Nejdříve si o česneku obecně něco povíme. Česnek je vytrvalá bylina, řadící se do čeledi amarylkovitých, a pěstuje se vysazováním jednotlivých stroužků na jaře či na podzim. Pochází ze střední Asie, původní vlastí je Mongolsko a Kirgizské stepi, odtud putoval do Číny. Ve velkém se pěstoval také v Egyptě, Řecku i Římě. Česnek se vyznačuje charakteristickým aroma, způsobeným silicí, která se nazývá alliin.
TOP 15 potravin pro posílení imunity
Imunitní systém je důležitý obranný štít, který naše tělo chrání před škodlivými vlivy včetně virů, bakterií a dalších patogenů. Aby ale dobře fungoval a byl účinnou prevencí nemocí, je třeba o něj řádně pečovat. Posílit ho může i změna v jídelníčku. Které potraviny by v něm neměly chybět?
1. Česnek
Česnek je jedním z nejúžasnějších darů přírody k posílení přirozené obranyschopnosti. Představuje opravdu silného pomocníka v boji proti virům, bakteriím a plísním. Svým složením nejenže podporuje imunitu, ale může zkrátit dobu léčby u již probíhajícího onemocnění.
2. Zázvor
Oblíbený zázvor, pro který je charakteristická štiplavá chuť, vyniká obsahem antioxidantů. I on je proto vynikajícím prostředkem k posílení imunity. Lze ho přidávat do čaje, případně pokrájet na kousky, smíchat s medem a podávat na lžičku.
Zázvorový čaj pomáhá na nachlazení i proti jiným neduhům. Když překonáte mírně štiplavou chuť, dostáváte téměř všelék plný blahodárných složek. Prospívá kostem, zubům i pokožce.
3. Borůvky
Borůvky jsou právem považovány za jeden z nejzdravějších druhů ovoce. Ukrývají v sobě pestrou paletu antioxidantů, ale i dalších významných mikroživin, které jsou klíčové pro udržení normální imunity. Také konzumace dalších druhů lesních plodů (ostružiny, maliny, brusinky), přispívá k posílení přirozené obranyschopnosti.
4. Med
Med je bohatý na antioxidanty, navíc má antibakteriální, antivirové a fungicidní vlastnosti. Je vynikající jako prevence před onemocněním, ale úlevu může přinést i během probíhajícího nachlazení či chřipky. Osvědčil se zejména při kašli a bolesti v krku.
5. Šípek
Odnepaměti se používání v lidovém léčitelství jako prevence proti respiračním i jiným chorobám plody šípků. A není divu, jsou totiž skvělým zdrojem provitamínu A, vitamínů C a E, navíc v nich najdeme rutin, hořčík, třísloviny, flavonoidy a další účinné látky. Šípky se hodí především pro přípravu čaje.
Na přípravu lahodného domácího šípkového čaje postačí trocha sušeného šípku. Nasbírat jej můžete na spoustě míst v naší bohaté přírodě, třeba během podzimních procházek, a nasušit si jej do zásoby na celou zimu. Pokud máte k dispozici šípek ještě čerstvý, můžete připravit lahodný čaj i z něho. Bleskový nápoj od tohoto receptu ale nečekejte, připravit dobrý šípkový čaj chce čas. ### Aby lépe chutnal... Takto připravený čaj je nejen lahodný, ale také plný vitaminu C a dalších prospěšných látek, …
6. Kurkuma
Kurkuma je tradiční součástí slavného kari koření, ale pozornost si zaslouží i samostatně pro lehce nahořklou chuť a nádhernou zlatavě žlutou barvu. Obsažené barvivo kurkumin je navíc vynikajícím přírodním prostředkem pro posílení imunity.
7. Hořká čokoláda
Příliš mnoho mlsání škodí, ale pokud si dopřejete hořkou čokoládu v rozumné míře, pozitivně tím ovlivníte svou imunitu. Obsahuje totiž zajímavou paletu minerálních látek, stejně jako antioxidanty, které chrání buňky před oxidativním stresem.
8. Špenát
Špenát patří k nezdravějším druhům listové zeleniny. Je bohatý na řadu důležitých látek, které působí pozitivně na správné fungování imunitního systému. Mimo jiné v něm najdeme provitamín A, vitamín C a také mnoho antioxidantů.
9. Olivy a olivový olej
Olivy a olivový olej představují oblíbenou součást jídelníčku mnoha zemí po celém světě. Podle odborníků se mohou mít i protizánětlivé účinky a účinně podporují imunitní systém. Pozitivně ovlivňují také srdce a cévy, mohou být proto prevencí před některými civilizačními chorobami.
10. Tučné ryby
Ryby by v jídelníčku neměly chybět. Zejména tučné druhy ryb, mezi které patří například losos, tuňák, makrela či úhoř, představují významný zdroj omaga-3 mastných kyselin. Ty jsou velice důležité pro posílení imunity, navíc působí protizánětlivě.
11. Mandle
Mandle mají skvělou chuť, jsou výživné a zdravé. Jsou v nich zastoupeny nenasycené mastné kyseliny, vitamíny E, B, mají rovněž významný obsah vápníku. Jejich bohaté složení jim propůjčuje zajímavé antivirotické a antibakteriální vlastnosti.
12. Slunečnicová semínka
Také semínka by měly být nedílnou součástí jídelníčku. Konzumací slunečnicových semínek zajistíte tělu pořádnou dávku vitamínu E, ale také vitamín B, zinek a selen. Zejména oba zmíněné minerály jsou stěžejní pro udržení správné činnosti imunitního systému.
13. Brokolice
Brokolice se může pochlubit obsahem široké škály mikroživin, mezi kterými nechybí ani vitamín A a C. Za zmínku stojí rovněž antioxidant glutathion, který přispívá k odstranění toxinů z organismu a posiluje ochranu proti bakteriím, virům a dalším nežádoucím mikroorganismům.
14. Červená paprika
Zelenina je důležitým zdroje vlákniny a dalších cenných živin, které udržují dobré zdraví. Červená paprika navíc vyniká vysokým obsahem vitamínů C, a proto působí pozitivně na imunitu. Kromě toho obsahuje zajímavé množství provitamínu A, rutinu, luteinu a řady minerálních látek.
15. Citrusy
Citrony, limetky, pomeranče, grapefruity mají nejenže příjemnou osvěžující chuť, ale zároveň představují významný zdroj vitamínu C. Ten je jedním z nejdůležitějších vitamínů vůbec, mimo jiné působí proti virům a eliminuje zánětlivé procesy v těle.
Pouze jedna potravina neobsahuje všechny důležité látky pro posílení přirozené obranyschopnosti organismu. Jídelníček by měl být proto pestrý a zahrnovat různé druhy potravin. Kromě zdravé a vyvážené stravy ovlivňuje pozitivně imunitní systém také dostatek tekutin, vydatný spánek a eliminace stresu.
Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, bhg.com, lifespan.org, webmd.com