Flavonoidy: Objevte skryté hrdiny ve svém jídelníčku

Co mají společného citrusy, lesní ovoce, pohanka a zelený čaj? Pokud si je budete dopřávat pravidelně, podpoříte svou paměť, imunitu i srdce. V článku prozradíme také další bohaté zdroje flavonoidů a jejich prospěšné vlastnosti pro lidské zdraví.

Reklama

Co to je vitamín P

Pod označením vitamín P se ukrývá pestrá skupina rostlinných flavonoidů, která zahrnuje na několik tisíc různých polyfenolických sloučenin. Ty se nachází v různých částech rostlin, především v květech, listech a kůře. Jejich hlavní funkcí je chránit rostlinu před nežádoucími okolními vlivy.

Vitamín P použil poprvé významný biochemik, fyziolog a nositel Nobelovy ceny Albert Szent-Györgyi v roce 1936. Protože se ale nejedná o vitamín v pravém slova smyslu, v současnosti se tako skupina látek označuje častěji jako flavonoidy, případně bioflavonoidy.

Jak prospívají flavonoidy lidskému zdraví

1. Ochrana před oxidačním stresem

Flavonoidy patří k důležitým antioxidantům. To znamená, že mají schopnost vychytávat volné radikály a chránit buňky těla před oxidačním stresem. Mohou proto snižovat riziko některých druhů nádorů, stejně jako kardiovaskulárních onemocnění.

2. Posílení imunity

Konzumace potravin bohatých na flavonoidy podporuje přirozenou obranyschopnost organismu proti infekcím a různým chorobám.

3. Protizánětlivé účinky

Flavonoidy dokážou snižovat zánětlivé procesy v těle včetně chronických zánětů. Jejich konzumace tudíž přispívá k prevenci některých srdečních a autoimunitních onemocnění. Mohou také ulevit při alergiích.

Reklama

4. Pro zdravé cévy a srdce

Pravidelná konzumace zeleniny a ovoce s významným obsahem flavonoidů pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi, pozitivně ovlivňuje krevní tlak, stejně jako celkové zdraví cév a srdce.

5. Prevence cukrovky

Při denním příjmu alespoň 300 mg flavonoidů dochází k lepšímu využití glukózy a sacharidů, což snižuje riziko onemocnění cukrovkou.

6. Balzám pro mozek

Protože mají flavonoidy protizánětlivé vlastnosti a udržují zdravé cévy, mají rovněž pozitivní vliv na kognitivní funkce a průtok krve mozkem. Navíc přispívají i k ochraně mozkových buněk před poškozením.

7. Posilují účinnost vitamínu C

Flavonoidy zlepšují vstřebávání a možnosti využití vitamínu C, což ale platí i obráceně. Jestliže tedy člověk přijímá vitamín C společně s flavonoidy, jsou jejich účinky silnější.

Potraviny bohaté na vitamín P

Vitamín P neboli flavonoidy se nachází takřka ve všech druzích ovoce a zeleniny. K nejvíce ceněným a nejbohatším zdrojům patří:

  • citrusové plody (citrony, limetky, grapefruity, pomeranče)

  • lesní ovoce (borůvky, brusinky, maliny, ostružiny)

  • hrozny a hroznové víno

  • zelený čaj

  • cibule (zejména červená odrůda)

  • sója a sójové produkty (například sójové tofu a mléko)

  • kakao (včetně kvalitní alespoň 70 % čokolády)

  • brokolice a růžičková kapusta

  • některé bylinky a koření (petržel, šalvěj, zázvor, kopřiva, dubová kůra aj.)

  • pohanka

Nejznámější zástupci flavonoidů

Quercetin

Quercetin (též kvercetin) patří mezi nejrozšířenější flavonoidy. Hojně je obsažen například v cibuli, jablkách, červeném víně a zeleném čaji. Působí jako antioxidant, je protizánětlivý a naznačuje zajímavý potenciál u onemocnění rakovinou.

Rutin

Nachází se zejména v citrusech (nejvíce v bílé části dužiny), pohance, plodech šípku, zeleném čaji, plodech a květech hlohu. Posiluje cévní stěny a snižuje jejich propustnost. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Kaemperol

Najdeme ho mimo jiné v jablcích, brokolici, jahodách, hroznovém víně, pórku, cibuli a ginkgo bilobě. Působí antioxidačně, protizánětlivě, přispívá k ochraně srdce a cév.

Apigenin

Mezi nejznámější zdroje apigeninu patří petržel, celer, kopr a květy heřmánku. Může snižovat riziko některých nádorů a neurodegenerativních onemocnění, je protizánětlivý a chrání buňky před oxidačním stresem.

Luteolin

Luteolit je obsažen především v zelených druzích zeleniny (brokolice, špenát, kapusta, salát), jeho dalším zdrojem jsou citrusy, cibule a česnek, červená paprika, artyčok, slunečnicová semínka. Tento flavonoid je antioxidant, má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu a podporuje kognitivní zdraví.

Zdroje: webmd.com, medicinenet.com, webmd.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 30.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama