Lék na neduhy najdete v blízkosti sporáku. Sáhněte po koření

Že se chutný pokrm neobjede bez voňavého koření není překvapení. Po koření ale můžete sáhnout i ve chvíli, kdy vás trápí nějaká nemoc nebo obtíž. Běžné druhy koření jsou účinným přírodním lékem.

Reklama

Co najdete v koření

Aromatické přísady, které přidáváme do pokrmů mají zlepšit jeho chuť nebo vůni (případně obojí). V koření jsou éterické silice, ale i vitamíny a další prospěšné látky. Obecně platí, že každé koření má za cíl povzbudit játra a žlučník k vyloučení většího množství žluči a usnadnit trávení pokrmu.

Koření je léčivo

Po dlouhá staletí se koření nepoužívalo proto, aby nám pokrmy lépe chutnaly, ale výhradně k léčení nejrůznějších obtíží. Později byly bylinky a koření nahrazeny syntetickými produkty ve formě pastilek, léků a tobolek. Blahodárné účinky běžných druhů koření upadly v zapomnění.

Známé jsou léčebné účinky cibule nebo česneku, co ale běžné druhy koření? Sáhnete po nich při rýmě a nachlazení nebo při průjmu?

S čím pomáhá koření

Seznam léčebných účinků koření je téměř nekonečný, zároveň platí, že co konkrétní druh koření, to léčba jiného neduhu. Koření podporuje krevní oběh, stará se o zdravé srdce, léčí horní i dolní cesty dýchací, pomáhá při průjmech, usnadňuje trávení, je afrodiziakem, nastartuje hubnutí a mnoho dalšího.

Pepř

O pepři je známo, že podporuje spalování tuků a je pomocníkem při hubnutí. Nelze se však ubránit otázce, jestli to nebude tím, že opepřeného jídla sníte méně. Tak jako tak, je pepř prohřívající potravinou, pomáhá při pocitu studených rukou a nohou, stimuluje nervový systém, je afrodiziakem a tlumí bolest. Pepř má univerzální použití, a kromě dezertů se hodí téměř do každého pokrmu.

Reklama

Kmín

Jedno ze základních druhů koření, které přidáváme do brambor i do pečeného masa. Kmín působí proti nadýmání, ulevuje při žaludečních křečích. Zároveň mírní menstruační bolesti.

Paprika

Paprika má močopudné účinky a usnadňuje trávení. Přidává se do pokrmů s masem a zeleninou.

Majoránka

Kde by byla bramborová polévka nebo křupavé bramboráky bez majoránky? Majoránka vám umí pomoci od nachlazení. Má protizánětlivé účinky a podporuje odkašlávání.

Petržel

Čerstvá petržel je voňavá i léčivá. Čistí krev, upravuje menstruační cyklus, pomáhá zlepšit stav nehtů a vlasů. Nasekanou ji můžete přidávat do polévek, salátů i pomazánek.

Bazalka

Voňavá bazalka chutná s rajčaty a mozzarellou, v těstovinových pokrmech nebo v polévkách. Bazalka povzbuzuje srdce a nervy, snižuje plynatost a působí močopudně.

Skořice

Skořice je silným antioxidantem. Likviduje bakterie a viry. Pomáhá při nadýmání a silných průjmech. Doporučuje se diabetikům, ale i osobám co potřebují povzbudit paměť a soustředění. Skořici můžete přidávat do sladkých pokrmů nebo do horkých nápojů.

Hřebíček

Svařené víno si bez hřebíčku neumíme představit, ale hodí se i do rýže nebo některých polévek. Hřebíček působí antisepticky a má mírné znecitlivující účinky. Zklidňuje žaludek a ulevuje i při bolesti zubů.

Anýz

Anýz je vhodný pro kojící ženy, působí mlékotvorně. Zároveň aktivuje nervový systém, zvyšuje sekreci hormonů, působí na dobrou náladu. Anýz můžete přidávat do domácího chleba nebo doma připravovaného pečiva. Chutná i v polévkách.

Rozmarýn

Výrazně aromatické koření, které se používá méně často. Přitom o rozmarýnu se tvrdí, že bojuje proti vzniku nádorových buněk. Když rozmarýn přidáte do pekáče s masem, snížíte množství rakovinotvorných látek.

Tymián

Další voňavá bylinka, která se hodí do pekáče k červenému masu. Tymián pomáhá při průjmech a nadýmání, působí proti zánětem žaludku. Ulevuje při zánětech průdušek.

Zázvor

Králem léčiv je zázvor. Především čerstvý zázvor podporuje imunitní systém, pomáhá při nachlazení a běžných virových onemocněních. Čaj připravený ze strouhaného zázvoru je zároveň účinné afrodiziakum a bojuje proti únavě.

Napříště můžete po koření sáhnout nejen při vaření oběda, ale připravit si léčivý odvar k popíjení.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 20.3.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama