Které vitamíny nám v zimě chybí a jak je doplnit

V zimním období je třeba doplňovat vitamíny a minerály. Pomohou vám posílit imunitu a vyhnout se rýmě a nachlazení. Také jsou důležitým spojencem proti podzimní a zimní únavě. Nestačí jen stále skloňovaný vitamín C, zjistěte, co tělu v zimním období chybí.

Reklama

Strádání v zimním období

Během dlouhých zimních měsíců bychom se nejraději přidali k živočichům, kteří dokáží zimu spolehlivě zaspat. Bojujeme s únavou, nervozitou i častým nachlazením. Na vině je nedostatek slunečního světla a omezený pohyb venku. Právě v zimním období byste měli tělu dopřát mnohem větší porci vitamínů. Kromě nedostatku vitamínů je organizmus v zimě zkoušený nadmírou alkoholu a nezdravých potravin, minimem pohybu, stresem a horší kvalitou spánku.

Ačkoliv první leden vybízí k plnění nejrůznějších předsevzetí, rozhodně se v zimním období nepouštějte do drastických redukčních diet. Vsaďte na výživná jídla s dostatečným obsahem živin, vitamínů a minerálů.

Ochranná látka, vitamín

Tělo potřebuje celé spektrum vitamínů. Vitamíny D a K si tělo umí vytvořit, ostatní vitamíny získáváme ze stravy. Vitamíny A, D, E, K patří k vitamínům, které jsou rozpustné v tucích. Nachází se v mase, rybách, vejcích, ale i v řadě mléčných výrobků. Vitamíny řady B a vitamín C jsou vitamíny rozpustné ve vodě.

Jak už název napovídá, vitamíny rozpustné v tucích dokáže tělo zpracovat jen tehdy, pokud je přijímáme s alespoň malým množstvím tuku. Vitamíny, které jsou v listové zelenině zpracuje tělo lépe, pokud má salát například zálivku z olivového oleje. Kdo zmíněné vitamíny přijímá částečně z doplňků stravy, měl by s nimi konzumovat malé množství tuku (pokud už nejsou rozpuštěny v kvalitním oleji).

V zimě vsaďte na D a C

Vitamín D je zodpovědný za hormonální hladinu, posiluje imunitu a podporuje zpracování vápníku. V létě má tělo dostatek vitamínu D, protože pobýváme často na slunci. Nedostatek vitamínu D se projeví únavou i zhoršením spánku. Dlouhodobý nedostatek vitamínu D zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Bohužel je jej v běžných potravinách minimálně. Částečně pomoci mohou játra a houby.

Reklama

V chladných měsících je zapotřebí doplňovat vitamín C. Pozor ale na to, aby pocházel z přírodních zdrojů. Nejvíce bohaté na vitamín C jsou šípky, rakytník, černý rybíz, ale i růžičková kapusta, květák, jahody nebo kiwi.

Doplňujte A, selen a zinek

Rozpustný v tucích je vitamín A, působí na kůži, kosti a zkracuje útrapy při nachlazení a nemoci. Stará se o imunitní systém a chrání buňky. Jeho bohatým zdrojem jsou játra, rybí tuk, vejce a mléčné výrobky. Najdete jej i v ovoci a zelenině. Sáhněte po mrkvi, žlutém ovoci a listové zelenině. Přírodním zdrojem vitamínu A je betakaroten. Betakaroten je v červeném, oranžovém a žlutém ovoci nebo zelenině.

Selen a zinek jsou důležité pro imunitní systém, jejich nedostatkem trpí většinová evropská populace. Nedostatek selenu je spojován s vyšším rizikem nádorových onemocnění. Nedostatek zinku se projevuje depresemi a zhoršenou odolností vůči stresu. Selen a zinek najdete v celozrnných obilovinách, oříšcích, avokádu i ve vnitřnostech. Dobrým zdrojem jsou tvrdé sýry, mořské plody a ryby.

Základ stravy v zimním období

Vraťte se ke kořenům a tradicím, konzumujte stravu, která byla v zimním období typická pro naše zeměpisné pásmo. V zimním období by měla být strava postavena na větším množství kvalitního masa, ryb a luštěnin. Chybět nesmí kvalitní tuky a komplexní sacharidy.

Zelenina by měla být tepelně upravená, například krátce dušená nebo vařená nad párou. Ze zeleniny vybírejte kysané zelí, bílé zelí, kapustu, pórek, kořenovou zeleninu a červenou řepu. Pokrmy dochucujte česnekem a cibulí. Po celou zimu vám vydrží uskladněná jablka a hrušky. Častěji si připravujte zeleninové polévky.

Kvaste a kličte

V zimním období jsou studnicí zdraví fermentované potraviny a klíčená semena. Nakládat na kvašení můžete jakoukoliv zeleninu, stačí jen vyrobit jednoduchý nálev a směs zeleniny zatížit kamenem nebo vložit do nádoby s těsnící pružinou. Pro klíčitele začátečníky jsou nejvhodnější semena mungo, hrášek, čočka nebo rychle rostoucí řeřicha.

Více vitamínů tělu dopřejete, když brambory připravíte ve slupce nad párou, luštěniny se dají přidat do salátů nebo z nich připravíte pomazánky. V letním období si připravujte misky mraženého ovoce a uskladněte je na zimu.

Denně se projděte na čerstvém vzduchu, vyzkoušet můžete i současný hit, otužování.

Zdroje: Doctena.com, IntegrativeNutrition.com, Express.co.uk, NutritionAustralia.org, Pressed.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 24.2.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama