Co se skrývá za mnohdy až zázračnými schopnostmi superpotravin? Jsou to antioxidanty.

Acai berries, losos, avokádo a zelí to jsou jen pár ze stovek potravin, které jsou v posledních letech známy jako superpotraviny. Superpotravina je ale většinou opravdu jen marketingový název, který vás má přesvědčit, že potravina je plná živin, které posílí vaše zdraví a zlepší výkonnost.

Reklama

Co byste tedy opravdu měli hledat v superpotravinách kromě vysokého obsahu vitamínů a minerálů? Jsou to antioxidanty - sloučeniny, které chrání vaše buňky před předčasným stárnutím bojem proti oxidaci a zánětu. Čím více jich ve stravě máte tím lépe.

Sundejme tedy masku superpotravinám a podívejme se na antioxidanty, díky kterým mají tyto potraviny zázračný vliv na naše tělo.

Antioxidanty brání naše tělo bojem s molekulami, které způsobují oxidační stres. Oxidační stres neboli nadměrná oxidace v našem těle, má původ v nerovnováze mezi antioxidanty a volnými radikály. Volné radikály jsou molekuly, kterým chybí jeden elektron a udělají cokoliv, aby ho získali zpět. Některé vznikají v našem těle přirozeně, jiné jsou výsledkem špatné stravy, kouření, pití alkoholu, nadměrným vystavováním se UV záření apod.

Oxidace nastává, když tyto volné radikály reagují agresivně na ostatní molekuly ve snaze ukrást jim jejich elektrony. Tato oxidace může měnit vaši DNA nebo poškodit důležité součásti vašich buněčných membrán. Chronický oxidační stres může vést k poškozeným buňkám, zánětu a chronickým onemocněním, jakými jsou například kardiovaskulární onemocnění, diabetes a rakovina.

Antioxidanty jsou molekuly, které volným radikálům poskytnou elektron, aby zabránily jejich působení, aniž by se sami změnily ve volné radikály. To znamená, že dostatečný příjem antioxidantů je prevencí proti oxidaci, čímž chrání vaši DNA a působí preventivně proti problémům, které mohou nastat vlivem poškození buněk či zánětu.

Reklama

Ale jak už to bývá, tak čím je člověk starší, tím méně jeho tělo produkuje antioxidantů, takže pochopení, jaké antioxidanty jsou nejúčinnější a jaké jsou jejich nejlepší zdroje vám pomůže zůstat silnými a zdravými, jak dlouho to jen půjde. Nyní tedy přejdeme k popisu 7 nejúčinnějších antioxidantů.

Glutathion

Pokud je jen jediný antioxidant, který byste si měli zapamatovat, pak je to právě tento. Není náhodou, že se mu přezdívá král antioxidantů. Jeho přítomnost v těle je zásadní pro detoxikaci a zvýšení výkonu každé buňky v těle. Tento supersilný antioxidant je přirozeným detoxikačním činidlem ve vašem těle: chrání proti zánětu, oxidaci a toxinům, zatímco podporuje funkci vašich mitochondrií, posiluje imunitu a obnovuje ostatní antioxidanty a enzymy.

Přestože si ho naše tělo produkuje určité množství, život v dnešním znečištěném a vysoce stresujícím světě může být příčinou rychlého vyčerpání zásob tohoto antioxidantu. Proto je dobré brát doplněk stravy s tímto antioxidantem nebo dát tělu látky, které jsou stavebními bloky glutathionu, aby si mohlo vytvořit svůj vlastní. Jsou jimi n-acetyl-l-cysteine, glutamin, kyselina alfa-lipoová nebo tzv. grass fed syrovátkový protein (tzn. z mléka volně se pasoucích krav).

Koenzym Q10

Koenzym Q10 je dalším silným antioxidantem, který naše tělo produkuje a je jím využíván k ochraně buněčných membrán. Jeho antioxidační schopnosti jsou nezbytné pro buněčnou komunikaci, mitochondriální funkce a tvorbu ATP. Nízké hladiny koenzymu Q10 jsou spojeny s řadou onemocnění, včetně neurodegenerativních, kardiovaskulárních, diabetu a rakoviny. S přibývajícím věkem tělo ztrácí schopnost přeměňovat koenzym Q10 do jeho aktivní formy ubiquinolu. Proto je dobré zařadit do svého jídelníčku potraviny bohaté na tuto aktivní formu, jimiž jsou vnitřnosti a tučné ryby.

Vitamin C

Kromě toho, že je důležitý pro tvorbu kolagenu a posiluje imunitní systém, je vitamin C také silným antioxidantem. Lehce totiž předává elektron volným radikálům, čímž zabraňuje nadměrné oxidaci v těle. Je také v těle používán pro výrobu výše popsaného glutathionu. Zařaďte proto do své stravy potraviny bohaté na vitamin C, jako jsou brokolice, špenát, batáty... Nicméně může být problém získat dostatečné množství ze stravy, proto je vhodné ho užívat i z doplňků stravy.

Vitamin E

Jedná se o v tucích rozpustný vitamin, který chrání membrány vašich buněk před oxidací a poškozením. Hraje velkou roli při ochraně vaší kůže před poškozením a stárnutím, způsobeným volnými radikály vznikající vystavováním se UV záření. Existuje celkem 8 forem vitaminu E, přičemž naše tělo nejvíce preferuje vitamin E ve formě tokoferolu. Příjem vitaminu E zvýšíte, pokud do svého jídelníčku zahrnete více ořechů, semínek a olivového oleje.

Kyselina alfa-lipoová (ALA)

Je známa jako univerzální antioxidant, díky její schopnosti snižovat oxidační stres napříč celým tělem. Studie poukazují na schopnost ALA snižovat hladinu glukózy u lidí trpících diabetem, zlepšovat činnost mitochondrií a bojovat proti předčasnému stárnutí. ALA má také neuroprotektivní schopnost a vykazuje protirakovinné účinky, dále také působí protizánětlivě. Mezi její nejlepší účinky patří schopnost obnovy antioxidační schopnosti u vitaminu C, vitaminu E a glutathionu. Naše tělo si vytváří určité množství ALA pro pokrytí základních potřeb, ale k využití jejího antioxidačního potenciálu je třeba větší množství. Proto je dobré její příjem zvýšit konzumací masa, vnitřností nebo užitím suplementu s obsahem ALA.

Astaxanthin

Tento účinný antioxidant je tím, co dává masu divokého lososa a korýšů jejich načervenalou barvu. Astaxanthin je vysoce efektivní antioxidant, který chrání před oxidačním stresem váš mozek, nervovou soustavu, srdce a zvyšuje množství energie produkované mitochondriemi. Astaxanthin je známý jako ochránce očí a kůže. Zpomaluje a odvrací degeneraci oka spojenou se stárnutím a hromadí se ve vaší kůži, aby vás ochránil před UVA zářením a zabránil tak tvoření vrásek a poškození kůže, způsobených tímto zářením. Astaxanthin můžete především získávat konzumací divokého lososa nebo užíváním doplňku stravy s krillovým olejem.

Flavonoidy

Flavonoidy jsou skupinou rostlinných chemikálií s antioxidačním efektem, které podporují paměť, učení a kognitivní funkce tím, že chrání váš mozek před oxidací a zánětem. Můžete je nejhojněji najít v bobulovitém ovoci, čajích, kakaových bobech a kávě.

Dvěma nejvíce zajímavými flavonoidy jsou:

Resveratrol: Můžete ho najít v kakaových bobech, červeném víně a slupkách hroznů a borůvek. Mezi jeho schopnosti patří posílení kardiovaskulárního systému, ochrana pokožky a ochrana před rakovinou a Alzheimerovou chorobou.

Fisetin: Nedávné studie prováděné na myších zjistili, že fisetin prodlužuje délku života cca o 10 % a zlepšuje i jeho kvalitu (co se zdravotní stránky týče). Probíhají klinické studie, aby se zjistilo, zda je tomu také u lidí. Nicméně určitě nebude na škodu, pokud do své stravy zařadíte potraviny fisetin obsahující, kterými jsou jahody, jablka a okurky. Fisetin se zdá být také slibný při ochraně před mrtvicí, Alzheimerovou chorobou a depresí, dále také pomáhá snižovat zánět v těle.

Reklama

Autor: Dominik Malý, 15.4.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama