Stáří nezastavíte, ale můžete jej zpomalit vhodnými potravinami

Oblíbená česká herečka kdysi odpovídala na otázku, jak se dá zastavit stáří. Vtipně zareagovala, že smrtí. Zastavit stáří opravdu nedokážeme, ale můžeme jej zpomalit, pokud do jídelníčku zařadíme vhodné potraviny. Jaké anti-aging potraviny vybrat?

Reklama

Ve středním věku upravte jídelníček

Není sporu o tom, že byste se zdravému stravování měli věnovat po celý život a vést k němu i děti. Přesto je v životě několik výstražných majáků, které vás upozorní, že je čas na změnu, pokud jste jídelníček zanedbávali. Těmi je pozvolné přibírání na váze, problémy s klouby a samozřejmě dosažení čtyřicátého či padesátého roku života.

Po čtyřicátém roce života nastává zpomalení řady fyziologických funkcí, tělo hůře vstřebává živiny, častěji se objevuje únava a bolesti hlavy.

Po čtyřicítce i padesátce si můžete udržet vitalitu a věnovat se aktivnímu životnímu stylu, když kromě pravidelného pohybu budete pečovat o skladbu jídelníčku.

Důležité je i pracovat na psychické pohodě, naučte se odpočívat a odbourávat stres.

Reklama

Doplňte vitamín D

S přibývajícím věkem je třeba doplnit vápník a hořčík. Zvýšenou pozornost ale věnujte vitamínu D. Má protinádorový vliv a pomáhá se vstřebáváním vápníku. Vitamín D je v tučných rybách, plnotučném kravském mléce, tvrdých sýrech nebo v hovězích játrech. Výborným zdrojem vitamínu D jsou i vejce z domácího chovu.

Citron a limetky bohaté na C

Citrusy jsou nabité vitamínem C, ten je nezbytný pro správné fungování imunitního systému. Citrusy jsou silným antioxidantem, mimo jiné zlepšují i vzhled pokožky. Citronová šťáva pomáhá při detoxikačních kůrách, podporuje správné fungování metabolismu. Draslík z citronu podpoří činnost mozku a nervové soustavy.

Opomíjená brokolice

V jídelníčku ji nemáme často, a to je škoda. Brokolice zpomaluje proces stárnutí, podporuje správnou činnost srdce. Má vysoký obsah vlákniny, ta udržuje trávící soustavu v dobré kondici. Brokolice vyživuje chrupavky a podporuje svalstvo.

Syrová mrkev

Výborným zdrojem vitamínů je mrkev. Nejvíce výživných látek představuje syrová mrkev. Můžete si ji připravit do salátů nebo jako tyčinky s dipem. Mrkev je bohatá na karoten, ten zlepšuje stav pleti, podporuje zrak, imunitní systém a je prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

Avokádo namísto majonézy

Avokádo je dobrým zdrojem zdravého tuku a vitamínů. Mimo jiné prospívá pokožce. Avokádem se dají nahradit salátové dresinky a majonéza. Zdrojem zdravých tuků je i olivový olej, ten podporuje správné vstřebávání živin.

Rozzářená pleť po ovoci

Pleti pomáhá drobné ovoce, dopřejte si častěji borůvky, jahody, maliny, ostružiny, brusinky. Pleti prospějete i meruňkami. Proces stárnutí dokáže zpomalit i pravidelná konzumace čerstvých švestek nebo červené řepy.

Okořeňte stravu kurkumou

Kurkuma obsahuje kurkumin, silný antioxidant. Kurkumin stimuluje buňky, ale je potřeba jej používat společně s pepřem. Jako koření můžete použít kari koření.

Mlsejte pro mládí

Potravinou bohatou na antioxidanty je kakao, vůbec se nebojte čokolády. Čokoláda by měla obsahovat min 70 % kakaa. Ke svačinkám si přidejte i pekanové nebo vlašské ořechy. Výborná jsou i lněná semínka, která si můžete dát do jogurtů.

Omlazující nápoje

Vypravte se na procházku a přineste si šípky. Šípkový čaj je výborným omlazujícím nápojem. Podobný účinek má i zelený čaj nebo čaj připravený z čerstvého zázvoru. Výraznou chuť a anti-aging účinky má také čaj z čerstvé máty peprné.

Středomořská strava

Chcete kompletní recept na zpomalení stárnutí? Pak se inspirujte středomořskou stravou. Je lehká a výživná. Co nejčastěji zařaďte do jídelníčku ryby a plody moře. Ryby jsou důležitým zdrojem jódu, ten podporuje činnost štítné žlázy. Dobře zvolená strava je bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné pečivo, mléčné výrobky, luštěniny a olivový olej.

Zdroje: RedBookMag.com, SioBeauty.com, SivanaSpirit.com, EatingWell.com, HealthLine.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 19.10.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama