Proč jíst česnek?

Nejdříve si o česneku obecně něco povíme. Česnek je vytrvalá bylina, řadící se do čeledi amarylkovitých, a pěstuje se vysazováním jednotlivých stroužků na jaře či na podzim. Pochází ze střední Asie, původní vlastí je Mongolsko a Kirgizské stepi, odtud putoval do Číny. Ve velkém se pěstoval také v Egyptě, Řecku i Římě. Česnek se vyznačuje charakteristickým aroma, způsobeným silicí, která se nazývá alliin.

Reklama

Zázrak zvaný česnek

Česnek je jedinečným přírodním antibiotikem a antiseptikem, proto bychom ho měli do svého jídelníčku pravidelně zařazovat. Skládá se z dusíkatých látek, sodíku, draslíku, selenu, vápníku, hořčíku, silikonu, síry, kyseliny fosforečné, vitamínů C, D, B, fytosterolů, výtažků a esenciálních olejů. Je bohatý na fytosteroly, jako je allicin, který vznikne mechanickým ničením rostliny, tzn. drcením česnekových stroužků.

Abyste nepřišli o účinné látky, kterými česnek oplývá, neskladujte ho v lednici. Česnek vyžaduje suché prostředí s teplotou ideálně kolem 19 stupňů. 

Jakými dalšími blahodárnými účinky pro naše tělo, kromě těch zmíněných antiseptických, se česnek vyznačuje?

Budete-li pravidelně konzumovat česnek, zrychlíte svůj metabolismus a česnek zabrání ukládání tuků.

Reklama

Česnek pomáhá vylučovat toxiny z našeho těla.

Česnek likviduje bakterie a viry v těle. Nejúčinnější látkou je allicin, který vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk, to znamená po rozdrcení či rozmačkání. Začne se totiž uvolňovat enzym, díky němu se mění neaktivní alliin na allicin, který úžasně likviduje dokonce celou škálu různých bakterií, plísní, virů a kvasinek, například původce úplavice, tyfu, cholery, tuberkulózy, je účinný proti stafylokokům, streptokokům, prvokům (Trichomonas vaginalis) atd.

Je účinným pomocníkem v boji proti nachlazení. Přepadne-li vás kašel, vyzkoušejte česnekový sirup. Vyrobíte si ho lehce sami. Osm stroužků česneku prolisujte do 250 ml vody a smíchejte. Přidejte osm polévkových lžic krupicového cukru a na mírném plameni prohřívejte 10 minut. Dobu prohřívání nepřekračujte. Nechte přes noc uležet a ráno sceďte. Sirup v tmavé lahvičce skladujte v lednici. Poté používejte po lžičkách dle potřeby. Nepřekračujte dávku šesti lžiček denně.

Česnek je rovněž účinný v boji proti průjmu. Je silným léčivým prostředkem při bakteriálních onemocněních žaludku a střev. Podporuje trávení a chuť k jídlu. Napomáhá ke správné funkci jater a močového měchýře. Konzumací česneku můžete také snížit hladinu cholesterolu. Je velice účinný při onemocnění cukrovkou.

Česnek zabraňuje stárnutí a ucpávání hlavních i vedlejších tepen. Chrání nás proti srdečním onemocněním, snižuje krevní tlak. Je doporučován při poruchách nervového systému.

Česnek také hraje roli jako antikoagulant, jenž ředí krev a zabraňuje tvorbě  krevních sraženin, tudíž snižuje riziko mrtvice a srdečního infarktu.

Česnek je přírodním antibiotikem, jak je už výše zmíněno. Pozitivně  působí na hojení ran a odcházení hnisu. Nesmí jít však o příliš hluboké rány.

Česnek dokáže také uvolnit bolavé klouby a svaly. Smíchejte čtyři rozdrcené stroužky česneku a sedm lžic teplého olivového či sezamového oleje. Nechte 15 minut odpočívat, přeceďte a hotovým olejem natírejte bolavé partie.

Pravidelně slupněte stroužek česneku…

Jak vidíte, česnek je opravdu velice blahodárná bylina pro náš organismus, s využitím na všechny možné způsoby, proto se mu nevyhýbejte. Abyste dosáhli viditelných, pozitivních účinků, konzumujte česnek pravidelně, jednou za čas topinka s česnekem nepostačí.

Přidávejte čerstvě drcený česnek do polévek, dušeného masa, zeleninových směsí, omáček, dresinků. Rizoto s česnek je také vynikající. Nechte však česnek uležet několik minutek po nadrcení. To umožní allicinu se plně rozvinout. 

Česnek přidávejte do pokrmů až na konci jejich přípravy. Zahřívání česneku nebo přidání kyseliny  (citronová šťáva či ocet) ihned zabije mnoho prospěšných látek. 

Reklama

Autor: Šárka Fofoňková, 16.9.2019

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama