Přírodní antibiotika. Místo lékárničky sáhněte do spíže

Nežádoucí vedlejší účinky antibiotik netřeba představovat. Proto je vhodné sáhnout po přírodních prostředcích léčby. Přírodní antibiotika se nachází ve vaší lednici i ve vaší spíži. Dejte hlas šetrné léčbě.

Reklama

Syntetická antibiotika škodí

Ačkoliv jsou někdy jediným možným způsobem, jak s nemocí zatočit, neměli bychom po synteticky vyrobených antibioticích sáhnout příliš často. Antibiotika mají místo v případě komplikovaných a závažných nemocí s horečkami. Jinak je vhodné se jim vyhnout, jelikož ničí střevní mikroflóru, vyvolávají zažívací obtíže, zatěžují vnitřní orgány a spouští alergické reakce. Neúčinná jsou v případě virových infekcí a rovněž hrozí, že se tělo stane vůči užívání antibiotik rezistentní.

Proč přírodní antibiotika

Přírodní antibiotika jsou šetrná k organizmu, a především k zažívání. Nemají vedlejší účinky a jejich užívání bývá příjemné. Jsou snadno dostupné a mnohdy levnější než pilulky z lékárny. Přírodní antibiotika dokáží bojovat proti nejrůznějším bakteriím, virům, plísním a zároveň posílí imunitu.

Domácí lékárna

Česnek

Česnek hubí bakterie, ničí plísně i kvasinky. Doporučuje se pojídání syrového česneku nebo jeho užívání v podobě tinktur. Pro zvýšení účinku jej můžete smíchat s medvědím česnekem. Zabírá na chřipku, nachlazení a na bolesti v krku.

Reklama

Cibule

Při zánětech ústní dutiny, kašli, astmatu a rýmě sáhněte pro cibuli. Pomáhá i při zánětech ledvin a močového měchýře. Léčebné účinky má pouze syrová. Užívat ji můžete ve formě sirupu. Stačí rozdrtit tyčovým mixérem a ochutit cukrem nebo medem.

Med

Sladkou podobou antibiotik je med. Bojuje proti bakteriím, pomáhá při bolestech v krku, na kašel i při zánětech průdušek. Účinky můžete posílit smícháním s nastrouhanou cibulí.

Rozinky a dva citróny

Rozinky smíchejte s čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a zalijte horkou vodou. Nechejte přes noc nabobtnat a užívejte jako prevenci proti infekčním onemocněním. Směs nejen pomáhá a dodává vitamin C, ale zahání i chuť na sladkosti.

Chilli papričky

Stimulují krevní oběh, prokrvují a zahřívají. Působí proti virům, plísním a bakteriím.

Zázvor

Je protizánětlivý, antirevmatický, snižuje cholesterol, vysoký krevní tlak a chrání před lámavostí kostí. Účinný je při léčbě nachlazení.

Kajenský pepř

Kajenský pepř bojuje proti mykózám. Také rozpouští hleny, mírní kašel, bolesti v krku i žaludku.

Křen

Zachutná k párkům i uzenému masu, ale to není jediný přínos. Je léčivou rostlinou. Posiluje zažívání, podporuje prokrvení, rozpouští hleny, a dokonce zabraňuje nadýmání. Vyzkoušejte křen při zánětu nosních dutin jako obklad.

Citrón

Citrón působí antibakteriálně a má povzbuzující účinky. Čistí krev, mírní záněty a podporuje pocení. U citrónu se držte osvědčeného způsobu podávání a přidávejte si čerstvě vymačkanou šťávu do čaje.

Hřebíček

Koření, které se nachází v každé domácnosti. Ačkoliv jste po něm chtěli sáhnout při přípravě svařeného vína, vyzkoušejte jej jinak. Na litr vody dejte 10 g hřebíčku a povařte jako čaj. Hřebíček je dezinfekční a antibakteriální. Pomáhá se záněty a dezinfikuje ústní dutinu.

Jablečný ocet

Máme jej v lednici a často po něm sáhneme při dochucení salátů. Můžete jej však použít i na bolest v krku a na nachlazení. Jablečný ocet rozmíchejte ve vodě a pijte několikrát denně.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 3.12.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama