Kdo by si k šálku kávy nedal lahodný medovník? Domácí příprava zabere trochu času, ale výsledek stojí za námahu. Medovníkové řezy vydrží dlouho vláčné a lednici budete otevírat každou chvíli.
Med, sladký zázrak v šálku čaje
Med, včelí zlato a lék na všechny neduhy. Tisíce let je med s námi a pomáhá při léčbě kašle, žaludečních vředů i nespavosti. Co vše byste měli vědět o slaďounké dávce přírodního léčiva?
Med, sladký dar bohů
Už ve starém Egyptě lidé pěstovali včely cíleně a využívali jejich produkty. Věřili, že med je darem bohů. Používali jej nejen při vaření, ale i jako konzervant a lék.
Další historické prvenství připsali medu Vikingové. První alkoholický nápoj pocházel z jejich kuchyní, kdy kvasili med a vodu. Tento nápoj sloužil pro posílení během válečných tažení.
Jak se získává med
Med vyrábí včely dělnice, primárně je určen ke krmení včelích larev spolu s mateří kašičkou. K výrobě 1 kilogramu medu musí včela navštívit 5 milionů květů.
Vědomosti, které včela získá během letu (kde našla nektar, cestu k němu, množství nektaru) předává dalším včelám pomocí speciálních pohybů, včelího tance. Pak se na místo vydávají i ostatní včely.
Složení medu
Med vzniká zpracováním nektaru, což je cukernatá tekutina. Základem je glukóza a fruktóza, dále obsahuje aminokyseliny a organické kyseliny.
V medu jsou monosacharidy, jednoduché cukry. Jsou rychlým zdrojem energie při vyčerpání nebo námaze. Dostávají se rychleji do krevního oběhu, jelikož není nutné jejich štěpení.
Kromě cukrů obsahuje med i vitamín C, železo, měď, fosfor, vápník, hořčík, mangan, zinek, jód a další. Celkem byste v medu napočítali na 180 prospěšných látek.
Co se energetické hodnoty týká, má med až 80 % cukrů, čímž se řadí mezi energeticky nejbohatší potraviny.
Co léčí med
Med odpradávna léčí nemoci dýchacích cest, od kašle až po zánět průdušek. Med se používá i na vysoký tlak, žaludeční vředy a pro podporu krvetvorby. Med lze použít i k zevní léčbě. Přikládá se na popáleniny, proleženiny a řezné rány z důvodu antiseptických účinků.
- Dýchací cesty – pomáhá při zánětech hltanu a hrtanu, kašli a zmírňuje bolest v krku.
- Srdce a kardiovaskulární systém – med snižuje hladinu cholesterolu v krvi, tím chrání srdce a cévy.
- Antiseptické vlastnosti – podporuje regeneraci buněk, můžete jej vyzkoušet i jako kosmetickou masku pro léčbu akné.
- Vývoj kostí – med napomáhá ke správnému a rychlému vstřebávání vápníku. U dětí podporuje růst a vývoj kostí. Ženám může pomoci po menopauze.
- Žaludek – med putuje ze střeva přímo do krevního řečiště, nezatěžuje játra a brání množení bakterií v trávícím traktu. Ulevuje při žaludečních vředech.
- Lepší spánek – je přírodním sedativem, pomáhá navodit klidný a hluboký spánek.
- Obezita – snížení množství bílého cukru a jeho nahrazení medem pomáhá s úbytkem hmotnosti. Medu stačí malé množství pro potlačení chuti na sladké a vyrovnání glykémie v krvi.
- Alergie – pravidelná konzumace medu z lokálních zdrojů pomáhá tlumit alergické pylové reakce.
- Imunitní systém – velké množství antioxidantů v medu pomáhá správné funkci imunitního systému.
Med lesní a med luční
Složení medu se liší podle toho, z jakých květin pochází nektar. Léčivé rostliny se ale nachází jak na loukách, tak v lese, tudíž nelze tvrdit, že by jeden druh medu obsahoval více prospěšných látek.
Krystalizace medu
Krystalizace medu je přirozeným procesem a děje se tak vždy, pokud med nebyl tepelně upraven. Krystalizovaný med nepřichází o žádné prospěšné látky. Do tekuté podoby jej vrátíte opatrným zahřátím ve vodní lázni.
Jak uchovávat med
Velkou devizou medu je jeho stálé složení. Při správném uskladnění vám vydrží i několik let. Je třeba jej skladovat v chladné a temné místnosti.
Co je to raw med
Raw med je uchován tak, jak byl vytočen z pláství. Neztrácí cenné látky při pasterizování a filtrování.
Přečtěte si více na téma
Související články
Jak kupovat a kontrolovat potravu bohů
O medu se říkalo, že je potravou bohů. Zdravotní benefity medu a jeho skvělá chuť jsou s lidstvem už tisíce let. Údajně se v medu koupaly i egyptské královny, aby si uchovaly vitalitu a krásu. Pravdou je, že se jedná o jednu z nejčastěji šizených a pančovaných potravin. Poradíme vám, jak vybírat a kupovat kvalitní med. Můžete jej například zkusit přes knot zapálit. Kvalitní med hoří.
Přírodní antibiotika. Místo lékárničky sáhněte do spíže
Nežádoucí vedlejší účinky antibiotik netřeba představovat. Proto je vhodné sáhnout po přírodních prostředcích léčby. Přírodní antibiotika se nachází ve vaší lednici i ve vaší spíži. Dejte hlas šetrné léčbě.
Heřmánek pravý: Šálek plný zdraví
Heřmánek pravý patří mezi nejstarší používané bylinky. Dopřejte si tradiční všelék našich předků a okuste jeho blahodárné účinky na vlastní kůži. Heřmánkový čaj si můžete vychutnat teplý i ledově vychlazený. A poradíme také, jak na jeho přípravu za studena.