Jak se zahřát v zimě: Teplé nápoje s kořením to zvládnou hravě

Závidíte tiše medvědům zimní spánek? Ranní opouštění teplé a útulné postele během mrazivých dní netěší snad nikoho z nás. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si nejchladnější část roku zpříjemnit. Třeba prohřátím těla. A k tomu dopomohou i kořeněné teplé nápoje. Prozradíme, jak je připravit.

Reklama

Vsaďte na zahřívací ingredience

Pokud je nám chladno, obvykle sáhneme po horkém nápoji, nezřídka s nějakým tím alkoholem. Ve skutečnosti ale horký nápoj, stejně jako alkohol, tělo zahřát nedokáží. Ačkoliv budeme mít krátce pocit tepla, zároveň dojde k rozšíření cév, zejména povrchových krevních kapilár. To následně způsobí snížení tělesné teploty, a navíc se začneme více potit. Ve výsledku nám proto bude ještě větší zima.

Překonat chlad nám ale mohou pomoci teplé nápoje s obsahem zahřívacího koření. K těm nejúčinnějším patří skořice, kardamom, kurkuma, zázvor, badyán a hřebíček. Nejenže krásně prohřejí tělo, ale nápoj zajímavě dochutí a propůjčí mu příjemnou vůni.

Horká čokoláda s vůní skořice

Na přípravu kořeněné horké čokolády budete potřebovat 3 lžíce kakaového prášku, 2 šálky plnotučného mléka, 3 lžíce cukr (nebo dle chuti), ¼ lžičky vanilkového extraktu, špetku skořice a ¼ šálku čokoládových peciček.

Nejdříve důkladně rozmíchejte kakaový prášek s ¼ šálku mléka. Poté přijdete zbývající mléko a ostatní ingredience. Pomalu přibližně 2 minutu zahřívejte a průběžně míchejte, ale nevařte. Jakmile se zcela rozpustí i cukr a čokoláda, je hotovo. Lze podávat ozdobené šlehačkou a posypané skořicí.

Reklama

Svařený jablečný nápoj s rumem

Na kořeněný jablečný nápoj si nachystejte ½ lžičky hřebíčku, 3 kusy badyánu, 3 až 4 ruličky skořice, 8 šálků jablečného moštu nebo džusu a přibližně 1 šálek rumu.

Koření nejdříve krátce orestujte na pánvi, dokud se krásně nerozvoní. Přendejte do hrnce, přidejte jablečný mošt nebo džus. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum a zhruba 15 minut nechte pouze mírně probublávat. Nakonec slijte přes sítko do sklenic, dle chuti dochuťte rumem. Můžete ozdobit plátkem pomeranče, celou skořicí a badyánem.

Filtrovaná kořeněná káva se zázvorem

Budete potřebovat 50 gramů čerstvé mleté kávy, 2 lžíce zázvoru, ¼ lžičky mletého kardamomu, 300 ml mléka, 2 lžičky cukru, 5 lžic smetany ke šlehání, 15 gramů strouhané čokolády a 200 ml vody.

Mletou kávu, kardamom a zázvor vložte do kávového filtru. Z této směsi připravte filtrovanou kávu dle běžných zvyklostí. Mezitím dejte do hrnce mléko, přidejte cukr a ohřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Kávu přelijte do šálků, dolijte slazeným mlékem. Smetanu vyšlehejte a každý šálek ozdobte kopečkem šlehačky. Na závěr posypte strouhanou čokoládou.

Zkuste také další recepty na teplé nápoje.

Zdroje: mentalfloss.com, hillstreetgrocer.com, acouplecooks.com, awesomecuisine.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 21.11.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama