpovídá doporučené denní dávce vitamínu C.

100 g1 ks
Vitamín C0.99% *6.03% *

8. Růžičková kapusta

Jedna růžičková kapusta obsahuje as 20% doporučené denní dávky vitamínu C.

100 g1 ks
Vitamín C0.94% *0.18% *

9. Kopr

100 g1 hrst
Vitamín C0.94% *0.08% *

10. Kedlubna

S jednou kedlubnou do sebe dostanete více, než je doporučená denní dávka vitamínu C. Zároveň je bohatým zdrojem draslíku, hořčíku a vitamínu B6.

100 g1 ks
Vitamín C0.69% *1.72% *

11. Citrusové plody

Citrusy jsou tradičním zdrojem vitamínu C. Z citrusů má nejvyšší obsah vitamínu C pomelo.

Pomelo

100 g1 ks
Vitamín C0.68% *4.13% *

Pomeranč

100 g1 ks
Vitamín C0.59% *0.77% *

Citron

100 g1 ks
Vitamín C0.59% *0.49% *

12. Papája

Exotické ovoce, které je i u nás běžně k sehnání. Pro dosažení doporučené denní dávky vitamínu C stačí sníst asi půlku jednoho kusu.

100 g1 ks
Vitamín C0.68% *2.23% *

13. Jahody

Množství vitamínu C v jahodách je srovnatelné s citrusovými plody. Na dosažení doporučené denní dávky vitamínu C musíte sníst asi 13 jahod.

100 g1 ks
Vitamín C0.65% *0.08% *

14. Pampeliška

Také pampeliška je bohatou zásobárnou vitamínu C. Nebojte se přidat mladé listy do salátu. Dodáte tak tělu nejen vitamín C, ale také vitamín A, E, K, B1, B2, B3, B6, hořčík, železo a draslík.

100 g
Vitamín C0.39% *

15. Květák

Květák je často opomíjeným, avšak výborným zdrojem vitamínu C. 100 gramů květáku obsahuje asi půlku doporučené denní dávky.

100 g1 ks
Vitamín C0.54% *3.15% *

16. Ananas

100 gramů ananasu vám dodá polovinu doporučené denní dávky vitamínu C. Ananas zároveň obsahuje bromelin, který pomáhá štěpení bílkovin.

100 g1 ks
Vitamín C0.53% *4.81% *

17. Zelí

Už námořníci používali kysané zelí jako prevenci proti kurdějím (nemoc způsobená nedostatkem vitamínu C). Čínské zelí, hlávkové zelí i kysané zelí jsou bohatým zdrojem vitamínu C.

Čínské zelí

100 g1 ks
Vitamín C0.3% *2.7% *

Hlávkové zelí

100 g1 ks
Vitamín C0.41% *3.69% *

Kysané zelí

100 g
Vitamín C0.16% *

18. Pak Choi

Pak choi je nutričně bohatá zelenina, podobná čínskému zelí. Jeden kus pokryje více než třetinu doporučené denní dávky.

100 g1 ks
Vitamín C0.5% *0.38% *

19. Hrášek

Hrst hrášku pokryje asi 20% doporučené denní dávky.

100 g1 hrst
Vitamín C0.44% *0.2% *

20. Mango

Mango je exotické ovoce, chutí nejvíce připomíná broskev. Jedno mango vám dodá 80% doporučené denní dávky vitamínu C.

100 g1 ks
Vitamín C0.4% *0.84% *
Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

TOP 15 potravin pro posílení imunity

Imunitní systém je důležitý obranný štít, který naše tělo chrání před škodlivými vlivy včetně virů, bakterií a dalších patogenů. Aby ale dobře fungoval a byl účinnou prevencí nemocí, je třeba o něj řádně pečovat. Posílit ho může i změna v jídelníčku. Které potraviny by v něm neměly chybět?

Flavonoidy: Objevte skryté hrdiny ve svém jídelníčku

Co mají společného citrusy, lesní ovoce, pohanka a zelený čaj? Pokud si je budete dopřávat pravidelně, podpoříte svou paměť, imunitu i srdce. V článku prozradíme také další bohaté zdroje flavonoidů a jejich prospěšné vlastnosti pro lidské zdraví.

Které vitamíny nám v zimě chybí a jak je doplnit

V zimním období je třeba doplňovat vitamíny a minerály. Pomohou vám posílit imunitu a vyhnout se rýmě a nachlazení. Také jsou důležitým spojencem proti podzimní a zimní únavě. Nestačí jen stále skloňovaný vitamín C, zjistěte, co tělu v zimním období chybí.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.