Lahodné vánoční drinky z celého světa

foto: Depositphotos

Svařák a punč patří k neochvějné klasice. Existuje ale i spousta dalších báječných drinků, které podtrhnou sváteční atmosféru. Zajímavě zpestří štědrovečerní tabuli, ale klidně si je můžete dopřát v průběhu celého adventního období.

Reklama

Bombardino (Itálie)

Bombardino je italský koktejl, který se tradičně vyrábí pouze ze 3 ingrediencí a servíruje se v malých šálcích na espresso. Podle legendy ho vymyslel majitel horské chaty v Alpách a s velkým úspěchem ho připravil pro prokřehlé lyžaře, aby se zahřáli.

Nápoj existuje v různých variacích, ale na základní recept potřebujete 50 ml vaječného likéru (např. Advocaat), 10 ml brandy, 1 vrchovatou lžíci čerstvé šlehačky a špetku skořice na ozdobení.

Reklama

Vaječný likér v menším hrnci ohřejte. Těsně před bodem varu vypněte (nikdy nenechávejte projít varem). Nalijte ho do šálku na espresso nebo malé sklenice, přidejte brandy a promíchejte. Na vrch dejte kopeček šlehačky a zlehka posypte skořicí. Ihned poté podávejte.

Glögg (Švédsko)

Místo klasického svařeného vína můžete vyzkoušet jeho švédskou alternativu. Původ nápoje sahá až do 17. století a v současnosti je oblíbený nejenom ve Švédsku, ale i v ostatních severských zemích, kde se popíjí během celého adventu.

Na přípravu potřebujete 750 ml červeného vína, 75 ml vodky, ½ šálku moučkového cukru, 1 lžičku vanilkového cukru, 2 tyčinky skořice, 15 hřebíčků, kousek sušeného zázvoru, 1 lžičku kardamomu, 3 kousky sušené hořké pomerančové kůry, 2 a ½ lžíce rozinek (odděleně), asi 20 loupaných blanšírovaných mandlí.

Do sklenice dejte skořici, hřebíček, zázvor, pomerančovou kůru, kardamom a 2 lžíce rozinek. Zalijte vodkou, zakryjte a nechte 1 až 7 dní louhovat (čím delší čas, tím bude mít nápoj intenzivnější vlastnosti). Po uplynutí doby nalijte vodku i s kořením do hrnce, přilijte víno a oba druhy cukru. Zahřívejte na teplotu zhruba 80 °C a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Před podáváním slijte přes síto. Do každé sklenice vložte na dno několik rozinek a mandlí, zalijte horkým nápojem.

zdroj: Depositphotos

Cola de Mono (Chile)

Cola de Mono je tradiční chilský alkoholický nápoj, který se vyrábí z vinného destilátu, kávy, mléka a směsi koření. Dobře chutná samotný, ale výtečně se hodí také k vánočnímu cukroví.

Budete potřebovat 4 šálky plnotučného mléka, 1,5 šálku vychlazené silné kávy, 1,5 šálku vinného destilátu (nejlépe chilské pisco) 1 šálek studené vody, 1 šálek krystalového cukru, 4 tyčinky skořice, 2 hřebíčky a 1 lžičku vanilkového extraktu.

Do hrnce dejte cukr, vodu, skořici a hřebíček. Na mírném plamenu povařte 5 minut a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté včetně koření přelijte do velkého džbánu. Přilijte mléko, kávu, vinný destilát a dochuťte vanilkou. Dobře promíchejte, překryjte a alespoň několik hodin nechte v chladu odležet.

zdroj: Depositphotos

Krupnikas (Litva)

Krupnikas je silný medový likér s pestrou paletou koření, jehož původ se připisuje benediktinům. Ti vymysleli recepturu údajně již někdy v 16. století. Záhy se však stal nápoj velmi oblíbený i mezi šlechtou. V současnosti se jedná o tradiční vánoční likér.

Připravte si 1000 ml konzumního lihu, 4 šálky vody, 2 šálky medu, 10 semínek kardamomu, ½ muškátového oříšku, 2 lžičky kmínu, 10 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, 4 tyčinky skořice, 2 lžičky celého pepře, špetku šafránu, kousek čerstvého zázvoru, kousek čerstvé kurkumy (volitelně), 3 proužky pomerančové kůry, 3 proužky citronové kůry a 1 lžíci vanilkového extraktu.

Semínka kardamomu a muškátový oříšek rozdrťte. Nasypte do hrnce, přidejte kmín, hřebíček, nové koření, skořici, pepř, šafrán, zázvor, kurkumu a obě citrusové kůry. Zalijte vodou a na mírném plamenu vařte, než se tekutina zredukuje na polovinu. Sceďte a dejte stranou.

Do velkého hrnce nalijte med. Přiveďte k varu a posbírejte veškerou pěnu. Přilijte obsah prvního hrnce a přidejte vanilkový extrakt. Sundejte z ohně, dejte stranou od tepelného zdroje a opatrně přilívejte konzumní líh. Přes noc nechte odstát a druhý den slijte do lahví. Uzavřete a 2 týdny nechte uležet. Před podáváním nápoj ohřejte, popíjí se teplý.

Zdroje: bbcgoodfood.com, nsidetherustickitchen.com, insider.com, swedishfood.com, thekitchn.com, allrecipes.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Jak se zahřát v zimě: Teplé nápoje s kořením to zvládnou hravě

Závidíte tiše medvědům zimní spánek? Ranní opouštění teplé a útulné postele během mrazivých dní netěší snad nikoho z nás. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si nejchladnější část roku zpříjemnit. Třeba prohřátím těla. A k tomu dopomohou i kořeněné teplé nápoje. Prozradíme, jak je připravit.

Chuť Vánoc z různých koutů světa

Vánoce jsou obdobím, kdy se rodiny schází kolem stolu, aby společně nasály vůni a chuť vánočních dobrot. Každá kultura má své vlastní tradiční recepty a speciality, které dodávají Vánocům unikátní punc. Připravte se na kulinářskou cestu kolem světa a objevte, jaké lahůdky zdobí vánoční stoly v jiných částech světa.

Vánoční radosti z kuchyně: Tipy na kreativní dárky, kterými potěšíte své blízké

Vánoce jsou obdobím radosti, lásky a sdílení. Co kdybyste letos udělali něco zvláštního a připravili osobní vánoční dárky přímo z kuchyně? Nejenže to bude originální gesto, ale i lahodné překvapení pro vaše blízké. Zde je pár nápadů na vánoční dárky, které můžete snadno připravit ve své vlastní kuchyni.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.