Lahodné vánoční drinky z celého světa

Svařák a punč patří k neochvějné klasice. Existuje ale i spousta dalších báječných drinků, které podtrhnou sváteční atmosféru. Zajímavě zpestří štědrovečerní tabuli, ale klidně si je můžete dopřát v průběhu celého adventního období.

Reklama

Bombardino (Itálie)

Bombardino je italský koktejl, který se tradičně vyrábí pouze ze 3 ingrediencí a servíruje se v malých šálcích na espresso. Podle legendy ho vymyslel majitel horské chaty v Alpách a s velkým úspěchem ho připravil pro prokřehlé lyžaře, aby se zahřáli.

Nápoj existuje v různých variacích, ale na základní recept potřebujete 50 ml vaječného likéru (např. Advocaat), 10 ml brandy, 1 vrchovatou lžíci čerstvé šlehačky a špetku skořice na ozdobení.

Vaječný likér v menším hrnci ohřejte. Těsně před bodem varu vypněte (nikdy nenechávejte projít varem). Nalijte ho do šálku na espresso nebo malé sklenice, přidejte brandy a promíchejte. Na vrch dejte kopeček šlehačky a zlehka posypte skořicí. Ihned poté podávejte.

Glögg (Švédsko)

Místo klasického svařeného vína můžete vyzkoušet jeho švédskou alternativu. Původ nápoje sahá až do 17. století a v současnosti je oblíbený nejenom ve Švédsku, ale i v ostatních severských zemích, kde se popíjí během celého adventu.

Reklama

Na přípravu potřebujete 750 ml červeného vína, 75 ml vodky, ½ šálku moučkového cukru, 1 lžičku vanilkového cukru, 2 tyčinky skořice, 15 hřebíčků, kousek sušeného zázvoru, 1 lžičku kardamomu, 3 kousky sušené hořké pomerančové kůry, 2 a ½ lžíce rozinek (odděleně), asi 20 loupaných blanšírovaných mandlí.

Do sklenice dejte skořici, hřebíček, zázvor, pomerančovou kůru, kardamom a 2 lžíce rozinek. Zalijte vodkou, zakryjte a nechte 1 až 7 dní louhovat (čím delší čas, tím bude mít nápoj intenzivnější vlastnosti). Po uplynutí doby nalijte vodku i s kořením do hrnce, přilijte víno a oba druhy cukru. Zahřívejte na teplotu zhruba 80 °C a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Před podáváním slijte přes síto. Do každé sklenice vložte na dno několik rozinek a mandlí, zalijte horkým nápojem.

zdroj: Depositphotos

Cola de Mono (Chile)

Cola de Mono je tradiční chilský alkoholický nápoj, který se vyrábí z vinného destilátu, kávy, mléka a směsi koření. Dobře chutná samotný, ale výtečně se hodí také k vánočnímu cukroví.

Budete potřebovat 4 šálky plnotučného mléka, 1,5 šálku vychlazené silné kávy, 1,5 šálku vinného destilátu (nejlépe chilské pisco) 1 šálek studené vody, 1 šálek krystalového cukru, 4 tyčinky skořice, 2 hřebíčky a 1 lžičku vanilkového extraktu.

Do hrnce dejte cukr, vodu, skořici a hřebíček. Na mírném plamenu povařte 5 minut a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté včetně koření přelijte do velkého džbánu. Přilijte mléko, kávu, vinný destilát a dochuťte vanilkou. Dobře promíchejte, překryjte a alespoň několik hodin nechte v chladu odležet.

zdroj: Depositphotos

Krupnikas (Litva)

Krupnikas je silný medový likér s pestrou paletou koření, jehož původ se připisuje benediktinům. Ti vymysleli recepturu údajně již někdy v 16. století. Záhy se však stal nápoj velmi oblíbený i mezi šlechtou. V současnosti se jedná o tradiční vánoční likér.

Připravte si 1000 ml konzumního lihu, 4 šálky vody, 2 šálky medu, 10 semínek kardamomu, ½ muškátového oříšku, 2 lžičky kmínu, 10 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, 4 tyčinky skořice, 2 lžičky celého pepře, špetku šafránu, kousek čerstvého zázvoru, kousek čerstvé kurkumy (volitelně), 3 proužky pomerančové kůry, 3 proužky citronové kůry a 1 lžíci vanilkového extraktu.

Semínka kardamomu a muškátový oříšek rozdrťte. Nasypte do hrnce, přidejte kmín, hřebíček, nové koření, skořici, pepř, šafrán, zázvor, kurkumu a obě citrusové kůry. Zalijte vodou a na mírném plamenu vařte, než se tekutina zredukuje na polovinu. Sceďte a dejte stranou.

Do velkého hrnce nalijte med. Přiveďte k varu a posbírejte veškerou pěnu. Přilijte obsah prvního hrnce a přidejte vanilkový extrakt. Sundejte z ohně, dejte stranou od tepelného zdroje a opatrně přilívejte konzumní líh. Přes noc nechte odstát a druhý den slijte do lahví. Uzavřete a 2 týdny nechte uležet. Před podáváním nápoj ohřejte, popíjí se teplý.

Zdroje: bbcgoodfood.com, nsidetherustickitchen.com, insider.com, swedishfood.com, thekitchn.com, allrecipes.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 7.12.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama