Vyměňte sirup na kašel za potraviny podporující imunitu dětí

Školka, škola nebo jen chladnější podzimní období a vaše dítě už zase leží v posteli s teplotou, rýmou a kašlem. Zdá se to být nekonečný boj a vy se domníváte, že je to doba, která se musí přetrpět. Omyl. Dětskou imunitu můžete úspěšně posílit vhodným jídelníčkem.

Reklama

Dětský imunitní systém se vyvíjí první léta

Imunitní systém je jiné označení pro obranyschopnost organizmu. Jak už z názvu vyplývá, má za úkol chránit děti i dospělé před škodlivými vlivy vnějšího prostředí. Pokud nefunguje správně, jedinec je náchylný na infekční a jiná onemocnění.

Imunitní systém tvoří soubor buněk, mikroorganizmů a orgánů. Nejprve chrání tělo kůže a sliznice. Pokud se bakterie a viry dostanou do těla, leukocyty spustí obrannou reakci.

Vrozená a získaná imunita

Vrozená imunita je daná genetickými predispozicemi, ale získanou imunitu můžete velmi úspěšně podpořit. Až 80 % imunitního systému sídlí ve střevech a ovlivňuje jej střevní mikroflóra.

Dětské kolektivy a vysoká nemocnost

Strašákem rodičů je zejména první nástup do školky, do dětské skupiny nebo pravidelné kroužky. Dítě, které do té chvíle nebylo nemocné začíná bojovat s rýmou a kašlem, a to v až děsivé četnosti. U starších dětí pak klesá frekvence onemocnění, ale ani ty nemají vyhráno.

Jak posílit imunitu dětí

Rady na posílení dětské imunity jsou prastaré a osvědčené. Dítě by mělo mít dostatek spánku a spát v dobře vyvětrané místnosti. Pozor na přetápění místnosti. Délka spánku dětí by se měla pohybovat okolo 10 hodin, záleží na věku dítěte.

Reklama

Zvyšte hygienu v době infekce. Jakmile dítě onemocní, dbejte na častější mytí rukou. Okamžitě po ústupu infekce vyměňte zubní kartáčky.

Děti by měly mít během roku dostatek pohybu, a to na čerstvém vzduchu. Snažte se s nimi jít ven za každého počasí. Děti by měly být oblečeny dostatečně, ale ne přehnaně. Mírné otužování je vítané, nesmí však vést k prochladnutí.

Potraviny podporující imunitní systém

Pestrá a vyvážená strava je základem pro správné fungování imunitního systému. Ovoce a zelenina nesmí na talíři chybět, a to v několika porcích. Jednoduchou pomůckou je, podávat porci zeleniny nebo ovoce ke každému dennímu chodu.

Bílý jogurt

Střevní mikroflóru podpoří probiotika. Zakysané mléčné výrobky by neměly chybět v jídelníčku. Jedna porce denně je dostačující. Vsaďte na bílý jogurt, kefír nebo acidofilní mléka. Přirozenou kyselost potravin děti překonávají stěží, proto mléčné produkty míchejte s banánem, strouhaným jablkem, borůvkami, malinami, jahodami nebo jiným sladším ovocem. Dobré je přidat i slunečnicová a chia semínka.

Obilniny

Obilniny zařaďte na jídelníček co nejčastěji. Kolikrát týdně jí vaše dítě ovesné vločky? Připravujte z nich kaše, zdravé sušenky nebo je přidávejte do jogurtů a mléka.

Zázvor

Zázvor je prastarý a osvědčený všelék. Má téměř zázračnou moc, proto by se mu neměli vyhýbat děti ani dospělí. Děti jej mohou mít v podobě čaje nebo jen plátek naložený v medu. Pozor však na dávkování. Doporučená denní dávka zázvoru u dospělých je 4 gramy. Děti mohou zázvor od 3 let, a to v dávce 1/3.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je bohatá na vitamíny a minerály. Výtažek z hlívy naleznete i ve spoustě produktů, určených jako doplňky stravy pro lepší imunitu. Hlívu můžete připravit do salátů, polévek i s vejci.

Bylinky na podporu imunity

Připravit můžete i nejrůznější bylinkové čaje a odvary. Pomáhá echinacea, rakytník, kustovnice a ženšen. Výborným čajem je i čaj šípkový. Šípky jsou snadno dostupné a v sušené podobě vám vydrží po celý rok.

Posilování dětské imunity není otázka jednoho týdne, ale několika měsíců, přesto se vám snaha vyplatí a dítě bude z dobrých a zdravých návyků profitovat po celý život.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 9.10.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama