Zimní jídelníček postavte na zahřívacích potravinách

Jistě jste již zaslechli, že se potraviny dle čínské medicíny rozdělují na zahřívací, ochlazovací a neutrální. V zimním období zařazujte do jídelníčku co nejčastěji potraviny zahřívací a potraviny neutrální. Představíme vám potraviny, po kterých se tělo příjemně zahřeje zevnitř.

Reklama

Změna nejen v šatníku

Během zimního období je pro nás přirozené, že změníme šatník a obuv. Máme jiné zvyklosti, upravený je i denní režim. Proto by mělo být stejnou samozřejmostí, pozměnit jídelníček. V zimním období zařazujte více sezónní suroviny a seznamte se s teorií čínské medicíny o zahřívacích potravinách. V zimě potřebuje tělo mnohem více energie na to, aby se zahřálo, základem by měly být vydatné polévky, maso, omáčky a kořeněná jídla.

Zahřívací potraviny

Zahřívací potravina může mít na dotek libovolnou teplotu (i studenou), přesto po jejím pozření tělo zaznamená příjemně hřejivé teplo. Čínská medicína určuje zahřívací potraviny podle jejich vnitřní energie. Zahřívací potraviny jsou ty, které podporují a urychlují cirkulaci krve. Zahřívací potraviny pomáhají s adaptací těla v zimním období, s jejich pravidelnou konzumací udržíte na uzdě rozkolísané emoce a prospějete vnitřním orgánům.

Po celý rok by je měli vyhledávat ti, kteří trpí pocity studených rukou a nohou, trápí je málo energie a nutkání na časté močení. Zahřívací potraviny potěší ty, kteří chtějí hubnout, podpoří funkci metabolismu až o 15 %.

Jídelníček ze zahřívacích potravin

K zahřívacím potravinám můžeme zařadit veškeré polévky a omáčky. Dále pokrmy, které připravujete vařením, pečením, dušením a restováním. Připravujte si drůbeží, hovězí a vepřové maso. Přidávejte sójovou omáčku, skořici, zázvor, pepř, cibuli nebo česnek. Nebojte se chilli, kurkumy, kari nebo zázvoru. Z příloh jsou vhodné jáhly, batáty, luštěniny, rýže a pohanka. V jídelníčku by neměly chybět tepelně upravené potraviny jako pórek, křen, celer nebo mrkev.

Namísto ranního pečiva si připravujte obilné kaše s vařeným ovocem, ke svačinám a večeřím zařazujte zeleninové a luštěninové polévky. Co nejvíce používejte výrazná koření. Do sladkých jídel je vhodná skořice nebo hřebíček.

Reklama

Oblíbené zahřívací potraviny

  • Dýně, batáty, křen.

  • Broskve, rozinky, sušené ovoce.

  • Maso a ryby.

  • Zvěřina a mořské plody.

  • Plísňové sýry, vejce a tuky.

Do polévek přidávejte zavářky a luštěniny pro zahuštění.

Nezapomínejte na vodu

Pití čisté vody je důležité po celý rok. V zimním období pijte vodu pokojové teploty. Aby měla prohřívací efekt, zamíchejte do ní skořici a ochuťte plátky pomeranče.

Do zahřívacího čaje

Nezapomínejte na teplé nápoje. Perfektní pro zimní období jsou čaje ze zázvoru nebo šípků. Zahřívací potravinou je med, minimálně v zimě vyměňte bílý cukr za med. Skořici a hřebíček můžete přidávat i do teplých nápojů. Na mlsání můžete vyzrát kvalitním kakaem, kvalitní horkou čokoládou nebo černým čajem slazeným medem.

Neutrální potraviny

Přemíra zahřívacích potravin může vést k nerovnováze. Budete ji vnímat jako neklid, hyperaktivitu, podrážděnost. V zimním období byste neměli zapomínat na neutrální potraviny a kombinovat je se zahřívacími jídly. Z ovoce zařazujte datle, fíky, švestky a nejrůznější bobuloviny. Ze zeleniny vybírejte co nejčastěji zelí, červenou řepu, hrášek a brambory.

Pozor na syrovou a studenou zeleninu. Podle čínské medicíny nemá v jídelníčku v zimním období místo. Po chladném salátu se musí tělo zahřát a jako obranu začne v zimním období ukládat tuky. Vhodným doplňkem zeleninových salátů jsou proto v zimním období teplá ztracená vejce, grilovaná masa nebo pečená zelenina.

Čínská medicína touhu těla zahřát se spojuje i s úbytkem energie a únavou, zahřívací potraviny vám pomohou, abyste se v zimě cítili lépe.

Zdroje: CNM.com, PingMingHealth.com, Medium.com, FertileGround.com.au, HereByDesign.net

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 12.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama