Vyměňte okurek za čokoládu. Proč potřebujeme antioxidanty?

Antioxidanty zpomalují stárnutí organizmu a pomáhají správné funkci imunitního systému. Proč jsou pro tělo tolik důležité a kde nalezneme jejich zdroje? Jak je správně zařadit do jídelníčku?

Co jsou to antioxidanty

Antioxidanty neboli protikyslíkové látky pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Antioxidanty zpomalují procesy oxidace v organizmu, tím pomáhají především imunitnímu systému a zmírňují proces stárnutí.

Nebezpečí nahromaděných volných radikálů

Volné radikály vznikají jako vedlejší produkt látkové výměny. Mají nepárový počet elektronů, proto se naváží na další prvky a těm jeden elektron vezmou (zpravidla poškodí buňky). Postupně vzniká řetězová reakce.

Nahromadění volných radikálů v organizmu způsobuje takzvaný oxidační stres. Ten je spojován s kardiovaskulárními onemocněními, onemocněním očí, ale i s cukrovkou, Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou, a dokonce i nádorovými onemocněním. Organizmus zatížený oxidačním stresem rychleji stárne, má potíže s imunitou a často trpí na virové infekce.

Jak působí antioxidant

Antioxidant je prvek, který předá jeden elektron volnému radikálu. Tím neutralizuje negativní působení volných radikálů a ochrání buňky.

I bez jednoho elektronu jsou antioxidanty stabilní a nepromění se na volný radikál.

Rozdělení antioxidantů

Přírodní antioxidanty – kyselina askorbová (vitamin C), vitamin E, vitamin A, B6, zinek, selen, alfa-lipoová kyselina, betakaroten aj. Syntetické antioxidanty – syntetické antioxidanty se přidávají zejména do rostlinných olejů a margarínů, pomáhají zachovávat jejich chuť.

Kdy se hromadí volné radikály v těle

Hromadění volných radikálů v těle podporuje nezdravý životní styl, kouření, alkohol, nezdravá strava a stres. Negativní vliv má i znečištěné prostředí, ozón ze slunečního záření a vysoké užívání léčiv. Problém mají osoby s nedostatečnou tělesnou aktivitou nebo naopak s nadměrnou fyzickou zátěží. Potíže se mohou projevit i po prodělané virové infekci nebo zánětu.

Které potraviny obsahují antioxidanty

Různorodost je důležitá, vybírejte všechny barvy

Není správné, vybrat si jen jeden druh potraviny a domnívat se, že tím je potřeba antioxidantů naplněna. Vybírejte podle barev a zařazujte různé barvy během dne.

Jak zařazovat ovoce a zeleninu do jídelníčků

Během dne byste měli zkonzumovat 3 porce zeleniny a dvě porce ovoce. Pro zjednodušení si porci představte jako dlaň. Zařaďte zeleninu k pečivu u snídaně, jako salát k hlavnímu chodu u oběda a u večeře. Ovoce by pak mělo mít místo jako dopolední a odpolední svačina.

Od: Iva V, 21.9.2020