Acai berries, losos, avokádo a zelí to jsou jen pár ze stovek potravin, které jsou v posledních letech známy jako superpotraviny. Superpotravina je ale většinou opravdu jen marketingový název, který vás má přesvědčit, že potravina je plná živin, které posílí vaše zdraví a zlepší výkonnost.
Vyměňte okurek za čokoládu. Proč potřebujeme antioxidanty?
Antioxidanty zpomalují stárnutí organizmu a pomáhají správné funkci imunitního systému. Proč jsou pro tělo tolik důležité a kde nalezneme jejich zdroje? Jak je správně zařadit do jídelníčku?
Co jsou to antioxidanty
Antioxidanty neboli protikyslíkové látky pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Antioxidanty zpomalují procesy oxidace v organizmu, tím pomáhají především imunitnímu systému a zmírňují proces stárnutí.
Nebezpečí nahromaděných volných radikálů
Volné radikály vznikají jako vedlejší produkt látkové výměny. Mají nepárový počet elektronů, proto se naváží na další prvky a těm jeden elektron vezmou (zpravidla poškodí buňky). Postupně vzniká řetězová reakce.
Nahromadění volných radikálů v organizmu způsobuje takzvaný oxidační stres. Ten je spojován s kardiovaskulárními onemocněními, onemocněním očí, ale i s cukrovkou, Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou, a dokonce i nádorovými onemocněním. Organizmus zatížený oxidačním stresem rychleji stárne, má potíže s imunitou a často trpí na virové infekce.
Jak působí antioxidant
Antioxidant je prvek, který předá jeden elektron volnému radikálu. Tím neutralizuje negativní působení volných radikálů a ochrání buňky.
I bez jednoho elektronu jsou antioxidanty stabilní a nepromění se na volný radikál.
Rozdělení antioxidantů
Přírodní antioxidanty – kyselina askorbová (vitamin C), vitamin E, vitamin A, B6, zinek, selen, alfa-lipoová kyselina, betakaroten aj. Syntetické antioxidanty – syntetické antioxidanty se přidávají zejména do rostlinných olejů a margarínů, pomáhají zachovávat jejich chuť.
Kdy se hromadí volné radikály v těle
Hromadění volných radikálů v těle podporuje nezdravý životní styl, kouření, alkohol, nezdravá strava a stres. Negativní vliv má i znečištěné prostředí, ozón ze slunečního záření a vysoké užívání léčiv. Problém mají osoby s nedostatečnou tělesnou aktivitou nebo naopak s nadměrnou fyzickou zátěží. Potíže se mohou projevit i po prodělané virové infekci nebo zánětu.
Které potraviny obsahují antioxidanty
- čokoláda – antioxidantem je kakao, tedy je třeba sáhnout po čokoládě s obsahem kakaa vyšším než 70 %
- pekanové ořechy – kromě antioxidantů jsou zdrojem zdravých tuků a minerálů, mají však vysokou kalorickou hodnotu
- borůvky, jahody, maliny a jiné lesní ovoce – drobné bobuloviny mají vysoký obsah antioxidantů, přitom zaženou chuť po sladkostech
- artyčoky – chutný bodlák, který můžete přidat do polévek nebo salátů je bohatým zdrojem antioxidantů
- kapusta – z kapusty můžete vybrat kadeřavou kapustu zabarvenou do červena nebo tradiční kapustu, je i bohatým zdrojem vápníku
- červené zelí – červené zelí obsahuje hodně vitamínů C, A a K, důležitá je jeho krátká příprava povařením nebo restováním
- červená řepa – červená řepa je zelenina, která zvládne dlouhou dobu skladování, je vhodným zdrojem antioxidantů zejména v zimním období
Různorodost je důležitá, vybírejte všechny barvy
Není správné, vybrat si jen jeden druh potraviny a domnívat se, že tím je potřeba antioxidantů naplněna. Vybírejte podle barev a zařazujte různé barvy během dne.
- bílá – česnek, květák, cibule, čínské zelí, banán, bílá ředkev
- červená – jablka, rajčata, jahody, maliny
- oranžová – mrkev, pomeranč, meruňky, dýně, batáty, mango
- žlutá – papája, papriky, kukuřice
- zelená – špenát, listové saláty, brokolice, chřest, pórek, cuketa
- fialová – černý rybíz, borůvka, červené zelí
Jak zařazovat ovoce a zeleninu do jídelníčků
Během dne byste měli zkonzumovat 3 porce zeleniny a dvě porce ovoce. Pro zjednodušení si porci představte jako dlaň. Zařaďte zeleninu k pečivu u snídaně, jako salát k hlavnímu chodu u oběda a u večeře. Ovoce by pak mělo mít místo jako dopolední a odpolední svačina.
Přečtěte si více na téma
Související články
Co se skrývá za mnohdy až zázračnými schopnostmi superpotravin? Jsou to antioxidanty.
Acai berries, losos, avokádo a zelí to jsou jen pár ze stovek potravin, které jsou v posledních letech známy jako superpotraviny. Superpotravina je ale většinou opravdu jen marketingový název, který vás má přesvědčit, že potravina je plná živin, které posílí vaše zdraví a zlepší výkonnost.
Stáří nezastavíte, ale můžete jej zpomalit vhodnými potravinami
Oblíbená česká herečka kdysi odpovídala na otázku, jak se dá zastavit stáří. Vtipně zareagovala, že smrtí. Zastavit stáří opravdu nedokážeme, ale můžeme jej zpomalit, pokud do jídelníčku zařadíme vhodné potraviny. Jaké anti-aging potraviny vybrat?
Hořká čokoláda a zdravotní přínosy její konzumace
Hořká čokoláda je plná živin, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví. Je vyrobena z kakaových bobů a je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů na planetě. Studie ukazují, že hořká čokoláda může zlepšit vaše zdraví a snížit riziko srdečních chorob.